MONDO/Agencije

Šešelj zapalio hrvatsku zastavu!

Predsednik SRS Vojislav Šešelj zapalio je hrvatsku zastavu ispred zgrade Palate pravde u Beogradu.

On je zastavu zapalio kao odgovor na zahtev Hrvatske za njegov povratak u Tribunal u Hagu.

Šešelj je taj čin nazvao odgovorom hrvatskim državnim funkcionerima koji ga, kako je naveo, već mesec dana napadaju kao da su "udareni topuzom u glavu".

"Upućujem poruku hrvatskoj ustaškoj državi", rekao je Šešelj i spalio zastavu pred novinarima kojima je davao izjavu i nekoliko stotina pristalica koji su ga tom prilikom bodrili.

"Do aviona mogu samo da me odnesu"

Šešelj je poručio da ga srpske vlasti na Aerodrom "Nikola Tesla", odakle bi avionom trebalo da otputuje u Holandiju, mogu samo odneti na ramenima. "Ne predajem se i gotovo. Nisam se ni prošli put predavao, nego sam kupio avionsku kartu i otputovao u Hag", rekao je Šešelj.

Šešelj je došao u Palatu pravde gde treba da počne suđenje njegovom zameniku Nemanji Šaroviću koji je optužen za širenje verske, rasne i nacionalne mržnje tako što je 2013. na protestu ispred Predsedništva Srbije zapalio zastave Kosova, SAD, EU i NATO.

Lider SRS-a rekao je da će danas da svedoči da je on dao nalog da se spale zastave i da su oni morali po tom nalogu da postupe.

Govoreći o odluci žalbenog veća Haškog tribunla da mora da se vrati u pritvor, Šešelj je rekao da je danas primio prevedenu odluku i ponovio da se neće dobrovoljno predati i da ostaje pri svojoj ranijoj odluci.

Izvor: YouTubeUpitan da prokomentariše izjavu premijera Aleksandra Vučića da ga neće nasilno hapsiti, Šešelj je upitao kako se to hapsi osim nasilno.

Šešelj je naveo da će pružati pasivni otpor tako da će moći da ga nose "na junačkim rukama".

"Oni dođu da me hapse, ja sednem. Oni dođu sa pendrekom, ja podmetnem leđa i kažem: 'Udri'", rekao je Šešelj i dodao da prilikom hapšenja neće sarađivati.

Režim je, kako je naveo, na mukama kako da ga uhapsi ako ne ode u Hag dobrovoljno, ali da on želi da oni budu na mukama.

Ispred ulaza u sud, gde je zapalio zastavu, okupilo se više desetina pristalica radikala koji su nosili zastave sa likom Šešelja.

Radikali koji se nalaze ispred suda nose stranačke zastave i skandiraju lideru SRS "Šešelju - vojvodo" , "Ne damo te vojvodo"

Zbog paljenja zastave Tužilaštvo je pokrenulo krivični postupak proitv Šešelja. O tome više pročitajte OVDE. Kako su reagovali hrvatski mediji pogledajte OVDE.

Povezano

Sve vesti