• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezdina jesen za pamćenje!

Autor Mladen Šolak

Ni najveći optimisti među navijačima Crvene zvezde do skoro nisu maštali o "polusezoni" kakvu je njihov tim imao u prvom delu takmičarske 2014/15. Evo šta je već postigao.

 Crvena zvezda 2014/15 - jesen za pamćenje Izvor: MN Press

Jesen kao ovu, svi koji navijaju za Zvezdu čekali su decenijama. I među njima nije mali broj onih koji nisu verovali da bi uopšte mogla da se dogodi. Ipak, nade najvećih optimista su ostvarene.

Pobedom nad Laboral Kućom u petak uveče, ekipa Dejana Radonjića trijumfalno je završila učešće u prvoj fazi Evrolige. Prvi put je u klupskoj istoriji obezbedila plasman u Top 16 rundu i igraće narednih meseci protiv Reala, Barselone, Makabija, Panatinaikosa... Sve do 10. aprila.

Prošle godine, iz prve, nije uspela da uđe u drugi krug. Lekcije je brzo naučila, vratila se i zauzela svoje mesto među najboljih 16 u Evropi. Prema viđenom, to mesto joj apsolutno pripada.

Pred vama je spisak od deset razloga zašto će se navijači Zvezde uvek sa osmehom sećati jeseni 2014. I zašto imaju razlog za optimizam.

- TOP 16 ZA OSAM KOLA

Crvena zvezda Telekom plasirala se u drugu rundu Evrolige kao sedmi najuspešniji tim takmičenja. Bolji skor od nje i Efesa (6-4) imalo je samo šest ekipa - CSKA 10-0, Barselona 9-1, Real 8-2, Olimpijakos 8-2, Fenerbahče 8-2 i Makabi 7-3.

Za odlazak među 16 najuspešnijih bili su joj dovoljne pobede nad Galatasarajem, Neptunasom, Laboral Kućom i dve nad Valensijom. U poslednjem kolu, u borbi za drugo mesto, još jednom je savladala i tim iz Vitorije, zauzevši mesto u Grupi E.

Prošle sezone, dva kola pre kraja ostala je bez šansi za drugi krug, pa je unapred razmišljala o Evrokupu. Sada će moći da se posveti samo ABA ligi do kraja kalendarske godine.

Izvor: MN Press

- NAJMLAĐI TIM EVROLIGE

Sa prosekom godina 22,7, Zvezda je nastupila u Evroligi sa najmlađim ekipom u takmičenju. Prema tom kriterujumu, najbliži su joj Cedevita (24,7) i Efes (25).

"Jedan od najvažnijih ciljeva u Top 16 fazi je nastavak školovanja", rekao je Dejan Radonjić posle pobede nad Laboral Kućom, kao i svaki put naglasivši mladost crveno-belih. Primera radi, Marko Tejić je sa 19 godina već drugi put nastupio u takmičenju i u Pireju je protiv Olimpijakosa igrao više od deset minuta.

- NAJBOLJI SKAKAČKI TIM EVROLIGE

I individualno (Boban Marjanović) i timski, Crvena zvezda Telekom pokupila je najviše lopti pod (i nad) evroligaškim obručima. Ekipno je najuspešnija u segmentu skokova, sa čak 42,5 po utakmici.

Slede je Unikaha sa 39,3, Žalgiris sa 38,7, Barselona sa 37,8...

Crveno-beli su najuspešniji i u defanzivnom skoku (29,7), takođe ispred Barse (28,4), Žalgirisa (27,6), Efesa (27,5)... U ofanzivnom skoku je treća (12,8), iza Dinamo Sasarija (13,6) i Unikahe (15,6).

- DOMINACIJA BOBANA MARJANOVIĆA

Zvezdin gorostasni centar indeksno je najkorisniji igrač Evrolige i statistički vladar u nekoliko kategorija. Jesen je iskoristio za punu afirmaciju, sedam puta imao "dabl-dabl" učinak, u svakoj utakmici ubacio više od deset poena...

Svojom pojavom doveo je u pitanje tendenciju moderne košarke da centri budu niži i pokretniji. I sam ne beži od činjenice da mu takvi zadaju probleme u odbrani, što je i logično, ali je ove sezone pokazao da je više nego ikad u stanju da se adaptira.

Kupio je lopte pod obručima, trčao više i tačnije nego ikad za rivalima u odbrani, čak i "delio" lepe asistencije u napadu. Boban uživa - uživaju i navijači Zvezde.

- MARKUS VILIJAMS: TELEFONSKI POZIVI I NAJVIŠE ASISTENCIJA

Izvor: MN Press
Iskoristivši njegovu relativno slabu sezonu u Lokomotivi Kubanj, Zvezda dovela je Amerikanca letos ispod njegove realne tržišne vrednosti. U crveno-belom dresu višestruko je podigao cenu i sebi i ekipi.

Prvu fazu Evrolige Markus Vilijams završio je sa najvećim brojem asistencija (69) i drugim najvećim prosekom po meču iza Miloša Teodosića (8,4), koji je odigrao pet utakmica.

U porazu od Galatasaraja, Vilijams je oborio i rekord takmičenja u broju asistencija na jednoj utakmici. Za 50 minuta igre podelio ih je 17, prestigavši rekord Džona Lajnhana (Nansi) iz 2011, za dve.

Prvi put u karijeri je najstariji igrač u ekipi, prvi put je lider sa velikom odgovornošću. Prija mu ta uloga, što je potvrdio atraktivnim dodavanjima, postizanjem 12,5 poena u proseku, "telefoniranjem" posle dugih trojki... Ni u Unikahi, ni u Kubanju nije imao bolje cifre od sadašnjih.

Marcus Williams
Izvor: YouTube


- ZVEZDA UŽIVA U ŠPANIJI, RADONJIĆ UŽIVA U ŠPANIJI

Ni u prvih deset kola Evrolige, crveno-beli nisu izgubili od ekipe iz Endese pod vođstvom Dejana Radonjića. Pobedili su po dva puta Valensiju i Laboral Kuću, pa je na klupi Zvezde njegov odnos sa timovima iz najjače evro-lige 8:0.

Osim četiri trijumfa u duelima sa timom iz Vitorije i dva u mečevima sa Valensijom, sa Radonjićem na čelu, Zvezda je prošle sezone dva puta pobedila i Bilbao. I pre njegovog dolaska znala je da pobedi na Pirinejima - u novembru 2012. savlada je Kahasol posle produžetka.

U januaru 2015, taj niz Zvezde i njenog trenera biće na najtežem testu do sada - u Kombank areni protiv Reala i u Španiji, protiv Barselone.

"Iskreno se plašim da kažem da će se taj poraz možda i desiti, ali mene interesuje da u tim utakmicama u Top 16 fazi budemo konkurentni i da to naše školovanje završimo sa dobrom ocenom, kako bismo rekli da imamo puno razloga da verujemo da ćemo ostvariti zacrtane ciljeve", ponovio je Radonjić u petak uveče.

- NAJMLAĐI KAPITEN

Izvor: MN Press Prošle sezone je bio evroligaški "ruki", a sada je jedan od najjačih Radonjićevih aduta. Luka Mitrović (21) nije samo najmlađi kapiten u Evroligi ispred Alesandra Đentilea iz Armanija (22), već i jako važan činilac uspeha crveno-belih.

Svestrani krilni centar stasao je u Zvezdi u modernu "četvorku". O njemu se više ne piše kao o velikom talentu, već kao o formiranom i odličnom igraču.

Na listi indeksno najkorisnijih igrača zauzima 12. mesto, sa zbirno 160 indeksnih poena na deset utakmica. 14. je najbolji skakač Evrolige (5,9 po meču). Prosečno postiže 11,7 poena, uz 5,9 skokova.

- "ODBRANA, ODBRANA, ODBRANA"

U razgovoru sa novinarima posle utakmice protiv Zvezde, košarkaš Olimpijakosa Kostas Slukas biranim rečima govorio je o defanzivnoj igri Beograđana. Ocenio je da igraju najbolju odbranu u Evropi.

Zaštitni znak trenera Radonjića, donet iz Budućnosti, ove sezone najbolje je sproveden u delo od kada je seo na klupu Zvezde. Agresivnu defanzivu crveno-belih, zaustavljanje protivnika daleko od koša, na malom broju poena, prepoznali su i specijalizovani košarkaški portali.

"Odbrana, odbrana, odbrana", naslov je bio analize igre Crvene zvezde na sajtu Eurohoops.

Izvor: MN Press
"Zvezdin recept za pobedu isti je praktično u svakoj utakmici - ODBRANA, skok i korišćenje prednosti koju donosi Boban Marjanović. Srbi imaju izuzetno čvrst tim, koji izvrsno radi neke stvari na terenu. Potpuno su materijal za Top 16 i biće težak rival svakoj ekipi", ocenjeno je.

Sa Nikolom Kalinićem (9,1 p, 4,7 sk) potpuno adaptiranim sa sistem, sa Brankom Lazićem (3,9, 1,6 sk) kao X faktorom u mnogim utakmicama, sa oporavljenim Stefanom Jovićem (propustio tri utakmice), sve boljim Nemanjom Dangubićem (3,8, 2,4 sk) i evroligaškim centrom Maikom Cirbesom (4,8, 2,6 sk), jasno je zašto Radonjić gotovo svakodnevno poručuje da veruje u tim i u njegov napredak.

Kada se njima, Marjanoviću i Vilijamsu doda i energija koju Jaka Blažič (10,8, 3,6 sk) od početka sezone donosi na obe strane terena, kao i buđenje Čarlsa Dženkinsa (3,4, 1,3 as) dok jesen odmiče, postaje jasan sve manje stidljivi optimizam navijača. I kada je u pitanju Top 16 i kada je u pitanju nastavak sezone ABA lige.

- CRVENO-BELA "JADRANSKA" JESEN

Za vreme borbe za plasman u Top 16, crveno-beli potpuno dominiraju regionalnom scenom i zauzimaju prvo mesto na tabeli ABA lige. Oborili su klupski rekord u broju uzastopnih pobeda na startu sezone (do ove jeseni - pet), prestigli učinak Makabija od deset pobeda u sezoni 2011/12...

U ponedeljak, u Skoplju, Radonjićev tim imaće priliku da postane najuspešniji na startu u istoriji ABA lige. Trijumf nad MZT-om doneo bi mu rekordnu 13. pobedu, pa bi tako "oborili" i niz Olimpije iz prve sezone regionalne lige, ostvaren u slabijoj konkurenciji - bez srpskih klubova.

Do kraja sezone, Zvezda će igrati u Skoplju (22. decembar), Sofiji (24) i u "Pioniru", u nedelju protiv Cibone.

- NAJBOLJA POSETA, SPEKTAKLI U ARENI

Iako organizovani Zvezdini navijači nisu došli na utakmicu protiv Neptunasa i iako je hala Pionir u petak bila zaključana protiv Laboral Kuće, crveno-bele je u prvoj fazi Evrolige gledalo najviše gledalaca.

I zbirno - 63.933 i u proseku - 12.787, ekipa Dejana Radonjića imala je najbrojniju podršku ove sezone. Najbolja poseta u Kombank areni okupilo se na utakmici protiv Olimpijakosa - 18.732.

Posle srpskog predstavnika, najviše navijača u dvorani imali su Panatinaikos (59.300, prosečno 11.860), Makabi (59.300, prosečno 11.060) i Fenerbahče Ulker (49.386, prosečno 9.877).

Kombank arena ugostiće bar još sedam značajnih utakmica. Prvi u nju dolazi Real, već 1. januara (utakmica Zvezda - Real zakazana je za 2. januar.

Komentari 56

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gile

E zagrebacki Ucitelji totalno ste zaboravili da kazete da nam je sve ovo namestio Vucko. Pa da franjevci vi ste kao gostujuca ekipa u Srbiji bez ikakve pomoci sa strane bar kako kaze kljucni covek vaseg JSD Vujosevic.Umesto agresivca koji je kaznjavan na svim utakmicama koje ste igrali nadjite konacno trenera mozda vam se posreci da dobijete po koju ozbiljnu utakmicu. Inace u naslovu stoji Zvezda sto znaci da citate pogresne vesti ovde nema nista o vasem inozemnom klubu.

G86

Da se doda da smo prvi srpski klub sa POZITIVNIM skorom u grupi i da smo prvi tim koji je zavrsio na drugom mestu u grupi. Ukratko grobari crknite od zavisti. Napred momci

nikola

Pa ne mozete racunati prosek u kome ubacujete i mec bez publike zbog kazne.Prosek je 16 hiljada u cetri utakmice a ne 12 hiljada.Pionir bi bio pun protiv Kuce tako da je realan prosek oko 14500 hiljada.

Najnovije

Kolumnisti