• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Filharmonija za decu

Izvor MONDO/Agencije

Prolećni ciklus koncerata za decu trajaće do 27. marta!

Beogradska filharmonija počela je danas prolećni ciklus koncerata za decu u kome će na zabavan način predstaviti delo francuskog kompozitora Pola Dika (1865-1935) "Čarobnjakov učenik".

Svakog radnog dana od 10 i 12 časova, do 27. marta u Sali Beogradske filharmonije muzičari predvođeni dirigentom Nemanjom Mitraševićem i narator Bojan Perić upoznaće najmlađu publiku sa svetom klasične muzike.

Kako je saopštila Beogradska filharmonija, ovi najzabavniji koncerti u sezoni okupljaju veliki broj dece, Filharmonija tada postaje kuća za najmlađe a posebno su uzbuđeni oni koji dolaze prvi put.

Glumac Bojan Perić je u ulozi domaćina, došao je da upotrebi svu svoju magiju i začara klince da slušaju poučnu priču sa divnom muzikom koju je komponovao francuski kompozitor Dika prema Geteovoj poemi "Čarobnjakov učenik".

Priča počinje kada stari čarobnjak odlazi iz svoje radionice ostavljajući svog pomoćnika samog. Pomoćnik, kome je dosadilo da sam donosi vodu iz bunara, začara metlu koja počne to da radi umesto njega. Na žalost, pomoćnik se uspava i probudi ga voda koja je preplavila sobu.

Sav užasnut, on skoči sa stolice kako bi zaustavio metlu, ali tada shvata da ne zna čini kojima bi prekinuo magiju. On tada uzima sekiru i prepolovi metlu, ali time samo dobija dve metle, koje sada donose vodu duplo brže. Celu situaciju spašava stari čarobnjak, koji u tom momentu dolazi i prekida čini. Priča se završava čarobnjakovom porukom da magiju ne treba shvatati olako i da je smeju koristiti samo iskusni.

Na ovim koncertima deca će naučiti da se lenjost ne isplati, naučiće šta je muzički motiv, tema, koji su to neobični instrumenti, koliko je komplikovano napisati muzičko delo, naročito za veliki orkestar.

Na kraju koncertnog časa iz muzike, deca zajedno sa muzičarima Filharmonije stvaraju veliki orkestar, u kojem se, osim sviranja na instrumentima, lupka u ritmu i diriguje.

Beogradska filharmonija već treću sezonu organizuje edukativne koncerte za najmlađu publike, osmišljava i realizuje programe za decu, sa idejom da ih sa svetom klasične muzike upozna na zabavan način, prilagođen njihovom uzrastu.

Cilj ovakvih programa je da što veći broj dece dobije priliku da uđe u koncertnu dvoranu i upozna se sa orkestrom. Poseta je organizovana preko osnovnih škola, a cena ulaznice je 200 dinara.

Ciklusi koncerata za decu predškolskog i školskog uzrasta, u trajanju od dve nedelje, održavaju se dva puta u toku redovne sezone, u Sali Beogradske filharmonije. Manji sastavi Filharmonije često odlaze u beogradske vrtiće, gde mališani ostvaruju neposredan kontakt sa muzičarima i instrumentima.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE