• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija ima gasa najmanje do juna, tvrdi ministar

Izvor Beta

Srbija i u slučaju najcrnjeg scenarija prekida isporuka preko Ukrajine, ima dovoljne količine gasa za normalno snabdevanje tokom tri ili četiri meseca, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je novinarima rekao da je u skladištu gasa u Banatskom Dvoru 300 miliona kubnih metara gasa, a toplane i robne rezevre imaju 70.000 tona mazuta koji može da se koristi za grejanje u slučaju potrebe.

Tri "veze" sa ruskim gasom

Antić je rekao i da, po ugovoru s Gaspromom, Srbija ima dogovorene tri tačke isporuke ruskog gasa, među kojim i jednu na granici s Mađarskom što znači da u slučaju potreba Gasprom može da obezbedi gas i iz drugih skladišta u Evropi.

Antić je rekao da se, prema procemana, u narednim danima očekuje maksimalna dnevne potrošnja po sedam miliona kubnih metara gasa.

On je precizirao da iz skladišta u Banatskom Dvoru dnevno može da se dobije 4,2 miliona kubnim metara gasa, iz domaće proizvodnje 1,3 miliona, a u slučaju potrebe Beogradske elektrane mogu da supstituišu potrošnju milion kubmih metara sa mazutom.

To znači, istakao je Antić, da i u slučaju najcrnjeg scenarija Srbija može da obezbedi normalno snebdevanje građana i industrije gasom i da nema poterbe za dodatnim količimama gasa iz drugih izvora.

Ministar rudarstva i energetike Srbije rekao je i da su iz Gasproma izneli procene da će za Srbiju biti obezbeđene dovoljne količine gasa.

Rusija je zapretila potpunom obustavom isporuka gasa Ukrajini u narednih par dana ukoliko Kijev ne plati gas, što bi moglo da izazove rizik i za snabdevanje Evrope.

Srbija oko 90 odsto gasa uvozi iz Rusije, a jedini pravac snabdevanja je preko Ukrajine i Mađarske.

O GASOVODIMA U DOGOVORU SA EU

Srbija razmatra učešće u projektima koji mogu da obezbede gas za Jugoistočnu Evropu, uključujući i gasovod od tursko-grčke granice, ali će o tome razgovarati sa EU, kaže ministar Antić.

On kaže da u ovom trenutnku ima dosta aktivnosti i početnih komunikacija o većem broju projekta koji mogu da obezbede gas za čitav region Jugoistočne Evrope.

Antić je rekao da Vladu pre svega interesuju projekti u kojima Srbija nije krajnji koristnik, već zemlja za tranzit i čvorište za razvoj tranzita prema drugim zemljama regiona, jer je to i ekonomski interes države.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

zavrci

rusijo zavrci gas sto pre

KRSTIVOJE

A južni tok!

special image