• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pst ... čitam!

Izvor mondo.rs

Kako je u Beogradu obeležen Svetski dan knjige?

 Danas je Svetski dan knjige, dan kada su preminuli Vilijam Šekspir i Migel de Servantes i dan kada muškarci u Španiji ženama kupuju ruže, a one zauzvrat poklanjaju knjige.

Institut Servantes je na Svetski dan knjige organizovao čitanje remek dela svetske književnosti, kojem su prisustvovale brojne javne ličnosti, prijatelji Instituta, predstavnici ambasada ... na španskom, italijanskom, engleskom i mađarskom jeziku.

"Naše boje" su branili robot Nao, Dragan Bjelogrlić, Rambo Amadeus, Jadranka Jovanović i Bojana Stamenov, zbog čega su brojni prolaznici zastajkivali pored "izloga", prekidajući šetnju Knez Mihailovom ulicom.

Čitanje je otvorio jedini humanoidni robot u Srbiji, tačnije lepa dama robot, pošto je Nao čitao ženskim glasom: "U jednom selu u Manči ...".

Migel de Servantes je prvi deo romana "Don Kihot" objavio 1605. godine, a deset godina kasnije i nastavak. "Don Kihot" važi za prvi moderan roman svetske književnosti i kamenom temeljcem zapadnoevropske književnosti.

Takođe, smatra se da je jedno od najboljih dela fikcije svih vremena, a o popularnosti "Don Kihota" svedoči i podatak da je uz Bibliju najčešće štampana i prevođena knjiga u svetu.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

J.

To da muskarci kupuju zenama ruze a one njima knjige je obicaj samo u Kataloniji, gde se danas slavi Sant Jordi (Sv Djordje po nasem)

SERIJE