• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POTRESNO: Srbija 8. najbednija zemlja na svetu

Izvor mondo.rs

Srbija se našla visoko kotirana na listi Indeksa bede koju pravi ugledni Kejto institut. Najveći problem ogromna nezaposlenost, analiziraju stručnjaci.

Svaka država teži nižoj inflaciji, nezaposlenosti, manjim kamatama na kredite, a povećanju bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika. Tako je napravljen i Indeks bede (mizerije), sabiranjem prva tri faktora i od sume odizimanjem BDP-a, i na listi mizernih ove godine je stavljeno 108 zemalja.

Analize su rađene na osnovu podataka Ekonomist intelidžens junit (analitičkog odeljenja londonskog časopisa Ekonomist) a koje je protumačio Stiv Hanke, profesor primenjene ekonomije na, takođe čuvenom, Univerzitetu Džon Hopkins, javljaju svetski poslovni mediji.

Prema toj listi Srbija se našla na veoma visokom osmom mestu i ispred nje je tek nekoliko "bednika" i globalnim razmerama od kojih poneki i zbog toga što se u njima već godinama ratuje - Venecuela, Argentina, Sirija, Ukrajina, Iran...

Ako je za neku utehu, na listi iz prošlog aprila Srbija je bila još gore plasirana - kao treća od 90 analiziranih zemalja.

Izvor: Ilustracija MONDO/Podaci Cato institute

Na dnu liste, a to znači i najmanje "bede", nalaze se one očekivane ali i manje očekivane zemlje – Sultanat Bruneji, Švajcarska, Kina, Tajvan i Japan. SAD su tu blizu, na 95 mestu.

Najveći srpski problem je ogromna nezaposlenost, od čega boluju još neki (i po mestu na listi bliski) u regionu. Recimo Makedonija, koja je 12. na listi, BiH koja je deset mesta iza nje, ili Hrvatska (31.)

Od bivših jugoslovenskih republika najbolje se kotira, sasvim očekivano, Slovenija koja je zauzela zlatnu sredinu indeksa – 59. mesto. Slovencima problem nije nezaposlenost već visoke kamate.

Komentari 71

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Valjevac

A ti nas malo prosvetli,kad si takva "pametnica"???

Danijela

Koliko smo bedni ustvari pokazuju komentari neukog, neobrazovanog sveta koji kao juče da je rođen...zaglupljeniji smo no ikada, to je prava beda, neznanje i glupost. Uz kriminal, korumpiranost..

*RULE

BEDNA NEBEDNA, NAŠA JE MI U NJOJ ŽIVIMO.NAMA JE LEPO.NETREBA NAM NI BOJA NI GORA' MI JE VOLIMO.!

special image