• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić: Naše malo čudo u Boru

Izvor Tanjug

Premijer Srbije izjavio je, pred početak svečanosti povodom završetka izgradnje nove Topionice i fabrike sumporne kiselnine u Boru, da je to "naše malo čudo", na koje svi treba da budemo ponosni i da se radujemo


Vučić je rekao da je vrednost projekta, na kojem je bilo angažovano 25 domaćih kompanija, oko 250 miliona evra, da je najvećim delom izgradnju finansirala Vlada Srbije i da je sve uspešno završeno, kako je i planirano.

On se zahvalio svima koji su došli da obeleze događaj od značaja i za Bor i za Srbiju u celini, a posebno radnicima, rudarima i inženjerima.

Vučić je rekao da će se sa tuđim koncentratom od nove topionice zarađivati 12 miliona evra godišnje, a sa našim i dodatnih 24 miliona.

Sada je zadatak , rekao je za RTS, da za šest meseci bude završen Krivelj, za devet Cerovo i da se vadi naša ruda, kako bi zarađivali dvostruko više.

"Ovo je naše malo čudo kojim možemo da se ponosimo i čemu možemo da se radujemo u Srbiji", rekao je Vucić i dodao da ćemo sada imati i čistiji vazduh i da je to dobra vest za građane.

U Boru je danas svečano obeležen završetak izgradnje nove Topionice i fabrike sumporne kiseline, čime je, posle tri i po godine radova, počela nova etapa u razvoju metalurgije i proizvodnji bakra u Rudarsko topioničarskom basenu Bor.

Obeležavanju završetka radova prisustvovao je i direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski.

Spaskovski je Vučića nazvao domaćinom, jer su radovi privedeni kraju uz njegov poseban angažman i podršku Vlade Srbije.

Topionica bi u punom kapacitetu trebalo da radi kroz tri meseca, mada u Boru navode da će nastojati da period planiranog funkcionalnog ispitivanja sa tri skrate na mesec i po dana, kako bi prvu proizvodnju u novim postrojenjima imali već za dva meseca.

Probe delova sistema počele su i pre svečanog puštanja u rad, uspešno je testiran najsnazniji agregat u novoj fabrici sumporne kiseline, sistem za transport gasova od nove topioničke peći i konvertora do nove fabrike sumporne kiseline, duvaljka snage 4,2 megavata.

Modernizacijom topionice u Boru emisija štetnih materija u vazduhu, vodi i zemljištu biće ispod zakonom propisanih vrednosti, a u isto vreme sumpor-dioksid i bakar biće iskorišćeni 98 procenata, što će zadovoljiti ekološke standarde koji važe u Srbiji i Evropskoj uniji.
U novoj topionici proizvodiće se 80 hiljada tona bakra godišnje i biće prerađivano 400 hiljada tona koncentrata po znatno nižoj ceni jer će troškovi sa sadašnjih 1. 250 dolara po toni pasti na oko 700 dolara.

Projekat je koštao oko 250 miliona evra.

Glavni izvođač radova je kanadski "SNC Lavalin", a njegov podizvođač, ujedno i vlasnik autogene fleš-smelting tehnologije "Otokumpu" je finska kompanija "Outotek".

Inače, premijer Vučić je više puta ove godine bio u Boru i razgovarao sa radnicima i rukovodstvom u cilju završetka svih planiranih radova i projekata.

Tako je početkom marta rekao da do kraja godine moraju da se zavrse svi planirani radovi u RTB "Bor", i da je to poslednji rok.

Pre mesec dana obišao je završne radove i ukazao da je ponosan na ono što je za kratko vreme urađeno i na cinjenicu da ćemo imati savremenu topionicu i jednu od najmodernijih fabrika sumporne kiseline u Evropi.

Tagovi

bor

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

g++

Drzava Srbija je klinicki mrtav pacijent samo mi to jos neznamo!

bas i nije nesto

Ulozeno drzavnih 250 miliona, da bi se zaradilo 12 miliona, a ne zna se ni ko. Cije je to na kraju. Za dadeset godina bi to trbalo da se isplati, ako prezivi. To je u redu, kada ne znas više gde da ulozis, jer ne znas sta ces sa parama, ali ovako mi je skroz apsurdno.

klavire_prevozi_ostoja

@bas i nije nesto Ti bi bio srecniji da se otvorio neki trzni centar, stadion ili da su 250miliona, podelili vecitima, pa da uzivamo u sportu??? Kao rodjeni Boranin, recicu ti da je ovo investicija koja ce da hrani, jedan citav grad, jedan grad koji je nekad bio gigant, gde se nekad zivelo kao u raju, ali koga su pokrali i opustosili..Istrazivanja su pokazala da na samo jednom mestu ima resursa za eksploataciju rude za 200 godina, a procenjuje se da ima vise desetina mesta gde ima rude u okolini Bora..Tako da moramo da eksloatisemo nasu rudu, nase resurse i da zaradjujemo nase pare..Ne volim Vucica,antipatican mi je, ali ako ozivi Bor,Smederevo i jos neke gradove, dobice moj glas

special image