• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saradnja s Kinom – prednost za region

Izvor MONDO/Agencije

Premijeri Rumunije, Albanije, Slovačke i BIH istakli su danas značaj saradnje regiona sa Kinom, ocenivši da je ključno osmisliti dobre projekte i efikasno ih primeniti.

Premijer Rumunije Viktor Ponta poručio je na Trećem samitu Kine i zemalja CEE koji se održava u Beogradu da je region postigao dobre rezultate od prošlogodsinjeg Samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, istakavši da treba uspostaviti nove ciljeve za budućnost.

“Bilo je dobrih i velikih energetskih projekata sa kineskim kompanijama. To je veoma važan rezultat koji je postignut... Treba treba raditi na novim i vizionarskim projektima", poručio je Ponta obraćajući se na Trećem samitu Kine i zemalja CEE.

On je istakao da partnerstvo sa Kinom predstavlja prednost za ceo region i dodao da dokle god je ta zemlja prisutna i angažovana u regionu da je to “pravi pobednilčki odnos”.

“Naš zadatak da nađemo resenja kako da projekte koje ovde osmislimo naporavimo dobrim”, podvukao je Ponta, istakavši da svi treba da budemo efikasniji u njihovoj primeni.

Ponta je kazao da Rumunija ima dva važna stretateška cilja, jedan je da kao članica EU promoviše jačanje strateškog partnerstva EU i Kine unutar Unije, a drugi je promovisanje regiona posebno onih zemalja koje nisu članice, a žele to da postanu.

“Rumunija će uvek biti najposvećeniji i podržavalac zemalja kandidata u smislu što bržeg ostvarivanja cilja naglasio je Pobnta dodajući da je to i u interesu Evrope.

Premijer Albanije Edi Rama zahvalio se šefu srpske vlade na "srdačnoj dobrodošlici", kao i kineskom premijeru na inspirativnom govoru.

"Još je zima, ali nama je toplije, i nadam se da to nije nova iliuzija, jer smo ih imali puno na putu ka pravim promenama u proteklim dekadama", naglasio je Rama.

On je istakao da je otvoreno novo poglavlje u regionu i da je neophodno da to bude poglavlje prosperiteta.

Reforme širom regiona su, kako je istakao, preduzete, a one su bolne i teške, a zemlje nemaju više neophodne kapacitete.

Rama je rekao da se region nalazi u teškoj situaciji zbog zamora od proširenja koji postoji u EU.
"Suočeni smo i sa velikim nestrpljenjem u našim zemljama, koje se može nazvati umorom od strpljenja", kazao je on dodajući da se nada da će ova regionalna inicijativa, zahvaljujući kineskoj vladi, doprineti da napredujemo brže u korist boljitka svima.

Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda kazao je da treću godinu za redom ima čast da bude na sastanku sa ciljem jačanja saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

"U vreme kada se značajan deo sveta nalazi u sukobima i ratovima, ulažemo napore u drugom smeru", podvukao je on dodajući da se radi o pruženoj ruci prijateljstva - ruci koja spaja dva kontinenta.

Bevanda je izrazio posebno zadovoljstvo što je ovogodišnji sastanak u zemlji koja se graniči sa Bosnom, koja, kako je dodao prolazi kroz kompleksne procese političkih, ekonomskih I socijalnih reformi.

"Smatram izrazito pozitivnom dosadašsnju saradnju Kine I Bosne i Hercegovine, koja u ovoj godini dobija epilog zaključenjem sporazuma iz preferencijalne kreditne linije u vrednosti od 800 miliona dolara", objasnio je on.

Premijer Slovačke Robert Fico zahvalio je Srbiji na dobroj organizaciji i toploj dobrodošlici.
On je govorio o planiranim projektima koja ta zemlja ima sa Kinom, navodeći da će, između ostalog, zajedno graditi i hirdocentralu u Slovačkoj.

Fico je predložio da 2015. godina bude proglašena za “turističku godinu” i da se u regionu poveća broj kineskih turista, kao I da se gradovi Evrope bratime sa gradovima u Kini.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image