• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građani u proseku duguju po 861 evro

Izvor SRNA

Svaki građanin Srbije je na kraju 2014. godine bio dužan u proseku 861 evro po osnovu kredita, lizing usluga, minusa po tekućim računima i kreditnih kartica, saopštilo je Udruženje banaka Srbije.


Generalni sekretar udruženja Veroljub Dugalić rekao je da je u poređenju sa 2013. godinom dug po stanovniku Srbije u prošloj godini povećan za 27 evra.

On je naveo da u pogledu strukture kredita koje koriste građani i dalje dominiraju stambeni gotovinski krediti.

Prema njegovim riječima, u 2014. godini pravna lica su imala za dva odsto manju kreditnu zaduženost u odnosu na prethodnu godinu, što je loša vijest za privredu, dok je zaduženost stanovništva porasla za oko devet odsto.

On kaže da su potrošački krediti imali pad od oko šest odsto, dok su ostali imali rast od sedam do 10 odsto u odnosu na 2013. godinu.

Dugalić je naveo da je privreda Srbije u 2014. godini po osnovu bankarskih kredita imala ukupan dug od 11,5 milijardi evra, a građani su dugovali ukupno 5,5 milijardi evra. 

"Pad kreditne aktivnosti privrede loša je vest za privredu, zato što nema njenog rasta bez investicija, a investicija nema bez kredita, jer privreda nema više unutrašnjih rezervi", rekao je Dugalić.

On je dodao da se povećava i kašnjenje u otplati kredita i kod privrede i kod građana.

Dugalić je ocijenio da pritisak na deviznom tržištu postoji zbog toga što domaća privreda više uvozi nego što izvozi, a za naplatu stižu anuiteti od ranije uzetih kredita, što su velike obaveze u stranoj valuti.

On je rekao da se očekuje da "Železara Smederevo" uskoro bude prodata i da počne da radi, što će doprinijeti stabilizaciji devizne pozicije zemlje.

Uprava za javni dug objavila je da je Agencija za ocjenu kreditnog rejtinga "Fič rejtings" potvrdila "B plus" kreditni rejting Srbije, što znači da je ostao stabilan.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Građanin

Ja državi ne dugujem ništa, ali ova država duguje meni da natjera mog poslodavca da mi uplaćuje doprinose!

franjo

Ko dvije neka plAti lazović ja nikad kredit nisam imao po

special image