• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta ćemo gledati na Festivalu igre

Izvor Tanjug

Beogradski festival igre održava se 12. put, i ugostiće 13 kompanija iz 11 zemalja.

Ovogodišnji Beogradski festival igre koji će biti održan od 23. marta do 9. aprila u Beogradu, Novom Sadu, Vršcu i Pančevu, a najaviće ga manifestacija "Dani igre" u Jugoslovenskoj kinoteci od 28. januara do 1. februara.

Na festivalu poznatom po uglednim gostima i vrhunskoj svetskoj produkciji, ljubiteljima igre predstaviće se 13 kompanija iz 11 zemalja - Velike Britanije, Izraela, Švajcarske, Nemačke, SAD, Španije, Italije, Holandije, Norveške, Belgije i Francuske.

"Beogradski festival igre biće ponovo mesto susreta baletskih zvezda i mladih igrača, najpoznatijih koreografa i onih stvaralaca koje tek najavljuje svetska kritika. 12. BFI otvoriće velika dama italijanske i svetske igre Karla Frači, još uvek se očekuje zvanična potvrda ali verujemo da će ona doći prvi put u Beograd", rekla je Tanjugu direktor BFI Aja Jung.

Prvi put za 12 godina postojanja, BFI se otvara u Novom Sadu, prva predstava je 23. marta u Srpskom narodnom pozorištu a gostovaće čuveni londonski Teatar Sadler Vels sa produkcijom "Milonga" koreografa Sidija Larbija Šerkauja.

Komad je fuzija argentinskog tanga i savremene igre i prošle godine bio je prvi na svim mogućim top listama. Šerkauj je poznat po eksperimentima, otkrivanju dalekih tradicija i kultura a ovo je prva produkcija koja se bavi izučavanjem tanga kao svetskog fenomena i to pravog argentinskog tanga, a da nije Argentinac i neko ko je potekao sa tog iz tog područja, ispričala je Jung.

Dolasku ove predstave na 12.BFI, koja će biti izvedena i u Centru "Sava" 25. marta, ona se veoma raduje kao i ponovnom dolasku Hofeša Šehtera, britanskog kompozitora i koreografa koji je na svetskoj plesnoj sceni napravio pravu eksploziju.

Predstava "Sunce" u izvođenju Kompanije Hofeša Šehtera je na programu 12.BFI 7. i 8. aprila u Operi Madlenianum.

"Radujem se i dolasku dve velike svetske kompanije, Baleta Bazel i Baleta Visbaden, upravo iz razloga da bi mogli da vidimo na koji način se neke vrlo tradicionalne baletske kompanije koje pripadaju tradiciji operskih baletskih kuća, danas transformišu i na koji način igraju savremeni repertoar, vrlo savremene koreografe poput Aleksandera Ekmana, koga će izvoditi obe kompanije u Sava centru", izjavila je Jung.

Prvi put u Srbiju i region dolazi Jirži Kilijan. Njegova predstava "Istočna kapija" je otkazana zbog povrede igračice ali publika 12.BFI imaće priliku uživo da ga sretne.

"Kilijan će pričati o sebi, susrešće se sa publikom i novinarima, predstaviće deo svog rada u okviru Holandskog plesnog teatra i na filmu i u igri, dovodi najbolje igrače Holandskog plesnog teatra koji će igrati ped vrlo ograničenim brojem gledalaca u Sava Centru", kazala je Jung.

Ona smatra da je otkazivanje predstave "Istočna kapija" Kilijana najbolji pokazatelj koliko je BFI važan i koliko znači velikim svetskim koreografima, zato što je čitava turneja bila otkazana u trenutku kada je igračica slomila rame i morala hitno na operaciju.

"Sve je bilo otkazano a jedini grad i festival zbog koga je Kilijan lično poželeo da se to veče nadomesti, da se ne otkaže, da se nađe isto tako atraktivan program bio je Beograd. Dobijamo možda i atraktivniji program, nešto što je potpuno premijerno, dva plesna komada Kilijana, "Adresat nepoznat" i "14'20", kultne postavke originalno nastale za Holandski plesni teatar, a nedavno iznova kreiranim za nove igrače i publiku, što je zaista veliki kompliment za festival i sve nas koji već 12 godina radimo na njegovom programu", istakla je Jung.

Na 12.BFI gostovaće francuska kompanija "Kafig" iz Kreteja sa koreografijom Murada Merzukija, koji je istinska zvezda a u Beograd dolazi prvi put njujorška trupa Balet Trokadero od Monte Karla, kojoj je ovo četrdeseta, jubilarna godina postojanja.

To je njujorška kompanija koja u nazivu ima Montekarlo - asocijacija je zapravo na Veliki ruski balet Djagiljeva, radi se o muškim igračima koji igraju vrstu parodije na ruski glasičan balet. Jung je sigurna da će njihova predstava izmamiti osmehe beogradske publike.
"Čini mi se da je kompletan festival ove godine napravljen da donese radost, entuzijazam, neko novo svetlo i odatle slogan festivala 'Uhvati svetlost'. Želim publici da tih 15 dana uhvati neko drugo svetlo, da vidi nešto drugo i prikupi energiju za dalje", poručila je Jung.

Već treću godinu za redom Delegacija EU u Srbiji podržava BFI, prihvata ga kao jedan od najboljih i najznačajnijih kulturnih događaja u Srbiji, a prvi put je dobio pokroviteljstvo Ministarstva kulture Srbije.

"To se dešava prvi put, Ministarstvo je bilo maksimalno otvoreno i raspoloženo za saradnju i zajedničku promociju, čini mi se da se nešto promenilo, u ovom trenutku očekujemo vesti iz grada Beograda vezano za podršku", ispričala je Jung.

Ovogodišnji festival najaviće manifestacija "Dani igre" u Jugoslovenskoj kinoteci i izložba umetničkih fotografija prvaka Kanadskog nacionalnog baleta Aleksandra Antonijevića u Galeriji Progres od 13. do 21. marta.

Prema rečima osnivača i direktorke BFi Jung sa Jugoslovenskom kinotekom drugu godinu za redom kao uvod u BFI prikazuju najzanimljivija dokumentarna i filmska ostvarenja posvećena igri jer je sudbina svih velikih festivala da i tokom godine ne miruju, nego da organizuju više programa kako bi promovisali glavni festivalski program.

"To se dešava i u Lionu i u Berlinu i u Amsterdamu, festivali nemaju više tu privilegiju da se događaju samo 15 ili nedelju dana u godini, već moraju da razmišljaju o svojoj publici tokom čitave godine", kazala je Jung.

Tako će i 12.Beogradski festival igre, koji počinje ranije nego prethodnih godina, već 23.marta, najaviti revija filmova u novom prostoru Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj.

"Zajedno sa Kinotekom organizujemo reviju filmova čija je glavna tema umetnička igra, to su dokumentarni, umetnički i igrani filmovi. Napravili smo selekciju i za odabrane filmove otkupili autorska prava za njihovo emitovanje. Posebno sam ponosna na dokumentarne filmove jer su dobili prestižne nagrade velikih festivala u Portlandu, Vankuveru, Njujorku, San Francusku", istakla je Jung.

Reviju otvara višestruko nagrađivani dokumentarni film "Prva pozicija" rediteljke Bes Kargman koji govori o formiranju baletskih umetnika, o surovosti odrastanja i odricanju, teškom i neizvesnom putu baletske profesije koji samo najupornije dovede do velike baletske scene, karijere i slave.

Na manifestaciji "Dani igre" publika će videti crno beli film "Kar men"(Car Man) u režiji Jiržija Kilijana, film Nacionalnog baleta Kube "Ostvarenje jednog sna" koji prati protagoniste baleta od audicije do premijere, zatim dokumentarac "Kutije od kartona" o uličnim igračima, vrtoglavom uspehu Kompanije Kafig iz malog francuskog mesta Kretej, koja će i prvi put gostovati na 12. BFI.

Na petodnevnoj filmskoj reviji biće prikazan dokumentarni film "Ista razlika" priča o porodici igrača angažovanih u Holandskom plesnom teatru, filmsko ostvarenje o savremenoj igri "Ogledalo i muzika" koje potpisuje japanski koreograf Saburo Tešigavara i dva igrana filma "Kabare" u režiji Boba Fosa i "Flashdance" u režiji Adrijana Lina.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE