MONDO/Tanjug

Masakr izvršila porodična teroristička ćelija

Autor:

Dvojica glavnoosumnjičenih za napad na redakciju Šarli ebdoa braća, a i treći je član porodice, tvrdi pariski dnevnik Mond.

0
A- A A+

Prema pisanju lista, Said i Šerif Kuaši, glavnoosumnjičeni su dva rođena brata, a treći, koji se predao tokom noći policiji, član je porodice, to jest rođak Šerifove supruge.

Prema izvoru iz policije, mladić, koji ima tek 18 godina, nalazi se pod nadzorom, ali još nema optužnice protiv njega u vezi sa istragom napada na Šarli ebdo.

Šerif Kuaši, Francuz po državljanstvu, koji se naziva Abu Isen, već ranije je kažnjavan. On je osuđen 14.maja 2008. godine na tri godine zatvora.

On je, pod vođstvom emira Farida Benjetua, regrutovao džihadiste za Irak, odnosno tamošnji ogranak Al kaide.

Šerif je bio saslušan i 2005. godine, kada je bio u istražnom pritvoru, pre nego što je mogao da uđe u avion za Damask. Po izlasku iz pritvora radio je na prodaji ribe u jednom supermarketu.

Njegov tadašnji advokat Vensan Olivije, u izjavi dnevniku Parizien, priseća se da je Šerif bio mladić koji je pušio hašiš i isporučivao pice da bi imao za hašiš.

On, kako je kazao, nije znao šta će sa svojim životom, te je jednog dana sreo ljude koji su mu dali utisak da je važan.

Policija je Šerifa 2010. godine osumnjičila da je pomogao u bekstvu jednog od glavnih aktera atentata iz 1995. godine Smain Ait Ali Belkacema.

Zbog ove sumnje on je ponovo proveo više meseci u pritvoru, ali pošto nije bilo dovoljno dokaza pušten je na slobodu.

Te godine se po prvi put u polciijskom dosijeu našao I stariji brat Kuaši, Said, ali ni protiv njega nije bilo dokaza, pa je policija prekinula istragu.

Terorističkim napadom na Šarli ebdo braća Kuaši ponovo su meta policijske potrage.

Povezano

Sve vesti