• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Velika muzejska manifestacija u maju

Izvor mondo.rs

Manifestacija "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“, čiji je pokrovitelj Ministarstvo kulture i informisanja biti održana od 9. do 18. maja tekuće godine i u njoj će uzeti učešće muzeji i srodne institucije na teritoriji čitave zemlje.

 Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

"Reč je o najvećem udruživanju domaćih muzeja do sada u jedinstvenoj akciji koja ima za cilj jačanje institucija zaštite i uspostavljanje kvalitetnije komunikacije sa publikom koja će u planiranim programima moći da uživa besplatno svih deset dana od 10 časova ujutru do 10 časova uveče", rekla je mr Bojana Borić Brešković, direktor Narodnog muzeja u Beogradu predstavljajući manifestaciju koja se odigrava u maju mesecu kada svetska muzejska zajednica slavi Međunarodni dan muzeja i 11. Evropsku noć muzeja.

Manifestacija "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“ okuplja preko 50 muzeja na teritoriji zemlje i uživa punu podršku Pokrajinskog sekertarijata za kulturu i informisanja Vojvodine, kao i Nacionalnog komiteta Međunarodnog saveta muzeja i Muzejskog društva Srbije,piše na sajtu UNS-a.

Medijski partner manifestacije je Udruženje novinara Srbije, a tokom njenog desetodnevnog trajanja planirani su najrazličitiji programi.

"Ovog maja, upravo na dan kada počinje manifestacija 'Muzeji Srbije', deset dana od 10 do 10", obeležavaju se i Dan Evrope i sedam decenija od pobede nad fašizmom, pa će serija planiranih izložbi, predavanja, promocija i drugih programa započeti podsećanjem na ove važne datume", izjavila je mr Neda Knežević, direktor Muzeja istorije Jugoslavije kome je pripala čast da otvori prvu veliku zajedničku manifestaciju muzeja Srbije.

Prva manifestacija "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10" odvijaće se i u znaku teme "Heroji kulturne baštine", koja je iako neobavezujuća, inicirala jedan broj muzelaca da joj prilagode svoje programe.

"Ove godine se navršava jedan vek od velikog egzodusa 1915, kada je stradalo i stanovništvo Srbije, ali i kulturna baština naše zemlje. U nameri da podestimo na ove i slične događaje iz prošlosti smatrali smo da nam ovakva teme omogućava da publici ukažemo na to s čime se sve muzeji sreću u svom radu, ali i da osvetlimo hrabre, a često anonimne ljude koji su čuvali i spasavali kulturno blago Srbije", rekla je dr Mirjana Menković, direktor Etnografskog muzeja, naglasivši da će upravo muzej koji ona vodi u saradnji sa Muzejom iz Prištine i drugim relevantnim institucijama i pojedincima ponuditi više programa koji u fokusu imaju ovogodišnju temu manifestacije.

O manifestaciji i planiranim sadržajima govorili su i Slavko Spasić MA, direktor Prirodnjačkog muzeja, koji je najavio izložbu koja će posetiocima na nov način predstaviti velikog prijatelja srpskog  naroda Arčibalda Rajsa,  mr Ljiljana Miletić Abramović, direktor Muzeja primenjene umetnosti, koja je ukazala da je cilj manifestacije da istakne ulogu muzejskih institucija ne samo kao čuvara kulturne baštine nego i kao pulsirajućih središta raznolikih sadržaja, kao i dr Dušica Bojić, direktor Istorijskog muzeja Srbije, koja je posebno naglasila da je njenoj kući pripala čast da manifestaciju zatvori 18. maja na najlepši mogući način – otvaranjem velike izložbe o kraljici Nataliji Obrenović i dodelom nagrade "Mihailo Valtrović" Muzejskog društva Srbije.

Izuzetan je odziv muzeja i srodnih institucija širom Srbije, pa se s pravom očekuje i veoma visok kvalitet programa.

"Muzeji mogu mnogo toga da ponude, a uverena sam da će ova zajednička akcija značajno doprineti i našem uzajamnom povezivanju kao i ostvarivanju kvalitetnije i sveobuhvatnije komunikacije sa publikom", rakla je naposletku mr Tijana Plakovljević Bugarski, upravnik Galerije Matice srpske u Novom Sadu, obaveštavajući da su se novosadski muzealci i zaštitari odazvali manifestaciji u punom sastavu.

Poziv za učešće na manifestaciji koju koordinira Narodni muzej u Beogradu je otvoren do 31. marta.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE