• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Državna služba četiri puta bolje plaćena!

Izvor Tanjug

Sat radnog vremena u javnim preduzećima u Srbiji se plaća gotovo četiri puta više - 809 dinara - nego u privatnom sektoru, u kojem je radni sat 226 dinara. U JP rade duplo manje, ni tri i po sata dnevno, a duguju 11 milijardi evra.

 U javnim preduzećima plate četiri puta veće nego u privatnom sektoru Izvor: Petar Stojanović, MONDO

Ilustracija
Izvor: Petar Stojanović, MONDO

"Kada podelite primanja sa satom vidite da se sat u javnom sektoru naplaćuje 809 dinara, a u privatnom 226 dinara",  rekla je savetnica Ekonomskog instituta Svetlana Kisić na Kopaonik biznis forumu na panelu o reformi državne uprave i javnog sektora.

Ona je rekla da je je istraživanje pokazalo da zaposleni u privatnom sektoru dnevno rade u proseku 7,18 sati, a u javnim preduzećima 3,45 sati.

Prema njenim rečima, javna preduzeća imaju veće plate i od ostatka javnog sektra, a najveća primanja imaju zaposleni u Koridorima Srbije.

Oko 740 javnih preduzeća u Srbiji ukupno je zaduženo oko 11 milijardi evra, što ukazuje da ih hitno treba reformisati.

Svetlana Kisić navela je da su javna preduzeća u 2013. napravila gubitak od 51 milijarde dinara.

Kisić je istakla da javna preduzeća obuhvataju značajan deo srpske privrede precizirajući da samo 17 velikih državnih preduzeća angažuje više od 19 odsto aktive srpske privrede i zapošljavaju oko 10 odsto ukupno zaposlenih.

Ona je kazala da su javna preduzeća generator nelikvidnosti i navela, kao primer, da Železnice Srbije trećinu svojih troškova ne mogu da pokriju iz svojih prihoda, kao i da GSP Beograd ne može iz prihoda da pokrije plate zaposlenih.

Kisić navodi da skoro sva javna preduzeća opterećuje neporofesionalni menadžment, visoki troškovi i neefikasan rad zbog prekobrojnog broja radnika.

Ona ističe da je neophodno što pre reformisati javna preduzeća, predvideti čvrsta budžetska ograničenja, tražiti veću transparentnost poslovanja, sprovesti departizaciju i podići efikasnost njihovog rada kroz korporativizaciju.

Prema njenim rečima, preduzeća u restrukturiranju duguju javnim preduzećima oko 670 miliona evra.

Komentari 41

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Metla

U agencijama za čišćenje sat je 150din, bez prijave- živela statistika!

ko radi ne boji se gladi

NARODE NEMOJTE DA SE LAZEMO !!!! Ja imam 11god staza u jp i posle toga 12gnd privatno.u prvom slucaju deviza je nikada nemogu da me plate tako malo kao sto mogu da zabusavam a u drugom dobijes bas ko liko vredis .jer ako nije tako niko ti ne.ce braniti da otvoris svoju firmu.radne navike ne portoje ,drzavni aparat guta puno i to nijedna privreda i privatni sektor nemogu izdi pO ry

khuoh

Da po Beogradu. Ne generalizujte. Ostatak Srbije je beda...

special image