• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta će biti sa fondom Avala filma nakon prodaje?

Izvor mondo.rs

Ministarstvo kulture i informisanja pravovremeno delovalo na zaštitu fonda Avala filma.

 Ministarstvo kulture i informisanja preduzelo je sve neophodne korake u okviru svojih nadležnosti, radi zaštite kulturnih dobara u postupku prodaje Avala filma.

Početkom 2012. godine Agencija za privatizaciju predala je sav zatečeni filmski fond Jugoslovenskoj kinoteci, koja je osposobljena da čuva specifičnu imovinu stečajnog dužnika Avala filma.

Jugoslovenska kinoteka imala je apsolutni uvid u to koji filmovi čine stečajnu masu, kao i mogućnost da na osnovu Zakona o kulturnim dobrima od 2012. godine reaguje i stručnim vrednovanjem i adekvatnom kategorizacijom donese rešenje kojim se sva, ili delovi filmske građe Avala filma utvrđuju za kulturna dobra od velikog značaja.

Pored toga, Jugoslovenska kinoteka propustila je da pokrene proceduru da jedan deo filmova dobije najviši stepen zaštite, kategoriju kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Po oglašavanju prodaje Avala filma u stečajnom postupku Ministarstvo kulture i informisanja uputilo je Jugoslovensku kinoteku kako da podnese zahtev nadležnom veću Privrednog suda u Beogradu radi donošenja privremene mere kojom bi se iz postupka prodaje Avala filma izuzeli filmski fond, odnosno producentska prava na ovom fondu, sve do stvaranja punih pretpostavki da Jugoslovenska kinoteka kupi ovaj fond po pravu preče kupovine.

Imajući u vidu specifičnu situaciju u kojoj se nalazi filmska građa Avala filma i da je Zakon o kulturnim dobrima poseban propis na osnovu koga se čuvaju i štite kulturna dobra Republike Srbije, začuđuje što Privredni sud to nije prepoznao, već je odbacio podnesak Jugoslovenske kinoteke, ne uzevši ga uopšte u razmatranje.

Ministarstvo kulture i informisanja sprovešće vanredni nadzor nad sprovođenjem Zakona o kulturnim dobrima u ustanovama koje obavljaju poverene poslove.



Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE