Tanjug

Železara profitabilna već u maju, tvrdi Vučić

Autor:

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je smederevska Železara poslednjih meseci uspela da smanji gubitke i poručio da će to preduzeće poslovati profitabilno već u maju.

8
A- A A+

Vučić je, na konferenciji za medije, istakao da je gubitak u poslovanju Železare u januaru bio devet miliona evra, dok je u martu taj minus "15 puta niži", a da će u aprilu biti ispod 500.000 evra.

"Već u maju očekujemo da Železara posluje profitabilno", poručio je Vučić istakavši da je to preduzeće, posle Fijata, već postala drugi izvoznik u Srbiji.

Prema Vučićevim rečima Železara je ostvarila uštedu na kupovini koksa, od oko dva miliona dolara mesečno, rude od oko 1,5-2 miliona dolara, na struji od oko dva miliona dolara, šljaci milion-milion ipo i vatrostalnim materijalima od oko 0,5 miliona dolara.

"Imaćemo i dodatne uštede. Železara će biti nosilac privrednih aktivnosti u Srbiji. Iza Fijata je već drugi izvoznik, dramatično povećava proizvodnju i u potpunosti je opredeljena ka izvozu.

"U Aprilu ćemo imati oko 85.000 do 90.000 tona, a u maju ćemo ići na maksimum proizvodnje od 95.000 tona kada je reč o jednoj visokoj peći. Očekujemo da do novembra pokrenemo drugu visoku peć i da idemo na rekordnu proizvodnju u Železari", poručio je Vučić.

Povezano

Sve vesti