• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijera predstave "Rodoljubac"

Izvor MONDO/Tanjug

U petak premijera predstave po tekstu Milovana Vitezovića o Steriji u adaptaciji i režiji Nebojše Bradića.

Na sceni "Danilo Bata Stojković" Zvezdara teatra 23. januara biće premijerno izvedena predstava po tekstu Milovana Vitezovića o Steriji "Rodoljubac" u adaptaciji i režiji Nebojše Bradića.

U glumačkoj ekipi su Igor Đorđević, Radoslav Milenković, Isidora Minić, Zorana Bećić, Dejan Lutkić i Ivan Janketić.

Dramaturg predstave je upravnik Zvezdara teatra Dušan Kovačević, scenografiju potpisuju Bradić i Mile Jeremić, kostime Marina Vukasović Medenica, a kompozitor je Zoran Erić.

Glavni lik je veliki srpski komediograf Jovan Sterija Popović (igra ga Đorđević). Tu su i njegovi otac, žena, majka, balerina u koju je bio zaljubljen, ali i likovi Kraljevića Marka i Tome Vučića, kao i gajdaš koji svira Mocarta.

Vitezović o Steriji kaže da ga je privlačila tragedija, a "htela" ga je komedija i da je obe i doživljavao i pisao.

"Imao je izbor da ne bude Srbin. Mogao je da bude Grk. Opredelio se za Srbe, tako da nikad nije zažalio i kad su mu oni davali za to dovoljno razloga, ponekad i previše. Voleo ih je neizmerno i o ni su mu uzvraćali baš na srpski način. Spoznao je i iskusio srpske karaktere. Srbija mu je bila usudna zemlja", ističe on.

"Tragedije je kao velike opomene zasnivao na srpskoj istoriji, u koju je i sam ušao komedijom. Tragedija je bila njegov san da Srbi dožive pročišćenje. Srbi su pročišćenje doživljavali u njegovim komedijama, a da ga i nisu bili svecni. Imali su samo pun doživljaj", dodaje pisac.

Bradić podseća da se u pesmi "Moja težnja", pred smrt, Sterija s ponosom ispoveda da ga se ne tiče da li će mu svetina vence plesti, da li će ga zvati slavnim ili malenim, jer mu je život "čist od zlosti i lasti". On ne juri za titulama i vlasti, smešni su mu raskoš i blesak.
"Kada upoznamo sva Sterijina dela, njegove napore na prosvetnom i kulturnom polju, česte nesporazume i sukobe sa ljudima, sudove i mišljenja koje je davao o svetu i o sebi, njegova ličnost nam postaje jasna ali ne i njegov intimni lik. Zbog toga smo u pozorištu koje je toliko voleo i stvarao odlučili da podignemo zavesu koja će otkriti deo njegovog života", kaže reditelj.

"U vremenu kada je kultura u Srbiji bremenita problemima i kada se urušavaju institucije koje je stvarao sam Sterija, vredan je i dragocen taj pogled iza zavese, ne da bi se otkrila davna prošlost već da bi se bolje videla budućnost", ističe Bradić i citira repliku Sterije iz predstave: "Nije korisno kritikovati ono što je već završeno i što je prošlo. Ja kritikujem budućnost".

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE