Trudnice u Srbiji gladne i žedne u porodilištima

Autor:

Svaka deseta žena u Srbiji je zbog lošeg iskustva na porođaju odlučila da više nikada ne rađa decu, pokazali su rezultati istraživanja "Sloboda rađanja".

16
A- A A+

Istraživanje je prošlog meseca na 2.583 porodilje sprovela nevladina organizacija Centar za mame.

Prema ovom istraživanju, samo 37 odsto žena imalo je privilegiju da odluči kako želi da se porodi, čak 63 odsto je tokom porođaja bilo žedno, a oko 20 odsto gladno.

Žene u Srbiji se plaše porođaja jer je odnos prema njima prilično poražavjući i ponižavajući, rekla je direktor Centra za mame Jovana Ružičić.

Istraživanje je pokazalo da 46 odsto žena nije imalo odnos poverenja i razumevanja sa svojim doktorom, više od polovine porodilja nije imalo osećaj da se stručno brinu o njima za vreme porođaja, a za 60 odsto ispitanica na porođaju nije bila obezbeđena privatnost.

Osećaj da nemaju kontrolu nad događajima tokom porođaja imalo je 73 odsto žena, a skoro polovina se nije osećala zaštićeno i sigurno.

I Snežana Rakić , direktorka GAK “Narodni front” priznaje da je u Srbiji potreban veći broj porodilišta i kaže da je rešenje u osavremenjivanju načina i uslova rada.

“Pouzdano znamo da se žene odlučuju za drugo, treće ili čak četvrto dete. Piacijentkinjama niko ne zabranjuju da jedu i piju, porođaj se u preko 50 odsto slučajeva vrši u epiduralu, a carskim rezom kada za to postoje incdicije”, rekla je Rakić za “Kurir”.

__________________________

Ako ste vi lično ili neko od ljudi koje poznajete doživeli slične situacije pišite nam!

Svoje predloge, fotografije, video ili audio zapise možete nam poslati putem WhatsAppa ili Vibera, na broj +381649570754.

Osim na ovaj način, vesti, fotografije ili video klipove možete da nam šaljete i na mejl redakcija2@wm.rsili naFacebookstranicu MONDO.

Povezano

Sve vesti