Pao helikopter koji je prevozio bebu, sedam mrtvih

Autor:

Helikopter Vojske Srbije koji je prevozio bolesnu bebu iz Novog Pazara za Beograd srušio se u širem reonu aerodroma u Surčinu. Nema preživelih.

Nakon izvršenog uviđaja konstatovano je da nema preživelih.

U helikopteru je bilo sedam osoba - beba stara pet dana, četiri člana posade i dva radnika zdravstvenog centra u Novom Pazaru.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić vidno potresen potvrdio je na sednici Vlade Srbije da je poginulo sedmoro u padu helikoptera, među kojima dvojica najboljih pilota Vojske Srbije i beba stara pet dana.

U nesreći su stradali pilot Omer Mehić, kapetan Milovan Đukalić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač zastavnik Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović iz Novog Pazara.

Vučić je izrazio saučešće porodicama poginulih i pozvao ministra Gašića da ih obiđe. Najavio je i pomoć države oko sahrana.

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je da su piloti koji su stradali bili najbolji koje je Vojska Srbije imala.

“Za nas je ovo nemerljiv gubitak. Vazduhoplov je bio jedan od najbpolje opremljenih za misiju spasavanja i traganja”, dodao je Gašić.

Za Dan žalosti proglašen je 15. mart.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je helikopter "mi-17" pao u širem reonu aerodroma u Surčinu.


Kontrolni toranj izgubio je vezu sa letelicom u petak, 13. marta u 22.31 sati, navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane.

Od tada je počela potraga za helikopterom koji se srušio na kilometar do dva od piste. Očevici kažu da nisu videli eksploziju, ali su čuli tup pad.

Reflektori na stadionima Partizana i Crvene zvezde bili su upaljeni kako bi helikopter mogao da sleti, nažalost to se nije dogodilo.

Vojska Srbije imala je samo dva takva helikoptera.

Izvor: YouTube

Novinarskim ekipama nije dozvoljen prilaz mestu nesreće.

Ministar odbrane Bratislav Gašić je odmah po dobijanju informacije otišao na mesto nesreće. Sa njim su bili i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, njegov zamenik Jovica Draganić, komandant avijacije Ranko Živak i komandant aerodroma Batajnica Predrag Bandić.

Na mestu nesreće bili su i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, direktor policije Milorad Veljović i bivši komandant Žandarmerije Milenko Božović.

Transportni helikopter Vojske Srbije "mi-17" bio je angažovan u akciji spasavanja bebe iz Novog Pazara stare pet dana. Beba se nalazila u sanitetskom vozilu koje je bilo zaglavljeno zbog odrona na putu između Novog Pazara i Kraljeva.

Izvor: YouTube

Imala je respiratorne probleme, a bilo je predviđeno da helikopter sleti u Beograd i da beba bude prevezena na Intitut za majku i dete.

Juče je bila gusta magla iznad Beograda, pa je helikopter verovatno kružio, tako da je moguće i da je ostao bez goriva.

Kako javlja RTS, druge letelice zbog smanjene vidljivosti preusmeravale su se na aerodrom iu Temišvaru.

Povezano

Sve vesti