mondo.rs

Kustendorf od 21. do 26. januara

Autor:

"Kustendorf je jedini filmski festival bez crvenog tepiha, jer posetioci festivala nisu lutke u izlozima, već autori", rekao je reditelj i osnivač festivala Emir Kusturica najavljujući osmi Kustendorf

1
A- A A+

 Osmi međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf biće održan od 21. do 26. januara naredne godine u Drvengradu na Mokroj Gori pod parolom "Zaustavite taj voz" ("Stop that train").

Festival će okupiti proslavljene autore, glumce i muzičare, brojne mlade filmske autore i studente filmskih škola iz celog sveta i druge goste iz sveta filma.

Na festivalu će u takmičarskom programu biti prikazano 17 filmova iz 15 zemalja, dok će biti prikazani i filmovi u programu savremene tendencije, programu novi autori i retrospektiva velikana, a predviđen je i muzički program.

U takmičarskom programu učestvuju filmovi iz Češke, Slovačke, Holandije, Islanda, Rumunije, Izraela, Hrvatske, NJemačke, Belgije, Francuske, Mađarske, Egipta, Rusije, SAD i Srbije, koji će se takmičiti za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, a u međunarodnom žiriju su predsednik Britanskog filmskog instituta Amanda Nevil, meksičko-američki producent Aleks Garsija i francuski producent Klodi Osar.

U programu savremene tendencije biće prikazani neki od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije, koje predstavljaju njihovi autori koji su i gosti festivala. U šest festivalskih dana biće prikazani filmovi "Bele noći poštara Alekseja Trjapicina" čiji je režiser Andrej Končalovski nagrađen Srebrnim lavom, "Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju" režisera Roda Andersona, nagrađen Zlatnim lavom, i "Vlasnici" Adilkana Jeržanova.

Publika će moći da vidi i omnibus "Razgovori sa bogovima" sastavljen od kratkih filmova Giljerma Arijage, Hektora Babenka, Aleksa de la Iglesije, Bahmana Gobadija, Amosa Žitaija, Emira Kusturice, Mire Nair, Hidea Nakate i Vorika Torntona, kao i najnoviji film ruskog režisera Nikite Mihalkova "Sunčanica".

U okviru ovog programa direktor Kanskog festivala Tjeri Fremo predstaviće digitalno restaurisano izdanje filma Šarla Vanela "U noći".

Biće prikazani debitantski dugometražni filmovi, pa će igranim filmom "Otvoreni kavez" debitovati Siniša Galić, kao i Gilberto Gonzales Penjila, režiser filma "Hrčci", a Goran Stanković će predstaviti dokumentari film "U mraku".

U okviru retrospektive velikana biće prikazani ruski i američki filmovi Andreja Končalovskog, kao i francuskog producenta Klodi Osar i američkog režisera meksičkog porekla Alfonsa Kuarona.

U muzičkom programu će nastupiti rumunski orkestar Taraf de hajduks, srpska bluz gitaristkinja koja živi i stvara u Memfisu Ana Popović, ruska violinistkinja Aljona Bajeva, srpski rok-sastav Partibrejkersi i moldavski trubač Adam Stinga u pratnji Big benda RTS-a.

Povezano

Sve vesti