• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija može do 1,5 milijardi evra iz IPA II fonda

Izvor Tanjug

U narednih sedam godina Srbiji će iz IPA II fondova EU na raspolaganju biti 1,5 milijardi evra, izjavila je danas ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Joksimović je istakla da je novina to što se sredstvima EU više neće finansirati pojedinačni, već sektorski projekti.

"Cilj je da sredstva budu namenjena onim projektima koji su ocenjeni kao strateški i koji su tehnički spremni i zreli za finansiranje", rekla je Joksimovićeva na javnom slušanju "Upravljanje sredstvima iz IPA II fondova" u Skupštini Srbije.

Ona je dodala da će Srbija u narednih sedam godina učestvovati u osam programa prekogranične i transnacionalne saradnje.

"Neophodna su dva preduslova za uspešno korišćenje sredstava - kvalitetan proces programiranja, dakle da se definišu prioriteti i projekti", istakla je ministarka i dodala da je Srbija trpela kritike da nije imala dovoljno spremnih tehničkih programa i da nije bilo administrativnih kapaciteta za njihovo sprovođenje.

Joksimovićeva je objasnila da će u narednih sedam godina, od 2014. do 2020. godine, Srbiji godišnje na raspolaganju biti oko 200 miliona evra, a da je novina da će svaka zemlja moći da konkuriše i za dodatna sredstva kao jednu vrstu nagrade za uspešno sprovođenje projekata sredstvima IPA II.

"Druga novina je da će se IPA II u potpunosti zasnivati na sektorskom pristupu. To znači da će se umesto finansiranja pojedinačnih projekata, finansirati samo sprovođenje sektorskih strategija. To je novi izazov i sa njim se suočavaju sve zemlje", poručila je ministarka.

Podsetila je i da se vlada obavezala da do 2018. godine ispuni sve uslove, odnosno u potpunosti uskladi naše sa zakonodavstvom EU.

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković poručio je da će parlament krenuti sa sprovođenjem nadzora nad trošenjem sredstava iz IPA II fondova, podsetivši da je reč o 200 miliona evra godišnje.

"Da vidimo da li se ta sredstva troše namenski i svrsishodno i da li se ispunjavaju osnovni parametri efikasnosti", rekao je Marinković.

Ekspert u oblasti evropskih integracija Ognjen Mirić kazao je da sektorsko planiranje ima svojih prednosti i mana, poručivši da u EU moramo da uđemo spremni za korišćenje njenih fondova.

Mirić naglašava da pre preuzimanja sredstava Srbija mora da ima spremne projekte.

To ćemo uraditi, kako je dodao, ako budemo spremni i za korišćenje sredstava iz predpristupnih fondova.

Mirić kaže i da IPA II sve države imaju pristup svim oblicima podrške, ali i mogućnost dobijanja većeg iznosa sredstava.

"Ono što nije dobro za nas su nejasni kriterijumi za dodelu sredstava i nejasan oblik operativnih struktura", poručio je Mirić.

Javnom skupu su prisustvovali i predsednik Odbora za evropske integracije u parlamentu Makedonije Nora Aliti, predsednik Odbora za evropske integracije u parlamentu Republike Srpske Branislav Borenović i predsednik Odbora za evropske integracije u parlamentu Crne Gore Aleksandar Damjanović.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

jeca

Kao građanin Srbije milim vas da nam ne dajete nikakve pare! Ovi na vlasti će od tih para da napune sebi džepove a mi ćemo morati i to još da otplaćujemo! Tako da je bolje da nam nista ne dajete

special image