• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vuk Drašković: Moj novi roman čeka raspeće

Izvor mondo.rs

Srpski književnik i političar Vuk Drašković u Isusovim memoarima kroz lik hromog fotoreportera svedoči o smrti Jugoslavije, građanskog rata 90-ih godina prošlog veka, Beograda u vreme talasa demonstracija, o novim zločinima i zločincima.

Roman govori o vremenu kada se niko nije osecao sigurnim, kada su svi bili prinudeni da se preispituju, opredeljuju i razmišljaju o pitanjima širim od svakodnevne licne i porodicne egzistencije. Vuk Draškovic izuzetno docarava atmosferu u kojoj buja strah, umnožavaju se frustracije, izranjaju secanja na prošlost i traumaticna istorijska iskustva, stare podele i omraze, osvetnicke ideje i ambicije. Pojedinci osecaju razlicite porive, od želje da pobegnu od svega do potrebe da se grupišu i delaju.

Hromi fotoreporter Veljko Vujovic, kome je nadimak Copavi Isus, kamerom i perom svedoci o smrti Jugoslavije, o starim i novim mržnjama, novim zlocinima i zlocincima. U novom romanu Vuka Draškovica pojedini opisi gradanskog rata 90-ih godina prošlog veka, Beograda u vreme talasa demonstracija, Veljkovog zavicaja i porodice u Hercegovini, zakulisnih igara iza kojih se kriju nedodirljivi bogovi rata – spadaju u antologijske stranice novije srpske proze.

"Zlo je bilo jace od Isusa iz ovog mog romana. Zbog toga i ne mogu da se knjizi radujem. I Nju, znam, ceka raspece. Prezir i bes slepih za naše zlo i grehove u nedavnom bratoubijanju, kad nije ubijena samo Jugoslavija. Lakše mi je bilo pisati ’Nož’, jer su srpski Jugovici nevine žrtve, a nevina žrtva je i tužilac i sudija. Pola veka kasnije, nož je u rukama Srba, a nevine žrtve su iz muslimanske Donje Cemernice. Jugovici su mi naredili da podignem optužnicu, u njihovo ime", rekao je Draškovic povodom izlaska romana.

"Isusovi memoari" sadrže 12 poglavlja u kojima autor koristi razlicite pripovedne strategije, razlicite ritmove recenice, podjednako i ekavicu i ijekavicu. Iako Vuk Draškovic zapravo pripoveda o tome koliko su obicnim ljudima nevolja i tragedija u razlicitim vremenima naneli ideološki sukobi i huškacke politike bilo kog predznaka, malo je onih koji nisu ogrezli u iskljucivosti i stereotipima tih podela, cak i kada se za njih izgube istorijski i ini razlozi.

Ovo je svojevrsni nastavak Draškovicevog kultnog romana "Nož", ali je prema mišljenju književnice Ljiljane Šop i prvi roman ni na cijoj strani.

"Ovako književno uverljivog i potresnog antiratnog romana nema u novijoj srpskoj književnosti. Dve decenije od rata devedesetih pojavljuje se prvi roman ni na cijoj strani u nacionalnom i ideološkom smislu, drama jedinke koja poprima razmere anticke tragedije."

Roman u izdanju Lagune nacice se u prodaji od cetvrtka, 5. marta.

Vuk Draškovic (1946) je pisac, politicar, osnivac i predsednik Srpskog pokreta obnove. Po završenim studijama prava u Beogradu, radio je kao novinar u Tanjugu i dopisnik iz africkih zemalja. Od 1980. posvetio se književnosti, a od kraja osamdesetih do danas je politicki angažovan. Osnovao je SPO 1990. i bio najsnažniji i najuticajniji predstavnik opozicije i protivnik režimu Slobodana Miloševica, zbog cega je više puta, sa suprugom Danicom, bio zatvaran i izlagan policijskoj torturi, a nekoliko puta je bio i meta atentata.

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Čiča

Jos jedan u nizu udbaski crveni cetnika...sto rece neko kao knjizevnik je ok kao politicar nula? Nikad on nije bio nacionalista!

as

@Čiča Zanimljiv politicar ali prevrtljiv dobar knjizevnik,sin komuniste,novinar Tanjuga gde su samo lojalni i podobni mogli da rade,udbino dete,denuncijator,lider cetnickog pokreta formiranog od strane iste te udbe da bi se kanalisao i kontrolisao srpski nacionalizam,izdao opoziciju kad je zatrebalo,sluzba ga je stvorila za sluzbu je radio ceo zivot i posvetio se,kao lik genijalna prevara.

Ex

Bivši trafikant, ispušena muštikla odavno,još mu je samo dana ostala verna, i par upravnih odbora.

special image