• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gvozdena pesnica Majka Tajsona

 Vladimir Sukdolak
Autor Vladimir Sukdolak

Deset najbržih nokauta Majka Tajsona

"Kada pogledam u ogledalo vidim budalu", opisao je jednom prilikom sebe Majk Tajson.

Njegovi protivnici su uglavnom, pošto bi ukrstili pesnice sa "Gvozdenim Majkom", videli zvezde.

Prgava narav, život sa porocima, hod sa druge strane zakona, zbog čega je i po više godina znao da provede iza rešetaka, onemogućili su momku rođenom u Bruklinu da mnogo duže gospodari svetskim boksom.

Dok je Majk Tajson bio posvećen sportu i plemenitoj veštini, željan slave i titula u profi boksu, ravnog mu nije bilo.

Sa 18 godina je zakoračio u profi ring, a već sa 19 je objedinio tri titule u superteškoj kategoriji (WBC, WBA i IBF). Protiv savršenstva, kombinacije snage oblikovane prefinjenom italijanskom tehnikom, protivnici nisu imali šansu. Mnogi su pali daleko pre gonga za kraj prve runde...

Ovo su deset najbržih nokauta Majka Tajsona!



10. Edi Ričardson (13.11.1985) Trajanje: 1:17

U svom 12. meču u karijeri, na putu ka svetskoj tituli u superteškoj kategoriji, Majk Tajson je morao da odmeri snage sa zemljakom Edijem Ričardsonom. Publika koja se skupila u hjustonskom Ramada hotelu nije ni slutila da će borbu večeri gledati 77 sekundi. "Gvozdeni" je priredio "teksaški masakr" uživo. Sevnuo je desni direkt posle kojeg je prvi put bacio rivala na patos. Kada je levi kroše pogodio bradu, za Ričardsona je meč bio završen.

9. Lorenco Kanadi (15.08.1985) Trajanje: 1:05

Raditi više od jedne runde sa 19-godišnjim "bombarderom" iz Bruklina smatralo se uspehom. Amerikanac Lorenco Kanadi nije bio te sreće. "Poljubio" je patos posle 65 sekundi od početka. Seriju u konopcima prekinuo je sudija Džo Kortez, pošto je i pre silovite kombinacije Tajson čuvenim levim krošeom od Kanadija napravio padajuću sveću.

8. Sterling Bendžamin (01.11.1985) Trajanje: 0:54

Od Kanadija do Ričardsona "Gvozdeni" je imao šest borbi za tri meseca, a najduža je trajala minut i 28 sekundi sa Donijem Longom. Tajson je krupnim konopcima gazio ka svetskom vrhu i istoriji. Bokser pod zastavom Trinidada i Tobaga nije bio ni svestan šta ga je snašlo u samo jednom minutu. Tehnički nokaut se dogodio pre nego što je sekundara obišla ceo krug.

7. Trent Singlton (10.4.1985) Trajanje: 0:52

Pošto je u svom prvom profi meču isprašio Portorikanca Hektora Mercedesa (1:47), red je došao na meč sa Trentonom Singltonom. Snaga i tehnika bili su izraženi do maksimuma u 52 sekunde borbe. Njegov menadžer, trener i staratelj Kus Damato s ponosom je gledao najnovije, ujedno poslednje i najbolje delo. Tajson je pretio da zaseni Damatove učenike - olimpijskog šampiona iz Helsinkija Flojda Petersona i  prvog Latinoamerikanca profi svetskog prvaka u teškoj kategoriji Hozea Toresa. Singlton je čak tri puta padao posle susreta sa pesnicama Majka.

6. Mark Jang (27.12.1985) Trajanje: 0:50

Damato je umro 4. novembra 1985. godine, ali to nije sputalo Tajsona da nastavi po planu koji je zacrtao sa iskusnim liscem iz Bronksa. Uprkos tome što mnogi smatraju da je smrt staratelja bila glavni okidač za sve probleme sa kojima se kasnije suočio slavi bokser.  Posle smrti Damata, do kraja godine padali su Edi Ričardson, Konroj Nelson, Semi Skaf i Mark Jang. Poslednji nakon samo 50 sekundi i munjevitog desnog aperkata.

VideoTajson dva

5. Kliford Etjen (22.02.2003) Trajanje: 0:49

Poslednju pobedu u profesionalnoj karijeri Majk Tajson je zabeležio protiv Kliforda Etjena u Memfisu februara 2003. godine. Meč je trajao 49 sekundi. Prekaljeni borac pronašao je "staklenu bradu" Etjena i sve je bilo brzo završeno. Majk je posle ovog duela imao još dve borbe, ali su obe okončane porazima. Deni Vilijmas nokautom u julu 2004. i Kevin Mekbrajd tehničkim nokautom u junu 2005. godine podvukli su impresivnu i turbulentnu karijeru Majka Tajsona - 50 pobeda, šest poraza i dva remija. Nokauta: 44!

4. Majkl Džonson (05.09.1985) Trajanje: 0:39

Vratićemo se danima uspona ka slavi Majka Tajsona. Džonson je u Atlantik Sitiju pogođen sa dva razorna projektila. Posle prvog koji je bio u telo usledio je drugi - direkt kroz gard u glavu. Pod!

4. Rikardo Spejn (20.06.1985) Trajanje: 0:39

Rikardo Spejn je bio četvrti protivnik "Gvozdenog" u profi ringu. Nege su mu otkazale posle samo 39 sekundi borbe.

2. Robert Kolej (25.10.1985) Trajanje: 0:37

Tajson nije imao nameru da se u jubilarnoj desetoj borbi zadržava previše u ringu. U omiljenom Atlantik Sitiju očas posla je pronašao prostor za levi kroše u gardu protivnika Roberta Koleja.

1. Marvis Frejzer (26.07.1986) Trajanje: 0:30

Sin čuvenog Džoa Frejzera u karijeri je imao samo dva poraza - od Larija Holmsa i Majka Tajsona. Ali, batine koje je dobio za svega pola minuta te julske večeri 1986. pamtiće ceo život.

Karijera Majka Tajsona počinje da se ruči već 1990. godine, kada je Baster Daglas pobedio u Tokiju. Po mnogima uz pomoć sudija, jer je "Gvozdeni" Daglasa nokautirao pre nego što je i sam završio na podu. Ali, brojanje sudija u tom meču ostala je misterija do danas.

VideoTajson jedan

Tajson je u karijeri 24 borbe rešio u prvoj rundi...

Tagovi

Komentari 36

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Stefan

Ubedljivo najjači nokaut je protiv Frejzerovog sina koji od silnih aperkata i krošea nije više mogao da stoji,a nekoliko godina posle se i oprostio od posledica koje mu je gvozdeni naneo. Neproceniv talenat koji je propao zbog kokaina i lakih žena,pored Alija i Marčana najveći udarač svih vremena.

Nemanja

Zver bre

Cikotić

svaki ljubitelj boksa, a pogotovo onaj koji voli Tajsona znaće da je prvu titulu osvojio 22. novembra 1986. godine protiv Trevora Berbicka, nokautiravši ga u drugoj rundi. Majk je tada imao 22 godine, 4 mjeseca i 22 dana.

Najnovije

Kolumnisti