• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko smo ksenofobični?

Predstava "Šta je ona kriva nije ništa ona kriva", u režiji Anđelke Nikolić po istoimenom tekstu Vesne Perić biće premijerno izvedena u četvrtak, 9. aprila u 20 časova u Bitef teatru.

Drama aktualizuje pitanje azilanata u Srbiji i ksenofobije i inspirisana je događajima u Banji Koviljači, gde se deo lokalnog stanovništva pobunio protiv svojih privremenih sugrađana, azilanata iz Azije i Afrike.

"Glavni lik u komadu je trinaestogodišnjakinja, Mila, koja je najmlađi član tipične, savremene, srpske porodice koja je izložena ekonomskim nedaćama i pogođena društvenim neskladom. Na taj način ova devojčica odrasta u sredini sa narušenim moralnim vrednostima i međuljudskim odnosima. Lik Mile, ali i ostale uloge u komadu, članove porodice, lokalne japije, političare i azilante, tumače tinejdžerke, čime ova postavka postaje dragoceno svedočanstvo o tome kako ova najmlađa kategorija stanovništva, ranjiva po različitim osnovima, doživljava našu brutalnu svakodnevnicu. Njihova lična precepcija daje jedna specifičan, živ i autentičan okvir ovoj predstavi", rekla je o predstavi rediteljka Anđelka Nikolić.

Glumačku ekipu čini 20 devojčica: Valentina Stojimirović, Irina Stanimirović, Ivana Živković, Jona Petrović, Jovana Nikolić, Lana Jeremić, Lidija Kuč, Lidija Milovac, Marija Stefanović, Mia Raosavljević, Milica Živanović, Mina Aleksić, Mina Milićević, Neda Višnjić, Nina Raca, Sara Hajnović, Sara Vurdelja, Sofija Kovačević, Tamara Milojković i Hana Beštić.

Autorski tim čine: Anđelka Nikolić, rediteljka, Tijana Grumić, asistent rediteljke, Irena Popović – Dragović, muzika, Ana Valter, scenski dizajn, Bojana Mišić, scenski pokret, dok je scenski govor radila Milica Janketić.

Mia David je producentkinja komada, Janko Dimitrijević, izvršni producent, a Marijana Stefanović, organizator.

Na regionalnom Hartefaktovom konkursu za najbolji angažovani dramski tekst 2012. godine, stručni žiri u sastavu Ana Tomović, Biljana Srbljanović i Jeton Neziraj dodelili su prvu nagradu Vesni Perić za ovaj tekst.

Predstava je nastala u koprodukciji Hartefakta, Bitef teatra i Ustanove kulture Parobrod. Želja producenata je da afirmišu mlade talente, podrže njihov obrazovni i profesionalan razvoj, ulože snagu u stvaranje nove generacije glumačkih zvezda, ali i da pokrenu debatu o društveno značajnim pitanjim i podignu svest o statusu azilanata u Srbiji.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE