• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta čitati do 18. godine preporučuje Ivan Ergić

Izvor mondo.rs

Nekadašnji fudbaler i autor zbirke pesama "Bajronovski junak" Ivan Ergić je za MONDO dao je preporuku tri knjige koje bi svaka osoba trebalo da pročita tokom odrastanja.

Ivana Ergića ljubitelji sporta upoznali su kao vrsnog fudbalera koji je bio kapiten Bazela i član našeg nacionalnog tima. Međutim mnogo veću pažnju privukao je odstupanjima od imidža "klasičnog fucoša": ponašanjem, činjenicom da o mnogim tabuima govori bez zazora i straha, ali i pisanjem, prvo kolumni za renomirane srpske i švajcarske novine, da bi se krajem 2012. javnosti predstavio kao autor zbirke pesama "Bajronovski junak".

Zbog toga nas je zanimalo kakve knjige on sam voli da čita i dobili tipičan "ergićevski" odgovor:

"Poslednjih godina fikcija mi je daleka. Potpuno sam se ohladio od beletristike, osim poezije. Ne gubim vreme na ono iz čega ništa ne mogu da naučim, uglavnom pratim globalnu politiku i ekonomiju, volim filozofska dela. Što se beletristike tiče, čini mi se da je jedna od poslednjih knjiga koju sam kupio bila "Vreme vlasti" Dobrice Ćosića".

  Kada se radi o savetima mlađima šta da čitaju, Ergić kaže da nije siguran koliko je on merodavan za tako nešto:

"Iskreno, u tom uzrastu nisam previše čitao, osim fudbalske literature. Kasnije su mi se navike promenile, pa sam znao da noćima čitam ili pišem, što je i jedan od razloga zbog kojih sam prestao da se bavim fudbalom tako rano. Nije lako preporučiti samo tri knjige, ali pokušaću da se ograničim tim brojem".

1. "Uzalud je budim" - Branko Miljković

Volim poeziju i mogao sam da predložim i Sergeja Jesenjina, Vladimira Majakovskog i mnoge druge, ali ipak sam se odlučio za prvu zbirku jednog od najpoznatijih srpskih pesnika dvadesetog veka, kojeg je cenio i Žan Pol Sartr i koji je život okončao tragično, u 27. godini.

2. "Orlovi rano lete" - Branko Ćopić

Jedan od omiljenih pisaca mnogih generacija, poslednjih godina je toliko zapostavljen da je gotovo neprimetno prošla stota godišnjica njegovog rođenja, 1. januara. On je autentičan pisac jer je bio aktivni član otpora, odnosno partizan. U mnoštvu sjajnih knjiga koje je napisao, od "Ježeve kućice", preko "Magarećih godina", do onih za nešto zrelije čitaoce, biram "Orlove" pošto smo uz Ćopića skloni da zaboravimo i neke momente iz naše istorije.

3. "Kockar" - Fjodor Dostojevski

Obimom manji od nekih drugih dela Dostojevskog ove "beleške mladog čoveka“ mogle bi da posluže kao upozorenje protiv zavisnosti od koje se, kažu stručnjaci, odvikava teže nego od droge i alkohola.

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Paš

U ovim anketama svi preporučuju dobre knjige, ali maše poentu. Ako se radi o knjigama koje se čitaju pre 18. godine, onda znači da se čitaju sa 14, 15... Miljković i Dostojevski nisu pisci za taj uzrast.

VN

@Paš Gluposti. Dostojevski se nalazi u srednjoškolskoj lektiri - ja sam imala "Braću Karamazove", a ovi mlađi "Zločin i kaznu" (dakle jeste za taj uzrast). A "Kockara" sam pročitala sa 13 ili 14. Miljković nam je takođe bio deo lektire, možda i Jesenjin i Majakovski (u svakom slučaju i njih sam čitala pre 18. godine). Hoću da kažem - ako je dete ima naviku da čita, baš negde u pubertetu prelazi sa dečje i omladinske literature, na onu ozbiljniju (Dostojevski, Hese i slično).

Prava stvar

Mali Princ i dosta..

SERIJE