Ne svi, ali mnogi od nas posežu za hranom kada smo nervozni, ljuti, tužni, pod stresom. Naučnici su napokon otkrili zašto.
Sudeći prema rezultatima nove studije sprovedene na Univerzitetu u Bafalu, uglavnom se tada okrećemo hrani koju su nam roditelji pravili kada smo bili mali.
Psiholog i autor studije Šira Gabriel koja se specijalizovala u oblasti emocionalne povezanosti čoveka sa hranom, kaže da nije reč o hrani samoj po sebi, već o uspomenama koje te namirnice bude u nama, a kojih možda nismo u potpunosti ni svesni.
"Namirnice koje vam je mama spremala kada ste bili mali, sada povezujete sa bezbrižnim periodom koji ste imali u detinjstvu. Dakle, nije reč samo o hrani", kaže dr Gabriel.
U ovom istraživanju učestvovalo je 100 ljudi, čije su navike u ishrani praćene kroz dnevnike koje su vodili tokom dve nedelje. Pokazalo se da su učesnici koji su više vezani za roditelje skloniji "emocionalnom prejedanju", u odnosu na one koji nemaju baš bliske veze sa roditeljima.
"Sigurno ne mislite: 'Sada ću da pojedem pola torte zato što sam usamljen/a i nedostaje mi mama', ali to je manje-više ono što se zaista dešava", naglašava dr Gabriel.
Dakle, sledeći put kada budete imali težak dan, pre nego što poletite prema frižideru da se "utešite", možda ne bi bilo loše da prvo pozovete mamu. :)
Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.