• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako želimo rast BDP-a, država mora da mnogo ulaže

Srbija može da ostvari projektovani privredni rast od dva odsto 2017. godine povećanjem svojih investicija jer inostrane privatne neće još doći, kažu iz Fiskalnog saveta.

Predsednik Fiskalnog saveta, Pavle Petrović ukazuje na to da bi država mogla da učini je da poveća javne investicije u infrastrukturu, jer one imaju veoma značajan uticaj, kako na privrednu aktivnost, tako i na privredni rast.

Vlada Srbije je projektovala privredni rast u 2015. godini od 0,5 odsto, u 2016. godini od 1,5 odsto a u 2017. rast od dva procenta.

S druge strane, iako se kada se govori o investicijama najpre misli na privatne investicije, trebalo bi imati na umu da je Srbija na dnu međunarodnih lista o uslovima poslovanja što negativno utiče na porast privatnih (stranih) investicija.

Domaće javne investicije trenutno iznose oko 2,5 odsto BDP-a a u uporedivim zemljama u okruženju taj procenat se kreće između četiri i pet, što je gotovo duplo više, istakao je on.

Povećanje javnih ivnesticija za 200 ili 300 miliona evra, kako je dodao, imalo bi značajan efekat na privrednu aktivnost naše zemlje.

ZA KAMATE ODE KAO ZA OBRAZOVANJE

Trenutno postoji oko četiri milijarde evra kredita koje su odobrili Svetska banka, Evropska investiciona banka i slične institucije, koje Srbija samo delimično ili uopšte ne koristi, ukazao je Petrović.

Petrović je ukazao i da će Srbija u sledećoj godini samo za kamate morati da isplati oko 140 milijardi dinara, ili 3,5 odsto BDP-a, što je iznos jednak onom koji će sledeće godine biti izdvojen za osnovno, srednje i visoko obrazovanje.

Slična situacija može se očekivati i u naredne tri do četiri godine, ali se nakon toga, uz sprovođenje mera fiskalne konsolidacije, može očekivati stabilizacija.

Ekonomsko-poslovni forumu "Moguća Srbija 2020." organizuje Evropski pokret u Srbiji a cilj je da se kroz seriju razgovora i debate definišu osnovne pretpostavke i predlozi kako bi se pomogao održivom razvoju zemlje.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image