• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Divac i Kanađani pomažu mlade poljoprivrednike

Izvor mondo.rs

Fondacija Ana i Vlade Divac, uz podršku Ambasade Kanade, izabrala je petoro mladih poljoprivrednika čiji će se start u poslu pomoći sa po 3.000 kanadskih dolara.

U okviru projekta podrške mladima da pokrenu ili prošire svoj poljoprivredni posao, Fondacija Ana i Vlade Divac i Kanadski fond preko Ambasade Kanade, obezbedili su malu novčanu stimulaciju za petoro kandidata, koji su svoje ugovore potpisali nakon današnje konferencije u Impak habu (Impact Hub) u Beogradu.

Od koza u dvorištu, do "bio radnje"

Jedan od tih mladih i perspektivnih (što u Srbiji ne ide uvek jedno s drugim), je i Jelena Marić iz Srbobrana. Ova studentkinja na master studijama organske proizvodnje u Novom Sadu se među dobitnike nemetnula osnivanjem farme koza, koja je sada prerasla i u mini preradu mleka i sira, a uskoro otvara i svoju radnju sa ekološkom  hranom.

"Izuzetna nam je čast da možemo da damo pordšku boljem životu ljudi u Srbiji. Pomogli smo Srbiju nakon poplava i na državnom i na lokalnom nivou ali smo van toga rešili da učestvujemo i u ovom važnom projektu. Kanda je nije samo zemlja snega, već i velika žitnica i poljoprivredni izvoznik, i znamo koliko je poljoprivredniicima pomoć potrebna, pogotovo mladima", istakao je ambasador Kanade u Beogradu, Filip Pinington.

Kanadski ambasador je istakao da i Kanada ima slične probleme kao i Srbija sa sve starijim farmerima, i da se u taj sektor moraju privući mladi.

"Poljoprivreda mladima mora postati 'cool', ako želimo da obezbedimo dugoročan opstanak i društva i države", rekao je ambasador.

Sa ovakvim stavom ambasadora na konferenciji su se saglasili i osnivač Fondacije, proslavljeni košarkaš Vlade Divac i Željko Radošević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Srbije, koji je i sam poljoprivredni proizvođač.

"Dok ima mladih država ne treba da brine za svoju budućnost, a dok ima mlade poljoprivrednike ni za svoju perspektivnost. Svaki dinar ulođen u mlade proizvođače se višestruko vraća", rekao je Radošević.


PARA IMA, KO ZNA DA TRAŽI

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Radošević istiće da, pored subvencija koje inače dobijaju poljoprivrednici u Srbiji (po grlu stoke, po hektaru, regresirano gorivo i đubrivo, subvencionisani krediti ), postoje dodatne beneficije za mlade poljoprivrednike. Samo za njih treba da se prijave, jer para ima više nego što se misli ali problem srpskog poljoprivrednog proizvođača je neinformisanost, kaže Radošević.

"Mladi poljoprivredni, a posebno ako domaćinstvo vodi žena, dobijaju više bodova i tako imaju prednost, recimo kod konkursa za bespovratna sredstava. Naravno, uslov je da je gazdinstvo registrovano. ", kaže Radošević.

Beneficija će biti još više, kada od 2016. godine srpski poljoprivrednici budu mogli da se prijavljuju za pare iz predpristupnih fondova EU, recimo IPARD programa. Moći će da se računa na 175 miliona evra do 2020. godine, a mladi tamo dobijaju bespovratno 65 odsto od investiranog u poljoprivredu.

(G.M.Š.)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image