• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 razloga zbog kojih je Kobi besmrtan

Autor Mladen Šolak

Kako je nastajao mit o "Crnoj mambi".

Utakmica Minesota - Lejkersi zastala je 5,24 minuta pre kraja druge četvrtine. Kobi Brajant (36) ubacio je slobodno bacanje i krenuo ka svojoj polovini, ali su ga zagrljajima zadržali saigrači, pa košarkaši Minesote.

Cela hala je ustala, aplaudirajući jednom od najvećih u istoriji igre. Kamermani su takođe ušli na teren, kao i igrači sa klupa, treneri... Sudije su se sklonile i utakmica je bila i zvanično prekinuta. Minesota mu se poklonila.

Brajant je u tom momentu upravo postigao svoj 32.293 poen u NBA ligi i prestigao svog idola - Majkla Džordana, na večnoj rang-listi. Sada su samo Karl Meloun i Karim Abdul Džabar ispred njega.

Nije da nije brojao. Od početka utakmice, od početka sezone, od početka karijere, kada je i govorio ljudima oko sebe da hoće da bude najveći.

"Nije govorio da hoće da bude novi Majkl Džordan. Nije govorio ni da hoće da bude bolji i veći od njega. Pričao je da hoće da bude najveći, veći od svih", rekao je o njemu protekle noći Džon Seli, četvorostruki NBA šampion, koji je u Lejkersima, uz Brajanta, i završio uspešnu karijeru.

Koliko je Kobi bio posvećen tom cilju? Koja je razlika između njega i Majkla Džordana, sa kojim je Seli takođe igrao 1996, pre dolaska u Panatinaikos.

"Kada bismo imali slobodno veče i kada ne bi trenirao, Majkl bi, na primer, hteo da igra karte sa ljudima iz obezbeđenja i nekim rukijem, da bi ih pobeđivao i pobeđivao. Sa Kobijem je takođe bilo zabavnih anegdota. Pamtim da smo mu u Majamiju napravili žurku za 21. rođendan, ali je on već u pola jedan tražio da ode u hotel. 'Moram ujutro na trening', govorio je. I stvarno je ustao već u pola sedam i otišao na teren".

Fanatično posvećen košarci, Kobi je odrastao gledajući Džordana kako osvaja titule i postaje najveći u istoriji. I sam je zauvek stao uz rame najvećima, mnogo pre protekle noći i utakmice protiv Timbervulvsa.

Od kada je prvi put obukao dres Lejkersa, jedinog tima za koji je igrao, nastupio je na 1.268 utakmica i prosečno postizao 25,5 poena. U svojoj 19. sezoni ubacuje po 25,4.

Iako se ove jeseni herojski oporavio od kidanja Ahilove tetive, jasno je da se bliži kraj njegove karijere. Pred vama je sećanje na deset Kobijevih najefikasnijih utakmica, koje ćemo dugo pamtiti. Jedna od njih je i protiv Džordana.

Pročitajte samo deset od gomile razloga zbog kojih je Kobi Brajant - petostruki NBA šampion - odavno besmrtan.


10. PROTIV HJUSTONA (DVA PUTA PO) 53

Zapravo, dva puta je Roketskima ubacivao po 53 poena. U decembru 2006 i martu 2007. Prvi put je njegov tim pobedio 112:101 (posle dva produžetka), a drugi put izgubio posle jednog - 104:107.

Kada je prvi put to uradio, pogodio je 17 od 38 šuteva. Za pet ubačenih trojki bilo mu je potrebno osam pokušaja. Izveo je 16 slobodnih bacanja i ubacio 14, umalo ostvarivši tripl-dabl, jer je sakupio i deset skokova i osam asistencija.

Sličan učinak je i sa druge strane terena imao dominantni Jao Ming, sa svojih 35 poena, 15 skokova i osam blokada. Kobi je preko njega i zakucao.

Kobe 53
Izvor: YouTube

9. PROTIV MEMFISA - TAKOĐE 53

Za 42 minuta u igri protiv Grizlija, Brajant je 28. marta 2008 ubacio 53 poena (šut iz igre 19/37). Pogodio je devet trojki (iz 17 pokušaja), uz deset skokova i tri ukradene lopte.

Memfis je te večeri imao pet igrača sa dvocifrenim brojem poena. Kobi je bio jedini među Lejkersima i nije uspeo da "povuče" saigrače do pobede - 111:114.

Izveo je samo sedam slobodnih bacanja. Te godine je bio i MVP lige.

Grizliji
Izvor: YouTube

8. NA RASTANKU SA DŽORDANOM - 55 

Od kada je došao u NBA ligu, Kobi je igrao atraktivne utakmice protiv "Em-Džeja". Ukupno su osam puta nastupili jedan naspram drugog. Nažalost, nijednom se nisu sreli kada su obojica bila na vrhuncu.

Na početku je dominirao Džordan (prva i druga Brajantova sezona), pa se penzionisao i potom opet ukrstio svoje puteve sa Kobijevim tek u Vašingtonu, kada se reaktivirao.

Poslednji put, igrali su jedan protiv drugog 28. marta 2003, a Brajant je ubacio 55 poena za 41 minut na terenu. Samo je u prve dve četvrtine "sasuo" 42 i tako oborio rekord Lejkersa, koji je "držao" Eldžin Bejlor sa 37 poena za poluvreme.

Tim iz "El-Eja" je, naravno, pobedio - 108:94, a Kobi je šutirao iz igre 15/29, za tri 9/13.

"Bio je to neverovatan nastup. Došao je do tačke kada smo svi bili zaintrigirani da li će da ubaci 80. Siguran sam da mu je i to prolazilo kroz glavu"

Kobe Michael 55
Izvor: YouTube

7. PROTIV MEMFISA - 56

U januaru 2002, Brajant je u Memfisu bio baš inspirisan. Za samo 34 minuta ubacio je 56 poena (21/34 iz igre), sa pet skokova i četiri asistencije. Šakil O Nil nije igrao zbog suspenzije, a Kobi je zadivio sve u dvorani.

Uključujući i svoje saigrače.

"Ništa spektakularnije od toga verovatno više nikad neće videti. Rečima je nemoguće opisati šta je uradio večeras. Nerealno", rekao je Robert Ori.

Kobe 56
Izvor: YouTube

6. NEMA STAJANJA, PROTIV ŠARLOTA - 58

Čak tri produžetka odigrali su Bobketsi i Lejkersi da bi Šarlot slavio pobedu 133:124, koja je ostala upamćena po još jednog istorijskoj igri fenomenalnog Kobija.

Ubacio je 58 poena za čak 54 minuta na parketu. Četiri trojke iz 11 pokušaja i ukupno 45 šuteva iz igre (pogođena 22).

Kobe 58
Izvor: YouTube

5. 60!

Tri uzastopne utakmice nisu bile sve što je u martu 2007. uradio Brajant. Na gostovanju Memfisu 22. marta postigao je 60! Pogodio je 20 šuteva iz 37 pokušaja. Tri trojke iz sedam.

Lejkersi su pobedili Grizlije 121:119, a Kobi je posle utakmice rekao:

"Osećaj je fenomenalan. Stati uz rame Bejloru, Čemberlenu i Džordanu (koji su isto "vezali" utakmice sa više od 50 poena) ogromna je stvar. Odrastao sam idealizujući ih. Sve, od Vilta, preko Em-Džeja do Eldžina. Velika je čast biti u njihovom društvu i u istorijskim knjigama".

Kobe 60
Izvor: YouTube

4. U MEDISON SKVER GARDENU - 61

Lejkersi su 2. februara 2009. pobedili Nikse 126:117, a Kobi je završio utakmicu sa 61 poenom! Iskoristio je 20 slobodnih bacanja, a iz igre šutirao 19/31.

"Košarkaška Meka" videla ga je na vrhuncu. Ogromna je bila čast ostvariti taj uspeh u kultnoj dvorani.

"Blagoslov je raditi ono što voliš i doživeti ovakve momente", rekao je Kobi posle utakmice u kojoj je oborio rekord Medisona. Do te večeri, najbolji strelac u njujorškoj hali bio je Bernand King (60 poena na Božić 1984).

Rekord nije dugo ostao na snazi, jer je Karmelo prošle sezone ubacio na istom mestu 62.

Kobe Madisson 61
Izvor: YouTube

3. TOP 3: PROTIV DALASA - 62!

Na kraju treće četvrtine utakmice Lejkersi - Dalas, odigrane 20. decembra 2005, na semaforu je pisalo 95:61. Umesto imena domaćeg tima, u tom trenutku je bez problema je moglo da piše i "Kobi Brajant" - Dalas 62:61.

Ubacio je više od svih igrača rivala i do kraja nije ulazio u igru. Na terenu je proveo samo 33 minuta, iz igre šutirao 18/31, za tri 4/10, a slobodna bacanja 22/25.

"Nismo imali odgovor za njega. Pokušali smo udvajanjem, pokušali smo zonom i ništa nije uspelo", rekao je posle utakmice trener Dalasa Ejveri Džonson.

Bryant Dallas 62
Izvor: YouTube

2. MESTO BROJ DVA, PROTIV PORTLANDA - 65!

Lejkersi su vezali do tog 16. marta 2007. sedam poraza. Posle tri četvrtine, rezultat njihovog meča protiv Portlanda bio je nerešen. Onda se Kobi zainatio i u poslednjoj četvrtini ubacio 24 od 30 poena svog tima, za pobedu 116:111!

Pogodio je 23 od 39 pokušaja iz igre (59 odsto) i osam trojki iz 12 šuteva. Ubacio je 11 (od 12) slobodnih bacanja.

"Nisu mogli da ga spreče da uzima loptu. Nisu mogli da ga spreče da je sve vreme probacuje kroz obruč. Ubacio je toliko trojki... Neverovatno", rekao je Fil Džekson posle utakmice.

Kobe Portland 65
Izvor: YouTube

1. A, ONDA... 81! MOGAO JE 100!

"Dok sada gledam tu utakmicu i broj lakih šuteva koje sam promašio, vidim da sam mogao da ubacim 100!", napisao je Kobi Brajant 22. januara 2013 o utakmici koju je odigrao tačno sedam godina ranije.

Stejpls centar video je te večeri nešto što će teško u "El-Eju" biti ponovljeno - Kobijev 81 poen. Samo je Vilt Čemberlen u martu 1962. ubacio više od Brajanta te večeri - okruglo 100.

U prvom poluvremenu, Kobi je postigao 26, a u drugom 55! Lejkersi su pobedili 122:104, a on je u drugom delu meča ubacio 14 više od svih Reptorsa.

Tokom prvog poluvremena, Lejkersi su gubili i 18 poena. "U snovima nisam ovo očekivao. Jednostavno se dogodilo. Teško je objasniti", rekao je posle utakmice.

Iz igre je šutirao 28/46. Za tri 7 od 13. Sa penala 18 od 20.

Kobe 82
Izvor: YouTube

Tagovi

Komentari 33

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Roco Siffredi

Dobar je Kobi!!! M.J i je nekako dok je igrao pre povlacenja pa ponovnog vracanja u NBA milina gledati!!! A jos nesto ja sam od onih ljudi koji je obozavao K.G A i obratite paznju na Lebrona za njega su rekli jos na koledzu sda je definitivno novi M.J e sad o dopinzima necemo ali da Su crnci imaju urodjenu snagu kao zivotinje to to stoji! A i mene nerviraju privatnici jer kosarka fudbal i drugi timski sportovi su sportovi gde treba da igraju i drugi a ne samo jedan. Pricam generalno

pticanocna4

kobi je morao da uči od boljih od sebe hteli da priznaju ili ne

Nikola

Vidim da niko ovde nije gledao košarku, barem ne Džordana. Obožavam MJ ali i on je bio potrošač lopti, šutirao je oko 50% u celoj karijeri. Ali ovo što radi Brajant ove sezone to je nečuveno. Čovek ima oko 35% ubačenih šuteva, pa čak i za NBA to je smešno. Prosečno po utakmici šutne po 25 puta ako ne i više. Ali da se razumemo stilski nijedan igrač trenutno mu nije ravan. Možda Irwing ali možda. Čovek izgleda kao da se rodio sa loptom, za razliku od LBJ koji izgledao kao kiklop sa loptom (mada se i on popravio). A za ove koji komentarišu kako je NBA liga najbolja, ne mogu se složiti. Jesu dominantni bili na svetskom ali realno gledano, svako zna da koriste nešto pošto nijedno telo na svetu ne može da izdrži da igra 100 i više utakmica za malo više od 8 meseci. Svi znamo da koriste neke supstance (dozvoljene ili nedozvoljene) normalno da će razbiti našu ili bilo koju drugu selekciju. Tada je rekao neki naš stručnjak kako su protiv nas šutirali 62%, za 3 50% i da jesu dopingovani ponovo to nije moglo da ima uticaj na njihove procente. PA SINE ONI IMAJU 2 TRENINGA PRE UTAKMICE, NAŠI NE BI MOGLI DA STOJE NA TERENU A KAMOLI DA IGRAJU.

Najnovije

Kolumnisti