Tanjug

Amnesti: Pare stigle a od zgrada za Rome još ništa

Autor:

Tri godine nakon što je više od stotinu romskih porodica prinudno raseljeno iz nasilja kod "Belvila" u Beogradu, pitanje njihovog smeštaja još nije rešeno, iako je u tom cilju Evropska komisija finansirala višemilionski projekat.

3
A- A A+

"Štetna kombinacija birokratske nesposobnosti, inercije i diskriminacije rezultirala je krahom višemilionskog projekta koji je finansirala Evropska komisija u cilju njihovog stambenog zbrinjavanja", navodi se u saopštenju Amnesti internešenela (AI).

Uprkos obećanjima grada Beograda i sredstvima od 3,6 miliona evra koje je obezbedila Evropska komisija (EK), nijedan od planiranih novih stambenih blokova nije završen, dok raseljeni Romi već godinama žive u nehigijenskim i izdvojenim metalnim kontejnerima, konstatuje AI.

"Važan projekat koji je finansirala EK i koji je imao za cilj da pokaže kako se novi smeštaj može obezbediti u skladu sa međunarodnim standardima ljudskih prava, propao je usled niza propusta grada Beograda", rekao je Garej van Gulik, zamenik direktora AI za Evropu i Centralnu Aziju.

 AI podseća da je EK u aprilu 2012. izdvojila 3,6 miliona evra za obezbeđivanje smeštaja romskih porodica koje su prinudno raseljene iz neformalnog naselja kod naselja Belvil, a grad Beograd je, prema tom programu, trebalo da utvrdi koje su lokacije odgovarajuće i da otpočne istinske konsultacije sa ugroženim porodicama kako bi do februara 2015. one dobile novi smeštaj.

Grad Beograd, međutim, nije ispunio te zahteve - do značajnijih konsultacija nije došlo, a nijedna od lokacija za novi smeštaj koje je grad prvobitno utvrdio ne odražava adekvatno potrebe romskih porodica niti zadovoljava međunarodne standarde o adekvatnom smeštaju, navodi se u saopštenju.

Rok je sada produžen za godinu dana, ali su uprkos produženju gradske vlasti su saopštile Romima da nije ostalo novca za smeštaj 50 porodica, te će one, ukoliko EK ne obezbedi dodatna sredstva, morati da ostanu u kontejnerima, zaključuje AI.

Povezano

Sve vesti