Pančevačka voda je mikrobiološki ispravna, ali još nije za piće, tvrde iz pančevačkog Zavoda za javno zdravlje.
Izvor: MONDO, Petar Stojanović
"Analize su pokazale i nisku koncentraciju svih bakterija u vodi", tvrdi doktorka Mica Sarić Tanasković, direktorka pančevačkog Zavoda za javno zdravlje.
Kako je rekla, problem sa vodom nastaje zbog kontaminacije postrojenja, usled čega je voda prekomerno tretirana hlorom. Vodovodna mreža je apsolutno ispravna.
Pančevce je, međutim, mnogo više zabrinulo obelodanjivanje izveštaja ove ustanove u kojem se navodi da je u vodi i tokom marta bila pojačana koncentracija hlora?!
"Devetnaest analiziranih uzoraka vode za piće nije ispunilo uslove propisane u Pravilniku o hemijskoj ispravnosti vode, a šest uzoraka za mikrobiološku. Merenja koncentracije hlora u 42 odsto slučajeva pokazala su da ga ima više nego što je dozvoljeno", piše u izveštaju.
HLEB I PECIVO BEZBEDNI
Građani Pančeva zabrinuti su i zbog činjenice da se pri proizvodnji hleba upotrebljava voda sa česme. Ipak, nadležni upozoravaju da nema straha jer na visokim temperaturama isparavaju i hlor i amonijak, te se voda može koristiti za pripremu hrane.
PRVO SE POJAVILE BAKTERIJE
U Zazovdu za javno zdravlje su potvrdili obelodanjene podatke uz obrazloženje da su tolerisali veće količine hlora kako bi se uništile bakterije koje su se pojavile u bazenima sa vodom. Međutim, pošto je sve to dugo trajalo, na kraju je izdat nalog da se voda zabrani za piće, pišu “Novosti”.