Život i smrt Roja Tarplija

Autor:

Jedan od najperspektivnijih igrača 80-ih preminuo je u subotu u Texasu, u 50. godini. Ni 20 miliona dolara nije bio dovoljan razlog da ostavi flašu. Edin Avdić vraća se na MONDO pričom o porazu velikog talenta u životnoj borbi.

"Gospodine Tarpley, vi niste narkoman...vi ste alkoholičar. Vama droga treba da biste mogli duže da pijete" - tako je jedan doktor u Dallasu objasnio Royu od čega zaista boluje. Tarpley je navlačio majicu i zbunjeno gledao sijedog čovjeka, koji mu je u par rečenica objasnio čitav njegov život...

"Vi i samo vi možete da se izborite sa ovim. Mi ćemo vam pomoći koliko god možemo, ali bez vaše istinske želje sve će biti uzalud".

Roy je u NBA došao kao dio one nesretne draft klase '86, u kojoj gotovo da nije bilo igrača koji nije nešto ušmrkao, popušio ili ubrizgao u venu. Srce Lena Biasa je eksplodiralo od prekomjerne doze kokaina veče nakon drafta, Tarpley je izdržao nešto duže.

Predložite našem kolumnisti Edinu Avdiću o kome ili čemu da piše u nekom od narednih tekstova. Ukoliko želite da mu uputite želje, čestitke i pozdrave na Twitteru koristite hashtag #edinmondo.

Kažu da je ovisnost genetski predisponirana, mada niko ne može to do kraja da dokaže. U Americi se troše milioni dolara da bi se uspostavila neka veza između one stare: "Ako ti je tata bio alkoholičar, vjerovatno ćeš biti i ti", ali previše je faktora uključeno u sve to da bi jednostavna analiza krvi dala bilo kakav definitivan rezultat.

Tarpleyu su pomagali svi i sve je na kraju bilo uzalud.

Roy nije bio depresivni pijanac, ne, ne... Roy je imao onaj prirodni osmijeh veselog čovjeka bez puno briga u životu. Volio je društvo, šalio se sa svima. Pomogao novcem ili prisustvom gdje god je mogao, ali njemu na kraju dana niko nije mogao da pomogne, a probali su svi ili gotovo svi. Da, bio je toliko dobar igrač da ni u svijetu zlih i zavidnih ljudi niko nije želio da Tarpley propadne.

Košarka je za njega bila zaista igra. Kasno je počeo, uglavnom nije znao šta treba da radi ili gdje da stoji ali je bilo tako prirodno dobar, da uopšte nije bilo diskusije hoće li biti igrač. Duge ruke, duge noge. Roy je trčao kao vihor. Možda i najbrži visoki igrač svoje generacije. Šta god da je pokušao na terenu ostajalo je memorisano u mišićima.

"Daj da probam šut da distance....". Skok? Dell Harris se i danas kune da je Tarpley bio najbolji skakač u NBA poslije Wilta!? Tarpley je u svojoj drugoj NBA sezoni štancao 20-20 utakmice kao da šeta kroz park. Jednostavno, u njegovoj igri nije bilo ni sile, ni muke. Sve je izgledalo lako, kao najnormalnija stvar na svijetu. Na žalost, tako je i pio, tako se i drogirao.

Još na univerzitetu Michigan je dva puta pao na kokain i marihuanu. Prazne limenke pive niko nije ni brojao. NBA skautima Michigan je naravno pričao idealnu priču, sve dok Dallas Mavsi nisu ozbiljno zaigrizli. Njima su priznali da Tarpley ima problema.

"Nema problema", rekli su u Dallasu "Mi ćemo se pobrinuti za njega". Kako da se pobrinu kada je u to vrijeme u NBA svlačionici najnormalnija stvar bila vidjeti dva kartona hladne pive za igrače i stručni štab nakon naporne utakmice...

Tarpley i njegova lakoća pokreta su stigli kod Schrempfa, Blackmana, Dereka Harpera, Sama Perkinsa i Marka Aguirrea. Dok Dirk Nowitzki nije stasao, to je bila najbolja ekipa u istoriji Dallasa. Nevjerovatna količina univerzalnosti, brzine, košarkaškog znanja.

Igrali su finale Zapada i izgubili od Lakersa, strašnih Lakersa u sedam tekmi. Tarpley? 13 poena i 12 skokova prosjeku, te nagrada za najboljeg šestog igrača lige. U drugoj sezoni. Imao je 23 godine. Sem Perkins i Derek Harper po 25, Detlef Schrempf 24. Blackman i Aguierre po 28... Nebo je bila granica. U stvari - nije. Plesali su samo jedno ljeto. 

Ta 81 utakmica, koliko ih je 1988. godine odigrao Roy Tarpley, ostaje najveći broj tekmi koje je odigrao u jednoj NBA sezoni. Godinu dana kasnije, zaradio je trogodišnju suspenziju zbog tri uzastopne vožnje u pijanom stanju. Nije se sjetio da pozove nekog druga ili taksi.

Mavsi su zaista pokušavali sve. Slali ga na rehabilitaciju. Stalno su ga obilazili pomoćni treneri, saigrači. Uzalud.

Kako 24 sata nadgledati nekoga ko ima višak novca i slobodnog vremena? U roku od devet mjeseci tri puta je uhapšen zbog vožnje u pijanom stanju i dobio šut kartu iz najjače lige na svijetu. Najbolji šesti čovjek, budući all star. Zbogom.

Kao u nekoj komediji Willa Farrella završio je u Miami Tropicsima, gdje tete u bikinijama najavljuju početak četvrtine i gdje neki sumnjiv tip dresira medvjeda na poluvremenu. 

Izvor: Youtube

Onda je stigao poziv Arisa. Grčka sa viškom novca za košarku i konkurencijom gdje i mortus pijani Tarpley može da ubaci 20 poena i napravi 18 skokova bila je idealan scenario. U Grčkoj nikoga nije bilo briga što se Roy raznosi od alkohola i droge sve dok je mogao da proizvodi na terenu. A proizvodio je... Aris je te godine već ostao bez Galisa, a čuveni i kontroverzni trener Janis Joanidis je preselio u bogatije krajeve.

Keš Arisa je zamjenio za onaj Olimpijakosa. Tarpley je bio najbolji skakač grčke lige te godine sa... pazite sada 17,2 skoka u prosjeku. Upitno je da li je ijedan meč te godine igrao trijezan tj. sigurno  je da je mamuran bio na svakom. Popiti par flaša viskija i 40-50 piva za noć i zatim imati 30 poena i 25 skokova? Nikakav problem za Roya.

Protivnički igrači su odbijali da ga čuvaju jer mu je kompletno tijelo bazdilo na alkohol, on je rutinski pio u svlačionici i igrao kao sat. Za tu ligu je jednostavno bio previše dobar u bilo kojem stanju. A stanja su uglavnom bila blizu halucinacije. I dan-danas bez obzira na sve strance koji su prodefilovali kroz Grčku, većina trenera i novinara kaže da od Tarpleya boljeg nije bilo.

Za sva vremena ostaje činjenica da je Roy za 22 minuta u igri napravio 32 poena, 24 skoka, 8 blokada, 6 asistencija i 6 ukradenih lopti u prvenstvenoj utakmici grčke lige. Možete da zamislite šta je odjeven u košulju bez rukava i sunčane naočale napravio noć prije utakmice...

Dolaskom u Olympiacos, Tarpley je dohvatio duplu krunu u Grčkoj. Slao je djecu da mu uzimaju video kasete. Po piće je uglavnom išao sam. Taj Olympiacos je pravljen da osvoji titulu evropskog šampiona. Zapeli su u finalu. Corny Thompson. Trojka. Znate već priču...

Izvor: Youtube

Sreća je nakon svega pogledala Roya Tarpleya. dobio je drugu šansu. Onu koju većina ne dobije. NBA mu je udijelila pomilovanje. Dallas se sjetio svoje prve ljubavi. U ljeto 1994, tada već 30-godišnji Tarpley je potpisao ugovor na 6 godina vrijedan 20 miliona dolara. U jednoj ruci je imao 20 miliona, u drugoj alkohol i drogu. Izdržao je 50 utakmica. Opet je pao na kontroli i opet je otjeran. Ovaj put bez ikakve mogućnosti da bude pomilovan.

Potucao se po Grčkoj, Kipru i Kini. Uhapšen je jer je svoju djevojku opekao po stomaku vrelom peglom. Da, dobro ste pročitali. Porok je ostvario konačnu pobjedu. 

U posljednjem pokušaju do dođe do neke love, Tarpley je ponovo počeo da trenira kako bi se vratio u NBA. Sa 45 godina na leđima to je bilo previše i od njega. Onda je tužio prije 5-6 godina Dallas i NBA zbog toga što su hendikepiranom čovjeku branili da "radi svoj posao". Svoju ovisnost je nazvao hendikepom. Vjerovatno je i bio u pravu. Mark Cuban se sažalio i isplatio ga u vansudskoj nagodbi...

Vijest o njegovoj smrti je stigla u subotu veče. Prema informacijama iz Arlingtona, gdje je bio primljen u bolnicu, njegova jetra nije izdržala. Godine droge, alkohola i fizičkog napora su učinile svoje...Iza jednog od najtalentovanijih igrača svoje generacije ostale su kompilacije poteza koje su pravili navijači Dallasa i Olympiacosa. Ostalo je samo 3.500 poena u NBA, tamo gdje je trebao da provede čitavu svoju karijeru, a ne da trčkara u Michigan Mayhemu i sličnim stanicama.

Njegov trener Bill Frieder je smatrao da će Tarpley biti jedan od najboljih ikada. Nakratko je izgledalo da je u pravu, ali kada ni 20 miliona dolara nije dovoljan razlog da ostaviš flašu...

U svim sportovima postoje igrači za koje se pitamo da li je moglo drugačije. Za većinu odgovor nikada ne saznamo. Tarpleyeva priča je na žalost gotovo pa uobičajena. Ono što je neuobičajeno jeste da tako dobar igrač napravi tako malo...

Povezano

 • Edin Avdić Edin Avdić

  Dražen Petrović: Rođen da bude legenda

  118 633

  "Napiši nešto o Draženu...". Pročitajte tekst Edina Avdića o Draženu Petroviću.

 • Edin Avdić Edin Avdić

  APRIL PRED LAPTOPOM

  19 109

  Povrede. Podmukli udarci. Metle. Jedna serija dostojna finala konferencije. Prva runda NBA plej-ofa uvijek nudi...

 • Edin Avdić Edin Avdić

  DETE PIREJA I OSTALE RADOSTI....

  23

  Jorgos Printezis je pogodio uz zvuk sirene. Olimpijakos je izbacio Barselonu i plasirao se na Fajnal for Evrolige....

 • Edin Avdić Edin Avdić

  UZMI LOVU KRISE!

  video 43 471

  Kolumnista MONDA Edin Avdić prisetio se početaka Krisa Vebera, momka koji je nagoveštavao da će biti čudo....

 • Edin Avdić Edin Avdić

  NJIH 30 MILIONA I ŽELJKO

  46

  Od čoveka kojem je teže da stigne do Fajnal-fora, nego da ga osvoji, očekuje se nemoguće ove sezone. Ali, osam puta...

 • Edin Avdić Edin Avdić

  KAO U FILMU

  video 38 333

  Dominique Wilikins - bez njega bi košarka bila siromašnija. U Atini su ga obožavali. "Zeleni". Titulu evropskog...

 • Edin Avdić Edin Avdić

  KAMIKAZA

  video photo 46 758

  Samoubilački juriši na koš, čudnovata zakucavanja, pravolinijski pogotci sa poludistance, skokovi, asistencije i...

 • Edin Avdić Edin Avdić

  KRAJ PUTA

  65 1440

  Kolumna Edina Avdića o čoveku koji je obeležio eru NBA lige. Čovek koji je provocirao, koji je bio "tata odbrane"...

 • Edin Avdić Edin Avdić

  VIŠE OD TRENERA

  video 38 742

  Čovek koji je svesno dobijao tehničku svaki put kada je imao više od pet apsolvenata u timu, koji je svetu podario...

 • Edin Avdić Edin Avdić

  BRADA

  video photo 41 844

  Najbolji bek šuter u NBA trenutno. Jedna od dva najveća kandidata za nagradu MVP. Diplomirao na temu "Iznuđivanje...

 • Edin Avdić Edin Avdić

  Coach K: Put do 1.000

  video 26 380

  Sin poljskih emigranata koji nikada nisu završili srednju školu, postao je jedan od najboljih trenera u istoriji...

 • Edin Avdić Edin Avdić

  ALI

  video 67 1506

  Kolumnista MONDA Edin Avdić ovaj put je izašao iz okvira košarke i pisao o bokserskom šampionu Muhamedu Aliju....

 • Edin Avdić Edin Avdić

  Tim Dankan: Starac i more

  59

  Gledati Tima Duncana kako igra košarku je vrlo često kao gledati nekoga dok peca ribu. Čekanje, dosađivanje,...

 • Edin Avdić Edin Avdić

  Poslednji juriš Grega Popoviča?

  48 1137

  Čovek koji je, uz pomoć Tima Duncana, pretvorio nekada ispodprosječne Spurse u jedan od najboljih timova u bilo kom...

 • Edin Avdić Edin Avdić

  Amerikanac u Tel Avivu: Dejvid Blat

  33 527

  Blattov trening rijetko traje preko jednog sata i 15 minuta. Sa igračima uglavnom ima prijateljski odnos. Malo ko...

 • Edin Avdić Edin Avdić

  Gradonačelnik Lob sitija

  49

  Iako ga već godinama smatraju najboljim playmakerom lige, Chris Paul nikada u svojoj karijeri nije igrao finale...

 • Edin Avdić Edin Avdić

  Cibonino malo košarkaško čudo

  25

  U 13 sezona ABA lige nismo vidjeli previše iznenađenja. Ovo je svakako bilo najveće. Uzimajući u obzir stanje kluba,...

 • Edin Avdić Edin Avdić

  ABA F4 - najvažniji korak

  44

  ABA liga je specifična po mnogim stvarima tako da ni Final Four nije izuzetak. Jadranska liga i ove godine nudi...

 • Edin Avdić Edin Avdić

  Loši momci

  49 50

  Prošlo je 25 godina otkada su Detroit Pistonsi osvojili svoju prvu NBA titulu i usput promijenili svjetsku...

 • Edin Avdić Edin Avdić

  Od sirotišta do Kuće slavnih

  49 14

  Jedan od mojih prvih tekstova o košarci je bio o Alonzo Mourningu, čovjeku čiju sam karijeru ispratio čitavim tokom...

Sve vesti