Iglicama protiv pušenja

Većini pušača koji žele da ostave cigarete potrebna je dodatna pomoć da bi uspeli u toj nameri. Jedna od metoda koja daje dobre rezultate je i akupunktura.

1
A- A A+

Da biste prestali da pušite, potrebno je da to čvrsto rešite. Ništa lakše, rekli bi oni koji se nikad nisu suočili sa tim. Ali, ako pušite, svesni ste da će odluka da ostavite duvan biti jedna od najtežih, ali i najvažnijih koje ste ikada doneli.

Ako ste ozbiljni u svojoj nameri, možda biste mogli da razmotrite akupunkturu. Proces odvikavanja biće sigurno lakši i uspešniji. Evo šta o tome za MONDO kaže dr Vesna Marinković Mičić iz specijalističke ordinacije "Vitalis".

"Pored toga što pomaže u lečenju bolnih stanja, alergija, u procesu mršavljenja, jačanju imuniteta, akupunktura je i efikasan način za odvikavanje od pušenja. Zdrava i neškodljiva, akupunktura ima višestruke pozitivne efekte. Utiče na promenu našeg doživljaja ukusa cigarete, tako da pušenje postaje neprijatno. Nakon tretmana akupunkturom, pri paljenju cigarete javlja se osećaj gađenja i neprijatnosti. Sa druge strane, zahvaljujući ovoj terapiji, u organizmu se luče endorfini, hormoni sreće, što takođe dovodi do toga da osoba manje puši, jer je poznato da pušači najveći broj cigareta zapale kad su napeti. Već narednog dana, svaki pacijent koji je u procesu odvikavanja od pušenja, primetiće 'višak' cigareta u pakli, jer je poteba za pušenjem smanjena."

Svaki drugi pušač želi da ostavi cigarete

Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije iz novembra 2014. pokazuju da svaki drugi pušač ima želju da prestane da puši. Kao glavnu prepreku koja ih u toj nameri sprečava 72 odsto njih navodi isuviše jaku naviku, a 22 odsto podsticaj okoline.

Pored promene doživljaja cigarete, akupunktura deluje i na jačanje volje.

"Volja osnažena akupunkturom sprečava pušača koji je u procesu odvikavanja da zapali cigaretu 'iz dosade', u onim trenucima kad bi uobičajeno pušio prosto iz navike. Dakle, neće više biti situacija u kojima se cigareta pali iako nema ni fizičke ni psihičke potrebe za tim", objašnjava dr Mičić.

Odvikavanje od pušenja akupunkturom je prijatno i protiče bez ikakvih napora. Tretmani nisu bolni, iglice koje se koriste tanke su kao vlas kose, kaže dr Mičić. Ako se plašite bola, ohrabriće vas podatak da na tretmane u "Vitalis", iz drugih razloga, naravno, dolaze i deca koja se raduju "bockanju".

Kao i u lečenju drugih zdravstvenih problema, i za odvikavanje od pušenja uz pomoć akupunkture potrebno je uraditi deset terapija, obično tokom deset dana. Cena tretmana određuje se na konsultativnom pregledu koji košta 3.000 dinara, ali je, ako odlučite da nastavite sa lečenjem besplatan.

Život u oblaku dima

Istraživanje iz 2013. pokazalo je da svakodnevno ili povremeno puši 37,9 odsto muškaraca i 31,6 odsto žena. Duvanskom dimu u zatvorenom prostoru izloženo je 54,4 odsto građana Srbije.

Akupunktura pomaže i "zagriženim" pušačima. "Osobama koje imaju duži pušački staž može biti potreban nešto veći broj terapija, ali to nije pravilo. Imali smo dosta pacijenata koji već nakon prve završene terapije nisu više ni pomislili da zapale. Svi pacijenti koji započnu akupunkturu zbog odvikavanja od pušenja smanje broj popušenih cigareta, a da li će se u potpunosti odvići zavisi od broja tretmana", kaže dr Mičić.

I, za kraj, ako se bojite da ćete se ugojiti kad prestanete da pušite - opustite se: "Ako se javi pojačan apetit, imamo rešenje. Postoje akupunkturne tačke za smanjenje apetita i telesne težine, i ta terapija je vrlo uspešna."

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Povezano

 • VREME JE: Ostavite cigarete danas!

  102 0

  Ne postoji pušač koji ne može da prestane da puši. Postoje samo oni koji to ne žele. Biće teško, ali posle tri...

 • Pa, da vas "hipnotišemo"

  4

  Sve što ste ikada želeli da znate o hipnozi saznajte od stručnjaka Aleksandra Jankovića.

 • Kako da ostavite cigarete

  29

  Ako razmišljate o ostavljanju duvana, odmah da vas ohrabrimo: ne postoji pušač koji ne može da prestane da puši....

Sve vesti