U zemljotresu kod Kosjerića oštećeno oko 100 kuća

Autor:

Zemljotres koji se sinoć dogodio kod Kosjerića izazavao je štetu na 100 kuća u selima te opštine, a jedna porodica je evakuisana. Još jedan potres dogodio se tokom noći

3
A- A A+

Predsednik Opštine Kosjerić Milijan Stojanić rekao je jutros za RTS da se šteta još procenjuje, da su stručne ekipe i vatrogasci na terenu, kao i da se šteta na kućama procenjuje na oko 5.000 do 10.000 evra, u zavisnosti od oštećenja objekta.

"Ima oštećenja, e pogotovo na rubnom delu opštine, u Ražani i selu Mrčicći i negde oko 100 kuća je oštećeno, a šteta je od pet do 10.000 evra. Imaćemo krizni štab opštine da vidimo kako da im pomognemo, naš budžet je takav kakav jeste, a znamo i da republički nije prevelik, pa očekujemo pomoć prijatelja, donatora", rekao je Stojanić.

On je rekao da stručne komisije obići još nekoliko sela i dodao da se šteta još utvrđuje jer u nekim delovima opštine je veliki sneg pa ekipe još nisu stigle do njih.

"Jedna porodica je evakuisana, a ima indicija da će biti još evakuacija pošto se najavljuje da će biti još zemljotresa", rekao je Stojanić.

Na Kosjeriću i posle potresa od 4,6 stepeni Rihtera u nekoliko navrata bilo laganog podrhtavanja tla, pa se ipak procenjuje, da se tlo smiruje, ocenjuje RTS.

Republički seizmološki zavod RSZ navodi da je u regionu Kosjerića noćas u 01.21 časova po lokalnom vremenu registrovan zemljotres magnitude 2,5 jedinica Rihterove skale.

Intenzitet zemljotresa u epicentru procenjen je na tri-četiri stepena Merkalijeve skale, a zemljotresi ovakvog intenziteta ne mogu izazvati oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti.

Od zemljotresa te magnitude moguća su oštećenja na objektima kao što su rušenje dimnjaka i crepova i pojava manjih pukotina na nosećim zidovima.

Zemljotres jačine 4,6 jedinica Rihterove skale, čiji je epicentar bio u selu Mrčići kod Kosjerića, dogodio se sinoć u 21:47 i  trajao je oko 30 sekundi.

Povezano

Sve vesti