• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ne uzimajte povrat novca od povećanja kamata"

Izvor Tanjug

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva pozvalo građane da odbiju vraćanje novca od povećanja kamata i predložilo masovno podnošenje tužbi kao vid pritiska na banke i Narodnu banku Srbije da bi rešile nezakonito postupanje banaka.

Efektiva tvrdi da bi se građani prihvatanjem novca naplaćenog povećanjem kamate odrekli isplate i zakonske zatezne kamate koja predstavlja i do 50 odsto od iznosa za koji se tuži, i ističe da već postoji takva sudska praksa.

To udruženje je ocenilo i da je rešenje problema kredita u švajcarskim francima koje je ponudila Narodna banka Srbije nepovoljno i nedovoljno.

Banke hoće da iscede građane i iznesu pare iz Srbije

Očigledna je namera da se bankama dozvoli da što je moguće duže "cede" deo građana i privrede koji još uvek plaća svoje obaveze, a zarađeni novac iznesu van zemlje, navodi Efektiva. U narednih nekoliko dana Efektiva će napraviti matematičke kalkulacije predloženih modela kako bi se konkretnim primerima videlo o kakvim se "pogodnostima" zapravo radi.

"Nakon mesec dana obećanja, jasno je da NBS nema snage, a verovatno ni volje, da se se izvuče iz bankarske stege i uticaja, a svi dosadašnji razgovori su bili samo farsa i kupovina vremena", navodi Efektiva.

Na to jasno ukazuje i jučerašnja objava u kojoj se, između ostalog, kaže da se predloženim modelima isključuje dalja mogućnost regulatornih aktivnosti NBS vezanih za ove kredite.

"Dakle, u NBS smatraju da je njihova uloga, predviđena Zakonom o NBS i Zakonom o bankama, prestala te da oni više neće raditi posao za koji su papreno plaćeni. Treba biti iskren i reći da ga ni do sada nisu radili u skladu sa interesima građana Srbije već isključivo u interesu banaka, najviše stranih koje posluju u Srbiji", tvrdi Efektiva.

To udruženje navodi da neće dozovliti NBS da se tek tako izvuče iz procesa rešavanja svih problema koje građani imaju sa bankama i podsećaju da su i ranije iz NBS dolazile izjave koje su išle u prilog bankama, kao i saopštenja kojima su građani odgovarani od podnošenja tužbi zbog jednostranih podizanaja kamatnih stopa.

Kako je navedeno, tri godine nakon donošenja Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga NBS priznaje da je ovaj potez banaka bio nezakonit i to potvrđuje jučerašnjom obavezujućom odlukom.

"Ko nam onda garantuje da NBS neće, kao i u slučaju preplaćenih kamata gde je NBS zapravo reagovala zbog velikog broja pokrenutih sudskih sporova i dobijenih presuda u korist klijenata, za godinu-dve reagovati i u slučaju indeksiranja kredita u stranoj valuti, nakon što građani krenu u masovno pokretanje sporova za poništenje ovih ugovora", ističu u Efektivi.

To udruženje naglašava da bilo kakvo potpisivanje aneksa, čak i prihvatanje neke od ovih ponuda, ne isključuje mogućnost klijentu da i nakon pet godina pokrene sudski spor za poništenje ugovora, tako da nije jasno zašto je NBS izašla u javnost sa predlozima koji nikako ne mogu trajno rešiti ove probleme već samo produžavaju agoniju, kako korisnika kredita tako i banaka koje se suočavaju sa sve većim problemima likvidnosti i nenaplativih kredita.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image