Sreda, 22. april, ostaće upisana kao dan kada je Fudbalski klub Crvena zvezda započeo veliki posao - stvaranja mreže fudbalskih škola za dečake iz cele Srbije, iz koje će najtalentovaniji i najbolji bivati prekomandovani u mlađe kategorije Crvene zvezde, a odatle u prvi tim.

Želja i cilj je da okosnicu prvog tima u budućnosti čini "pet-šest igrača poniklih u Zvezdi", jer oni najbolje znaju i razumeju šta znači to ime, kako je objasnio počasni predsednik kluba Dragan Džajić.

Prvih 13 škola fudbala, koje će od danas raditi po planu i programu Crvene zvezde, služeći se njenim imenom i grbom su: "Dušanovac" (Beograd), "Mladi orlovi" (Umka), "OFK Crvena zvezda" (Užice), "FK Donjošorac" (Šabac), "Pionir" (Beograd), "Srpski orlovi" (Gornji Milanovac), "Viner" (Beograd), "OFK Futog" (Futog), "Bubamara 2010" (Leštane), "Petlić" (Zrenjanin), "FK Arena" (Kragujevac), "Žarkovo" (Beograd) i "Vrežina" (Niš).

Direktor klupskog marketinga Goran Broćić otkriva da je zamisao da Zvezdina škola fudbala postoji u svakom gradu u Srbiji i da se projekat postepeno proširi na region i dijasporu.

Direktor omladinske škole Srđan Vasiljević rekao je da su "Škole fudbala Crvene zvezde" ideja kojom klub pokušava da prevaziđe tešku situaciju u kojoj funkcioniše.

"Skauting i praćenje talentovanih dečaka veoma je komplikovano zbog situacije u kojoj se klub nalazi. Zvezdin interes je da sve škole fudbala sprovode jedinstven program rada i da poštuju koncept i principe trenažnog procesa za razvoj dečaka od 5 do 11 godina. To je period prve selekcije i u njemu, na globalnom nivou, mora biti veliki broj dečaka, da bismo u kasnijem periodu, kroz rad u omladinskoj školi Zvezde i bavljenje individualnim razvojem, došli do grupe dečaka koja će svojim kvalitetom zaslužiti status prvotimca. Jako je bitno da u tom, prvom periodu zavole igru, klub kome pripadaju i da budu predodređeni da sa velikom ljubavlju i strašću igraju i treniraju u Zvezdi. Momci ponikli u ovom klubu znaju koliko je to lep osećaj", istakao je Vasiljević.

Ovaj projekat podržale su treća i četvrta "Zvezdina zvezda" Dragan Džajić i Vladimir Petrović Pižon.

Džajić je rekao da igrači ponikli u Zvezdinom omadinskom pogonu, koji su u tom uzrastu gledali utakmice na "Marakani" i skupljali lopte, "znaju kada je navijač Zvezde zadovoljan, a kada nije" i da je zato njihovo prisustvo u prvom timu od velikog značaja.

"Očekujem da ova saradnja donese veliki broj kvalitetnih igrača. Zvezda se nikad neće odreći nekog igrača sa strane ili iz inostranstva, ali njenu okosnicu mora da čini pet-šest igrača poniklih u Zvezdi, jer oni najbolje znaju i razumeju šta znači Crvena zvezda".

Promociji "Škola fudbala Crvene zvezde" prisustvovali su i neki od najmlađih prvotimaca aktuelnog prvaka Srbije i nekadašnjeg šampiona Evrope i sveta - Marko Grujić, Luka Jović, Mihajlo Ristić, Predrag Rajković i Vukašin Jovanović.