• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija : Uzme se dobrima da bi se dalo neuspešnima

Izvor Fonet

Država je u 2013., prema podacima Ministarstva finansija, dodelila ukupno 81 milijardu dinara, 720 miliona evra subvencija, a jedan deo državne pomoći dat je i kompanijama koje su imale loše rezultate poslovanja na kraju te godine.

Od deset kompanija koje su po odobrenju Ministarstva finansija i privrede u 2013. godini dobile državnu pomoć veću od 100 miliona dinara (890.000 evra), samo je jedna na kraju godine ostvarila dobit veću od primljene subvencije, pet je imalo neto dobitak, ali manji od dobijene pomoći, dok su četiri završile 2013. godinu sa neto gubitkom, prenosi portal Istinomer.

Komentarišući istraživanje Istinomera, Miroslav Prokopijević, profesor ekonomije i naučni savetnik Instituta za evropske studije, kaže da je kao autor studije "Državna pomoć u Srbiji i Evropskoj uniji", došao do istih rezultata.

"Ovde se oporezuju uspešne kompanije da bi se dalo neuspešnima. Novac od državne pomoći trebalo bi da se upotrebi za stvaranje boljeg poslovnog okruženja. Takođe, neophodno je napraviti takve uslove poslovanja da se svim kompanijama iz određene oblasti omogući uspešno poslovanje, a ne da se subvencionišu pojedine firme“, rekao je Prokopijević.

Ali, kako je istakao, tada političari ne bi imali moć koju imaju danas kada dele pomoć pojedinim firmama.Oni sada mogu da kažu: "Dobićeš pomoć od 10 miliona evra, ali moraš da mi daš 15 odsto". Na taj način oni finansiraju partijske aktivnosti ili sebi podižu životni standard".

GUBITKE POKAZUJU I POZNATE STRANE FIRME

Najslabiji rezultat u poslovanju ostvarila je američka kompanija Kuper tajer (Cooper Tire Rubber), koja je 2011. godine kupila kruševačku fabriku Trajal. Ona je u 2013. godine iz budžeta dobila 117 miliona dinara (oko milion evra), a na kraju godine imala je gubitak od čak 800 miliona dinara (sedam miliona evra).

Fijat državno mezimče

Apsolutni rekorder u državnoj pomoći za 2013. godinu svakako je kompanija Fijat automobili Srbija (sada Fijat Krajsler Automobili Srbija), koja je u 2013. godini dobila 5,153 milijardi dinara (45,8 miliona evra). Na osnovu uvida u finansijske rezultate dostupne na sajtu Agencije za privredne registre, ova kompanija je 2013. godinu završila sa neto dobitkom od 1,131 milijardi dinara (10 miliona evra).

Odmah iza Kuper tajera nalazi se francuski Šnajder elektrik (Schneider Electric). Ova kompanija je dobila subvenciju od 102 miliona dinara (906.000 evra), ali je 2013. godinu završila sa neto gubitkom od 382 miliona dinara (3,3 miliona evra).

Šnajder elektrik u Srbiji je stigao 1997. godine, a bavi se tehničkim rešenjima za distribuciju električne energije, industrijsku kontrolu i automatizaciju.

Najuspešnija kompanija sa liste velikih primalaca državne pomoći u 2013. godini, koju su odobrila ministarstva finansija i privrede, jeste italijanska kompanija Andrea konfencioni. Ona je jedina imala veću dobit od visine pomoći koju je primila od države.

Andrea konfencioni dobila je 125 miliona dinara (1,1 milion evra) subvencija i uspela da 2013. godinu završi sa neto dobitkom od 296 miliona dinara (1,7 miliona evra). Ta kompanija je u martu 2013. godine u Jagodini otvorila fabriku delova za automobilsku industriju.

Tagovi

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

da li vucic zna?

pa sta kaze? da li podrzava takvo takvo trosenje tudjih zarada?

na tapet

ko su ljudi koji su dozvolili ovakve gluposti ? treba narod da zna i treba da se kazne plus da vrate te pare!

i sta sada?

zapanjena ovim istrazivanjem , pitam : sta sada? hoce li NEKO odgovarati? sumnjam. ovo je bsuka i sraóta!!!!

special image