Prošli put protiv Žalgirisa za Zvezdu je igrao...

Autor:

Jedina utakmica Zvezde i Žalgirisa u Beogradu, odigrana pre 16 godina, ostala je upamćena po nezaboravnom događaju srpskog sporta.

Prošli put protiv Žalgirisa za Zvezdu je igrao... Foto: MN Press 3. 2. 1968. Vlade Divac

Dolazak Žalgirisa u Srbiju, na utakmicu protiv Crvene zvezde Telekom, budi sećanje na jedini beogradski meč litvanskog velikana i tima sa Malog Kalemengdana.

Utakmica odigrana na Božić 1999, manje je ostala upamćena po pobedi srpskog predstavnika u duelu sa favoritom (77:69), koji je te sezone postao šampion Evrope. Taj meč se i danas više pamti kao prvi nastup Vlada Divca za Crvenu zvezdu.

Slavni NBA centar vratio se te godine u SR Jugoslaviju i obukao dres najljućeg rivala svog Partizana, u kojem je od 1986. do 1989. stekao evropsku afirmaciju i započeo sjajnu klupsku i reprezentativnu karijeru.

Dolazak NBA centra među crveno-bele izazvao je velike potrese u domaćoj javnosti, pa kajanje obe strane.

Kajao se Divac, koji je posle govorio da mu je dolazak u Zvezdu bio najveća greška u karijeri, kajala se i Zvezda, koja je godinama otplaćivala kredit Beobanke, podignut da bi centar unapred bio isplaćen (250.000 dolara po utakmici). U crveno-belom dresu nastupio je još jednom, u porazu od Orteza.


Navijači Zvezde klicali su mu te večeri u "Pioniru", a on mi je odgovorio velikom borbenošću. Potom su ga vređali zbog izjava u kojima je tu noć nazivao svojom greškom. Crveno-beli su takmičenje u Grupi E završili na poslednjem mestu, sa skorom 4-12.

Navijači Partizana istakli su na sledećoj utakmici transparent "Vlade, Vuče Brankoviću" i stekao se utisak da mu nikada nisu oprostili nastup za Zvezdu. Bar ne do kraja. U igri dovođenja igrača najljućeg rivala, to je bila najzvučnija Zvezdina pobeda, iako bolno pirova po klub sa Malog Kalemegdana.

Ovako je Divac igrao za Zvezdu:

Izvor: Youtube

Povezano

Sve vesti