• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Eksperti: Vlada za prvu godinu dana - jaka trojka

Izvor MONDO/Agencije

Mere koje se moraju sprovesti, pogotovo ekonosmke, teško pogađaju glasačko telo i političari moraju da ih vagaju ako žele i sledeći mandat. Rezultati su dobri ali ne i spekatakularni.

Osnivač Mokrogorske škole menadžmenta Srđan Janićijević, koji je za BIRN analizirao stanje u privredi, Vladi Srbije je za dosadašnje reforme dao "jaku trojku".

Tu ocenu je, kao je objasnio, dao jer mere koje primenjuje i koje će morati da primeni "pogađaju okosnicu njenog biračkog tela".

"To je hrabro, jer je mala verovatnoća da ćeš, ako primeniš te mere kako treba, dobiti novi mandat", rekao je Janićijević a prenosi Beta.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić ocenio je danas da Vlada Srbije ne bi trebalo da razmišlja o povećanju plata u javnim sektoru i penzija, kao i o ukidanju penala za prevremeni odlazak u penziju.

Na skupu povodom godišnjice rada Vlade Srbije koju je organizovala Balkanska istraživačka mreža u Srbiji (BIRN Srbija), Arsić je ocenio da su javne finansije verovatno jedna od oblasti gde je srpska vlada napravila solidan napredak, ali da mora nastaviti sa reformama i da ne sme popuštati pod pritiscima raznih nezadovoljnih grupa.

Polovina birača nije baš zadovoljna

Prema internet istraživanju Biroa za društvena istrazivanja (Birodi), "negde oko 58 odsto ispitanika je Vladu ocenilo negativno i smatra da njen rad nije zadovoljavajuci, a trećina ispitanika je rekla da je zadovoljavajući". Prema tom istraživanju, koje je danas predstavljeno, oko 10 do 12 ispitanika je reklo da ne bi znalo za koga bi glasalo kad bi sad bili izbori, a kako je rečeno, poređenjem sa prošlogodišnjim istraživanjem primećen je i odlazak glasača SNS u apstinenciju.

"Rezultati su dobri, ali nisu spektakularni, kako to iz vlasti predstavljaju. Rizično je da se euforično najavljuju rezultati da se odustaje od ključnih mera", rekao je on, ističući da je očekivani deficit budžeta od pet odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini još znatno visok.

Vlada Srbije, kako je istakao Arsić, mora da nastavi sa reformama i da deficit budžeta spusti na jedan odsto BDP, za šta će, kako je procenio, biti potrebne četiri godine.

Prema njegovim rečima, kolebanja Vlade Srbije u sprovođenju reformi su prilično problematična i dovode u pitanje njen kredibilitet u sprovođenju javnih finansija.

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Jovo Bakić, koji je analizirao stanje u prosveti, ocenio je da ministar prosvete Srđan Verbić nije uradio ništa na poboljsanju stanja u toj oblasti i da ne postoji razlog za optimizam.

Kao probleme u prosveti Bakić je naveo i najave usvajanja "vrlo problematičnih zakona" i kao primer naveo Nacrt zakona o udžbenicima gde postoji rizici od korupcije i favorizovanja velikih nabavljača.

Kritikovao je i način pripreme zakona o visokom obražovanju, kod kojeg, kako je rekao, nije jasno šta Vlada želi.

Direktor Komiteta za ljudska prava Jukom Milan Antonijević je ocenio da u borbi protiv korupcije nema rezultata, iako je to bila tema na kojoj je Srpska napredna stranka 2012. pobedila na izborima.

Broba protiv kporupcije više nije u fokusu i u vlasti više nema entuzijazma kod tog pitanja, rekao je Antonijević.

Tagovi

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

kg

Kakve mi ekonomske eksperte imamo pokazuje da smo jedina zemlja u evropi koja je ponovo u recesiji drugu godinu za redom.Verovatno su krivi predhodnici to jest vlada od prošle godine.

Dorcolac

Ma "dvojka" ste!!!

Prazne priče

A šta je sa otpuštanjem u javnom sektoru? Zapošljava se i dalje preko veze, jedni drugima sede na glavi...

special image