mondo.rs

Maliju pogrešna kuglica

Autor:

Reprezentacija Gvineje na nesvakidašnji način se plasirala u četvrtfinale Afričkog kupa nacija u Ekvatorijalnoj Gvineji.

2
A- A A+

Višemesečni put kroz kvalifikacije, pripremni period, stotine pretrčanih kilometara, litri prolivenog znoja, utakmice grupne faze, nijedan poraz.

U četvrtak popodne, u jednoj hotelskoj sobi u gradiću Malabo, za reprezentacije Gvineje i Malija i njihove navijače, sve to je svedeno na dve kuglice u staklenoj činiji.

Ko izvuče kuglicu sa brojem dva, zauzima drugo mesto u D grupi i ide u četvrtfinale Afričkog kupa nacija, a koga zapadne kuglica sa brojem tri - vraća se kući.

Gvineja i Mali sva tri meča grupne faze su odigrali 1:1, uključujući međusobni susret dan ranije, pa je u skladu sa propozicijama morao da odluči žreb.

Predsednik Fudbalskog saveza Malija, Bubakar Dijara, prvi je birao kuglicu i uzeo onu sa brojem tri... Amara Dabo iz ministarstva sporta Gvineje ispunio je formalnost, izvukavši "dvojku". Bingo!

ITALIJA 1990


Pravilo žreba primenjeno je na Mundijalu 1990. godine, kada su potpuno poravnate bile Holandija i Republika Irska. Tada je situacija bila manje stresna, jer se znalo da i jedni i drugi prolaze u osminu finala, samo je trebalo odrediti konačan plasman u grupi.

Gvineja ide dalje i 1. februara će se sastati sa Ganom u borbi za polufinale.

Mali je tako ispao, iako nije izgubio nijednu utakmicu na AKN, a Gvineja je u četvrtfinalu, iako nikoga nije pobedila.

"Mali nije zaslužio da bude eliminisan na ovakav način, kao što ne bismo ni mi", rekao je selektor Gvineje Mišel Dusije.

Njegov kolega Henrik Kasperčak dodao je da žreb kao sredstvo klasifikacije rezultatski izjednačenih timova nije u duhu sporta.

"Za sledeći put mora da se nađe neko fer rešenje".

"Bogovi fudbalske sreće su nam se osmehnuli. Prešli smo dug put...", prokomentarisao je Dabo, u čijoj ruci se nešto posle 16 časova našla željena kuglica.

U subotu se u prvim četvrtfinalnim utakmicama sastaju Tunis - Ekvatorijalna Gvineja i Kongo - DR Kongo, a dan kasnije Gana - Gvineja i Obala Slonovače - Alžir.

Povezano

Sve vesti