Srpski istoričar kandidat za Nobela iz fizike

Autor:

Novosađanin Veljko Milković (67), istoričar po zanimanju, mogao bi da dobije Nobelovu nagradu iz fizike.

4
A- A A+


Kada je u Novom Sadu objavljena vest da je inicirana nominacija za Nobelovu nagradu iz fizike Milkoviću, mnogima nije bilo poznato ime ovog Vojvođanina iz Like, niti su razumeli kako bi istoričar mogao da dobije Nobela iz fizike. Evo odgovora koji prenosi "Politika".

"Da, istoričar sam. Bavio sam se istorijom pronalazaka i naučnih otkrića. Posle završene srednje mašinske škole, trebalo je da upišem Tehnički fakultet. Ali 1968. dogodila se nesreća, teško sam povređen u eksploziji zaostale mine iz Drugog svetskog rata.

Sprečen sam da studiram. Tada se mnogo crtalo s dva trougla i rapidografom, za šta su trebale dve ruke...Ja imam samo jednu, a mina mi je odnela i nogu".

A evo i kakav je izum zbog kog je predložen za prestižnu nagradu:

"Radi se o klatnu, čistom izvoru energije na bazi gravitacije. Smatram da je to spas za planetu. Ratova ne bi bilo ako bismo imali jeftinu energiju, a moje pogonsko klatno daje dostupnu i čistu energiju. Klatno je isto što i ljuljaška na kojoj se krećemo sa veoma malo energije. Ostalo u izumu su finese."

On za "Politiku" kaže da je prvi spojio klatno i polugu pod nazivom dvostepeni oscilator.

Slikovito objašnjava suštinu izuma:

"Zamislite ovako: klatno je ljuljaška, a poluga je klackalica. Ona daje nove mehaničke efekte i radi mimo prisutnih pravila u fizici. Primena je toliko široka da se ne može sagledati. Pumpe, kompresori, prese, elektrogenratori i niz mašina u privredi koje proizvode energiju..."

Milković inače iza sebe ima 60 patenata, brojne nagrade, a poznat je i po samogrejnim kućama u kojima neki Novosađani žive već 20 godina.

Povezano

Sve vesti