mondo.rs

Gde u Srbiji živi najviše inteligentnih ljudi?

Autor:

Predsednik Komisije za testiranje inteligencije udruženja Mensa Srbija Goran Tomin kaže da nema pravila i da su među najinteligentnijima i visokoobrazovani i oni bez škole.

14
A- A A+

Mensina testiranja pokazala su da je Pančevo “najinteligentniji grad” u Srbiji.

Tomin je naveo da Mensa u članstvo prima ljude sa koeficijentom inteligencije (IQ) od 148 i većim, a taj kriterijum može da ostvari dva odsto opšte populacije.

"Zbog toga je teško reći koji grad je najinteligentniji. Međutim, Pančevo ima najveću izlaznost na našim testiranjima, s obzirom na broj stanovnika. Iako dosta manje, Pančevo na testiranjima ima čak više kandidata nego Novi Sad. Samim tim je i broj onih koji na testu ostvare uslov za članstvo visok", rekao je Tomin.

Dodao je da test koji Mensa zadaje meri inteligenciju do IQ 156, po Katelovoj skali.

"To postiže jedan odsto ljudi. Takvih članova imamo mnogo i mi nikada ne možemo reći ko je od njih najinteligentniji, upravo zato što svi oni prebace gornji prag osetljivosti testa", rekao je Tomin za Telegraf

Koeficijent inteligencije je količnik sposobnosti kandidata prikazanih na testu i životne dobi. Prosečni ljudi imaju IQ između 90 i 110. Nadarenima se smatraju oni čiji je IQ između 120 i 140 po Katelovoj skali.

Povezano

Sve vesti