• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neviđeno: Za švajcarske obveznice vi plaćate njima

Izvor Tanjug

Švajcarska je danas postala prva država u svetu koja je emitovala 10-godišnje državne obveznice sa prinosom ispod nule, piše američki list "Volstrit džurnal".

Nekoliko evropskih država unutar i van evrozone je već prodavalo državne hartije od vrednosti sa rokom dospeća od pet godina i uz negativan prinos, što znači da investitori na kraju plaćaju za privilegiju kupovine tih državnih zapisa.

Srbiji kamata 6,125 odsto

U nekoliko međunarodnih izdanja dugogodišnjih državnih obveznica Srbija je plaćala kamatu investitorima od 7,25 odsto za seriju izdatu u 2011. godini, do 6,125 odsto u 2013. godini.

Međutim, nijedna država do sada nije ponudila obveznice sa rokom dospeća od 10 godina uz negativnu kamatnu stopu, ocenjuje američki dnevnik.

Na današnjoj aukciji, ova alpska država je prodala 377,9 miliona franaka vredne hartije od vrednosti, koje dospevaju na naplatu u 2025. godini i 2049. godini.

Stopa prinosa na 10-godišnje švajcarske obveznice je bila minus 0,055 odsto u poređenju sa 0,011 odsto koliko je iznosila na poslednjoj sličnoj aukciji održanoj pre dva meseca.

Centralna banka Švajcarske je u januaru ukinula ograničenje vrednosti svoje valute u odnosu na evro, i uvela negativnu kamatnu stopu na depozite od 0,75 odsto.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image