• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PAŽNJA: Kineski hakeri udarili na srpski biznis

Izvor mondo.rs

Domaća mala i srednja preduzeća, koja posluju sa kineskim partnerima, poslednjih nekoliko meseci su na meti kompjuterskih kriminalaca, pretežno iz azijskih zemalja, upozorava srpski Pokret za elektronsku privatnost.

Pokretu je tokom prošle godine prijavljeno tridesetak slučajeva prevare ali se pretpostavlja da je broj daleko veći, s obzirom na to da se mnogi napadi, zbog narušavanja reputacije firme, zataškavaju, javlja RTV Vojvodine.

"Skoro smo imali slučaj da je naše domaće preduzeće uplatilo nekoliko desetina hiljada dolara kineskom partneru. Čekajući da se realizuje poslovni proces. Nije dolazilo do toga. Kineski partner se nije javljao. Kada prođe 5-10 dana i uspostavi se komunikacija ustvari tada shvate da mejlovi koje su slali dotičnom partneru nisu nikada ni stizali do njega jer u pitanju je bilo presretanje komunikacije", kaže za RTV Aleksandar Arsenin, predsednik Pokreta za elektronsku privatnost.

Inernet negativci u Kini, prema rečima našeg sagovornika, imaju precizno razrađen scenario.

Biti sumnjičav nije na odmet

Bezbednost u sajber prostoru izuzetno je krhka, kaže Arsenin, i ne postoji stopostotna zaštita od brojnih manipulacija. Zdrav razum i brzi refleksi nisu na odmet, ukoliko želite da osujetite hakerske trikove.

"Naša domaća firma može da posluje sa kineskim partnerom nekoliko godina,presretanjem komunikacije počinje da dobija lažne mejlove,koji su navodno pristigli od njihovog partnera, u mejlovima su naznačene uglavnom promene podataka, bankovni računi i neke druge stvari. Ukoliko naše preduzeće sa kineskom firmom sarađuje već nekoliko godina, ne proverava te podatke, ne proverava račune, istinitost prepiske, praktično dolazi do posledica da firma gubi novac, to jest da uplaćuju novac na neke virtuelne račune, nepostojeće firme koja se nalazi u Kini i gube taj novac, nažalost", kaže Arsenin.

Svaka predostrožnost koju primenite može da bude razlog da sajber kriminalac odustane i – krene na sledeću žrtvu.

"Ukoliko novac nije fizički podignut i ukoliko kineski partner odreaguje blagovremeno, postoji mogućnost da se transferi dalje spreče,da se pronađe kompletan lanac, da se zaustavi lanac i da se novac vrati. U svakom drugom slučaju naše srpsko preduzeće ostaje bez novca koje je uplatilo", veli Arsenin.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

v1adimir

A-ha, a ja i drugi IT strucnjaci - sedimo kuci, bez posla; ne treba im, imaju "coveka za kompjutere"; drugi, traze 300 godina iskustva i 50 godina fakulteta. Sve je to lepo. ;)

Luka

Bravo, sve si upravu!

onako usput

radim u IT industriji i za sve ove slucajeve postoji resenje u serrifikatima, licnim mail serverima i administraciji. Srpski bizMismeni su navikli da internet placaju 1 dinar na akciji, da koriste besplatni google mail a ne svoj mail srever, da sajt hostuju u inostranstvu umesto u Srbiji, da cms ne azuriraju ikada dok ih ne uhakuju, VPN je samo jos jedna komplikacija, web dizajner je komsijin mali koji ce to za pe'est evra da zavrsi. Samo poslovanje firme smatraju prvim troskom na listi ali zato kafana ne sme da trpi. Ako i treba da ih pljackaju kinezi.

special image