• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarka mu uručila dozvolu, posle samo 965 dana

Izvor Tanjug

Ministarka građevine Zorana Mihajlović danas je u Vranju uručila dozvolu izdatu po novoj, ubrzanoj proceduri, privatnom investitoru iz tog grada koji je na građevinsku dozvolu čekao 965 dana.

"Ovo je poslednji put da iko čeka građevinsku dozvolu duže od 28 dana, koliko je zakonom predviđeno", rekla je Mihajlović novinarima u Vranju posle uručenja dozvole.

Ona je ukazala da se sada ceo proces prebacuje na lokalne samouprave - gradove i opštine i da su oni ti koji treba da obezbede sve što je potrebno potencijalnim investitorima.

Zbog dozvola morao i na Upravni sud

Privatni investitor iz Vranja Kosta Pavlović, koji je posle 965 dana dobio građevinsku dozvolu za nedelju dana, rekao je da su procedure ranije bile veoma komplikovane i da je dosta dokumentacije traženo od investitora. On je, kako je istakao, morao da čeka i presude Upravnog suda. Sada će, kaže, početi što pre da radi stambenu zgradu za koju je prethodne tri godine čekao građevinsku dozvolu.

"Nema više da se ide od jednog do drugog, da se traži, da se moli, potkupljuje", rekla je Mihajlović i dodala da očekuje da će sada investitori biti zadovoljniji.

Ministarka je kazala da su procene da je po novoj ubrzanoj proceduri do sada izdato više od 1.000 građevinskih dozvola.

Ona je napomenula da se sakupljaju podaci o lokalnim samoupravama i da je sada prijavljeno 850 izdatih građevinskih doozvola po novoj proceduri, ali nisu sve lokalne samouprave dostavile podatke.

Mihajlović je rekla da je zadovoljna brzinom izdavanja tih dozvola po tom novom modelu, istakavši da je očekivala više problema na nivou lokalnih samouprava.

"Za sada nije bilo nikakvih kazni za lokalne samouprave, ali od 1.maja kontrole će biti rigoroznije", poručila je Mihajlović.

Ona je dodala da je sada na opštinama da se međusobno takmiče u privlačenju investitora, jer će svaka kompanija otići u onu opštinu u kojoj se brže dobija građevinska dozvola.

Mihajlović je najavila da će naredne sedmice započeti javna rasprava o Zakonu o konverziji zemljišta, kao i da pripremaju izmene zakona o premeru i katastru.

Time će, kako je rekla, biti zaokružena jedna celina a sledeće godine ćemo imati i elektronsku građevinsku dozvolu, poručila je Mihajlović i apelovala na sve lokalne samouprave da pomognu svim investitorima zainteresovanim da grade.

Gradonačelnik Vranja Dragan Antić ukazao je na značaj novog Zakona o planiranju i izgradnji i najavio da će to olakšati ulaganja nekoliko zainteresovanih investitora u Vranje, iz Rusije, SAD, Italije i Austrije, koji žele da ulažu u industrijsku zonu.

Prema njegovim rečima, to otvara prostor da onaj ko želi da investira u lokalne samouprave, može i da uradi.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image