mondo.rs

Evo zašto i zimi treba da se trenira napolju

Autor:

Da, teško je ovih dana mrdnuti iz kuće, ali morate da se naterate, već nakon prvog treninga na otvorenom ćete shvatiti zašto je tako bolje nego u teretani pod krovom.

Za zimski trening na otvorenom vam ne treba skafander, kako mnogi misle, dovoljna je samo trenerka koja ne propušta vodu i vetar, ali dovoljno komotna da u njoj možete sve pokrete da izvodite bez ograničenja.

Naravno, treba vam još i teren koji nije klizav, bez leda, ali i blata koje je takođe klizavo i možete ozbiljno da se povredite ako padnete. 


Dakle, mrdnite malo od te tople peći i pogledajte listu bonusa koje vam donosi vežbanje na otvorenom:

Sagorećete više kalorija

S obzirom na to da je telu teže da reguliše svoju prirodnu temperaturu kada ste napolju, ono će se više trošiti i sagoreće više kalorija tokom zimskog treninga. To je odlična motivacija za one koji bi da se brže oslobode sarmica i ostalih đakonija kojima nisu mogli da odole tokom ovih prazničnih dana.

Ojačaćete svoje srce

Hladno vremeotežava našem organizmu dadistribuirakrvkroz celo telo. Redovno vežbanje (barem tri puta u sedam dana) pospešuje izdržljivost srčanog mišića i priprema telo zavišenapornihtreningau budućnosti, ali i za lakšu borbu sa svakodnevnim stresom na poslu, fakultetu...

Pićete više vode

Ne dehidrirati je jedan odnajvažnijih zahteva svakog, a naročitog zimskog treninga zato što usled suvog vazduha znojisparavabrže. Voda za pićepre, za vremeinakonovog treninga pomaže da efekti budu bolji, štiti organizam i drži ga u toplom stanju. Nemojte čekatida osetite žeđ, pijte sve vreme, nekoliko gutljaja povremeno.

Biće vam manje hladno u ostalim situacijama tokom zime

Prvi zimski trening može zaista da bude prava noćna mora za vas, naročito za one osobe koje ne vole zimu. Međutim, svaki sledeći trening će vam biti sve prijatniji, a do kraja meseca ćete već postati "zavisnik". Takođe, primetićete i da vam je manje hladno tokom dana, naročito ako spadate među one koji teško podnose zimu.

Dobićete značajnu dozu vitamina D

Ukoliko imate sreće i vaši se treninzi poklapaju sa retkim sunčanim danima, imaćete mnogobrojne koristi. Količinaprirodnog svetlaje tokom zime ograničena i to se kod mnogih osoba ogleda u vidu lakše ili teže depresije, pogoršanja krvne slike, lošeg sna... Vi nećete imati te probleme ako istrčite u park svaki put kada zasija zimsko sunce i malo se rekreirate. Vitamin D, na primer, počinje da se proizvodi već nakon smo 10 minuta izlaganja suncu. Biće dana i kada će vam trebati krema za lice sa zaštitnim faktorom, posebno ako ste na planini.

Bićete bolje raspoloženi

Zahvaljujući zimskim treninzima, hladno vreme će postati vaš prijatelj, možda omraženo godišnje doba biće vam milije jer ćete naučiti kako da ga iskoristite na najbolji način. Vežbe na otvorenom popravljaju raspoloženjezahvaljujući tome što pospešuju nivo endorfina, hormona sreće.

Povezano

Sve vesti