Vučić: Srbija i Francuska zajedno protiv zla

Autor:

Premijer Aleksandar Vučić, više ministara i predsednica parlamenta Maja Gojković upisali su se u ambasadi Francuske u Knjigu žalosti i odali počast u terorističkom napadu ubijenim novinarima u Parizu.

19
A- A A+

Vučić je odao počast žrtvama terorističkog napada na list "Šarl ebdo", uz poruku da će se Srbija i Francuska protiv zla terorizma boriti zajedno, baš kao što su kroz svoju istoriju to mnogo puta činile.

Premijer je istovremeno i najoštrije osudio "terorističke pucnje u mirne i slobodne građane".

"U ime Vlade Republike Srbije i svih građana naše zemlje izražavam najdublje saosećanje sa porodicama ubijenih u zločinačkom napadu u Parizu i najoštrije osuđujem terorističke pucnje u mirne i slobodne građane", poručio je Vučić.

Premijer je naveo i da smo "šokirani zlom koje je pogodilo prijateljsku Francusku i uvereni da će francuski narod i njegovo rukovodstvo pobediti sve one koji bi da vrate čovečanstvo nekoliko vekova unazad".

"Srbija smatra da i danas ima i može mnogo toga da nauči od Francuske, od poštovanja ljudskih prava i sloboda do sprovođenja demokratskih principa vladavine i zato, dragi prijatelji, u ovom teškom trenutku možete da računate na iskrenu i svesrdnu podšku Srbije i njenog naroda", napisao je on.

"Neka je slava svim stradalima u bezumnom terorističkom napadu", napisao je Vučić u knjigu žalosti.

Počast ubijenima odala je i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković koja je takođe izrazila saučešće narodu Francusk.

"Primite saučešće i podršku u teškim trenucima za Francusku, vaš narod i građane", napisala je Gojković, koja je uverena da će snaga tolerancije pobediti bezumlje nasilja.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačic upisao se u knjigu zalosti i odao počast žrtvama kao i ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Joksimović je u Knjigu žalosti napisala da veruje da će francuski narod i država, koji su uzor otvorenog društva i tolerancije uprkos besprizornom aktu terorizma smoći snage da ostanu korifeji slobode i demokratije.

Počast žrtvama odao je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac koji smatra da je mučki napad na novinare "Šarli ebdoa" bio i napad na francusku tradiciju oštre kritičke satire i evropsku ideju slobode mišljenja i izražavanja.

Naoružani maskirani napadači upali su preključe u redakciju francuskog satiričnog nedeljnika "Šarli ebdo" u Parizu, poznatog po karikaturama islamskih lidera, i ubili 12 ljudi, od kojih 10 novinara i dva policajca, pre nego što su pobegli.

Solidarnost sa Francuzskom i počast žrtavama odali su juče i preključe, paljenjem sveća i nosćenjem natpisa ""Je suis Charlie", predstavnici novinarskih udruženja, građani, javne i kulturne ličnosti ... u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu...

Pročitajte sve vesti o terorističkom napadu na Pariz.

Sve vesti