Ko je najbolji centarfor u istoriji Premijer lige?

Autor:

Penzionisanje Tjerija Anrija podstaklo je u Engleskoj debatu oko imena najbolje "devetke" u istoriji Premijer lige. Šta vi mislite, ko zaslužuje tu titulu? Glasajte.

Od osnivanja Premijer lige - 1992. godine, mnogi fenomenalni centarfori trčali su njenim terenima i ostavili dubok trag. Povlačenje Tjerija Anrija vratilo je sve u dane kada je u dresu Arsenala činio fudbal jednostavnim, a tu ligu atraktivnijom od ostalih.

Naravno, nije jedini učestvovao u popularizaciji engleskog fudbala. Sjajni napadači igrali su tamo i pre i posle njega. I u Arsenalu i u ostalim klubovima.

Očekivana odluka Francuza da se ove zime povuče i posveti komentatorskom poslu nije iznenada donesena, ni iznenada izrečena. Završio je epizodu u Red Bulu, održao reč i odradio ceo četvorogodišnji ugovor, pa rekao: "Dosta je".

Čim je to "prelomio" i javno saopštio, TV stanice širom sveta počele su da "vrte" snimke golova legendarnog Francuza. I na YouTube-u trenutno su jedan od traženijih pojmova:

Kako je protiv Čarltona pogodio petom, kako je protiv Lidsa pretrčao polovinu terena dok su ga Keli i Mateo samo gledali, kako je "rolao" odbranu Liverpula 2004, umalo povredivši Karagera, kako je njegov zemljak Bartez zbunjeno posmatrao loptu dok ulazi u njegovu mrežu, ne shvatajući kako je moguće da je Anri šutirao iz okreta, van 16 metara...

Anri je bio spektakularan i zadužio je fudbal. Da li je bio i najbolji?

Večna lista najboljih strelaca Premijer lige izgleda ovako (još jednom - Premijer liga osnovana je 1992. godine): 

Alan Širer 260 golova, Endi Kol 187, Vejn Runi 179, Tjeri Anri 175, Frenk Lampard 175, Robi Fauler 162, Majkl Oven 150, Les Ferdinand 149, Tedi Šeringem 147 i Robin Van Persi 141.

Od aktivnih igrača koji i danas igraju u Premijer ligi, najbliži ulasku u Top 10 je vezista, kapiten i legenda Liverpula - Stiven Džerard sa 114, a prati ga takođe veteran Čelsija, centarfor Didije Drogba (103).

Naravno, brojke jasno govore ko je bio najefikasniji i ko čini listu najefikasnijih. Da li to znači da su bili i najbolji? Bilo je i onih koji su bili strelci, iako nikada nisu bili izraženi napadači - kao što je Denis Berkamp, kao što je Kristijano Ronaldo. Njih nema u ovoj listi.

Bilo je i onih koji su bili isključivo zaduženi za gol protivnika, pa su vremenom prelazili u vezni red. Zbog toga što je nekada igrao, u anketi na kraju teksta uvršteno je i ime Vejna Runija, koji je sada više u sredini terena nego ispred protivničkih golmana.

Pogledajte ko su kandidati i iznesite svoj stav. Ko je najbolji centarfor u istoriji Premijer lige?

Tagovi:

Povezano

Sve vesti