• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I vehabija Mehidić uhapšen zbog ubistva policajca

Izvor mondo.rs

Policija je popodne uhapsila Kasima Mehidića, još jednog osumnjičenog vehabiju za umešanost u ubistvo policajca u Zvorniku. Prethodno uhapšen vehabija Avdulah Hasanović.

Mehidić je vlasnik firme "Kale Prom" iz sela Miljanovci kod Kalesije i pripadnik je vehabijskog pokreta.

Kako je saopštila Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), pripadnici zajedničkog istražnog tima na području Kalesije pretresaju stambeni objekat i druge prostorije koje koristi uhapšeni Mehidić, dok je na području Dubnice pretresena prostorija mesdžida.

Pretres prostorija mesdžida (manji objekat za molitvu muslimana), kako je navedeno, izvršen je s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim delom terorizma i poslužiti kao dokaz u daljem postupku, navodi se u saopštenju.

Uhapšeni K.M. biće priveden u službene prostorije Regionalne kancelarije Sipe u Tuzli, gde će biti izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će biti predat Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Avdulah Hasanović, koji je jutros uhapšen zbog povezanosti sa terorističkim napadom u Zvorniku, i ranije hapšen u akciji "Damask" zbog sumnje da je bio pripadnik "Islamske države".

U toku je i saslušanje većeg broja osoba u svojstvu svedoka.

Mediji navode da se napadač na policijsku stanicu u Zvorniku Nerdin Ibrić u poslednja tri meseca intenzivno družio sa Hasanovićem, koji je jutros uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH.

Hasanović je priveden u službene prostorije Regionalne kancelarije Sipe u Tuzli, gđe se nad njim vrši kriminalistička obrada, nakon čega će biti predat Tužilaštvu BiH na dalje postupanje. U svojstvu svedoka se saslušava veći broj osoba, piše Srna.

On je bio uhapšen u septembru 2014. godine, kada i Husein Bilal Bosnić. Do prošle godine je boravio u Siriji.

Mediji pišu da je Hasanović, pripadnik selefijskog pokreta u BiH, bio čest gost na predavanjima Jusufa Barčića i Nusreta Imamovića.

Ovu informaciju potvrdio je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač koji je danas bišao ranjene policajce u Opštoj bolnici.

“Neki tragovi vode prema vehabijskim pokretima na drugim lokacijama. Mi intenzivno radimo na terenu sa SIPA-om i drugim agencijama na ovom slučaju” rekao je Lukač i istakao da je stanje bezbednosti i dalje na najvećem nivou ti potvrdio da nema uznemirenja građana Zvornika, niti negde drugo u RS.

Posle napada na policijsku stanicu u Zvorniku, koji je  izvršio 24-godišnji Nerdin Ibrić, a potom je ubijen, mediji iz BIH bave se pitanjem ko je taj terorista. Njegovo rodno selo opkolili su specijalci.

"Dnevni avaz” navodi da je Ibrić, rođen u Kučić Kuli kod Zvornika, gde je i živeo. “Imao je godinu dana kada su pripadnici Vojske Republike Srpske sa pripadnicima zvorničke policije i paravojnih jedinica iz Srbije, njegovog oca Sejfu, zajedno sa oko 750 Bošnjaka, 1.juna 1992. godine odveli na Bijeli Potok, odakle su na nepoznatoj lokaciji svi pobijeni”, navodi taj list.

Ibrić je, kako se dodaje, sa svojom majkom bio jedan od prvih povratnika u Kučić Kulu.

Članovi specijalne policije danas čuvaju ulaz u to selo, javljaju mediji iz BiH. Priilaz ka selu je skoro nemoguć zbog velikih mera bezbednosti.

Ibrić, pretpostavlja se vehabija, sinoć je upao u Policijsku stanicu u Zvorniku i uz zazivanje Alaha počeo da puca iz puške.

zvornik 2
Izvor: YouTube

Lukač je potvrdio da je Ibrić došao automobilom ispred policijske stanice, pucao iz puške i policajca ubio na vratima.

Formiran specijalni tim za istragu

Po nalogu glavnog tužioca Tužilaštva BiH formiran je istražni tim s ciljem potpunog rasvetljavanja terorističkog akta koji se sinoć dogodio u Zvorniku, saopšteno je iz Tužilaštva. U tim su uključeni tužioci iz Odseka za terorizam koji će sa pripadnicima MUP-a RS i SIPA prikupljati dokaze i vršiti istražne radnje, prenela je agencija Fena.

“Nakon toga je ušao unutra i nastavio da puca i tom prilikom ranio još dvojicu policajaca. Ostali policajaci su zapucali prema njemu i napadač je ubijen tokom razmjene vatre”, rekao je Lukač.

On je dodao da je Ibrić bio naoružan sa dve puške i pištoljem, te da su mu džepovi bili puni municije.

Na ulicama Zvornika jutros je mirno, ali je primetno pojačano prisustvo policijskih službenika, javili su reporteri portala Klix.ba.

Primetno je i veće obezbeđenje policijske zgrade u kojoj se desio napad, dok policijsku stanicu čuvaju službenici sa dugim cevima.

Stanovnici ovog grada ne žele mnogoda govore o jučerašnjem događaju.

U Zvorniku, međutim, nije primetna posebna napetost, a pojačano prisustvo policije znatno umiruje stanovnike.

Zdravstveno stanje policajaca koji su juče ranjeni u napadu jutros je stabilno.

Portal Klix.ba javlja i da se u Zvorniku još nalazi ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

OSA UPOZORILA NA NAPAD!

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko osudio je napad na policijsku stanicu u Zvorniku i istakao da je Obaveštajno-sigurnosna agencija (OSA) upozorila policijske agencije prošli petak da će se desiti napad na jednu policijsku stanicu.

Incko je, gostujući na N1, izjavio da je informaciju o napadu dobio dok je bio na manifestaciji turske kulture.

STANJE REDOVNO

Dragan Lukač rekao je da je situacija u Zvorniku nakon terorističkog napada jutros redovna, da je uviđaj završen i da se ispituju dokazi, prenela je Radiotelevizija RS. "Sada se ispituju dokazi sa uviđaja i idemo dalje u rad sa Agencijom za istrage i zaštitu BiH. Viđećemo šta će istraga pokazati", rekao je Lukač.

"Informaciju da se desio strašni zločin dobio sam dok sam gledao film sa turskim ambasadorom", rekao je visoki predstavnik objasnivši da je svaki nevini izgubljeni život strašna stvar.

On je dodao da ne treba žuriti sa ocenama da li se radi o terorističkom činu dok to ne utvrdi državno tužilaštvo.

Incko je rekao da je napad na policijsku stanicu za njega vrlo šokantna stvar i istakao da je nakon napada u Bugojnu i na američku ambasadu u Sarajevu, napad u Zvorniku poslednja opomena.

"Dvojica mojih deda su bili policajci i nikada se nije desilo da su bili ranjeni. Ovo je za mene zaista strašna stvar", rekao je Incko i dodao da je ovaj incident "crveni karton za policijske agencije u BiH zbog njihove nesaradnje".

"Obaveštajno-sigurnosna agencija (OSA) je upozorila policijske agencije prošli petak da će se desiti napad na jednu policijsku stanicu", istakao je Incko.

Visoki predstavnik u BiH smatra da građani imaju razloga za zabrinutost.

"Građani nakon ovog napada sa razlogom treba da budu zabrinuti, ali verujem da neće doći do destabilizacije situacije u BiH", zaključio je Incko.

APEL ZA SMIRIVANJE SITUACIJE

Vlada Republike Srpske osudila je na noćašnjoj sednici u Banjaluci teroristički akt koji se dogodio u Zvorniku, a premijerka Željka Cvijanović pozvala je sve građane i institucije na mir i toleraciju, kao i uzdržavanje od jezika mržnje, posebno na društvenim mrežama.

Predstavnici Vlade RS poručili su da je bezbednosna situacija u RS pod kontrolom i da će narednih dana sagledati kapacitete policije u globalnoj borbi protiv terorizma u državi, preneo je "Dnevni avaz".

zvornik
Izvor: YouTube

"Na sve načine ćemo odgovoriti na ovu i slične prijetnje", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je, na konferenciji za novinare posle sednice, rekla i da Vlada poziva na potpunu saradnju svih institucija i građana s istražnim organima, kako bi se što pre utvrdilo da li je u pitanju pojedinačni ili organizovani teroristički akt.

Cvijanovićeva je istakla da je važno da se u budućnosti "bavimo pitanjima da li postoji politička ili neka druga podrška, ako u BiH imamo određene ekstremne situacije poput ove u Zvorniku koju su okarakterisali kao teroristički napad, znajući da živimo pod određenim pretnjama koje jesu globalnog karaktera, a sigurno suočeni s nekim stvarima koje su vezane za našu nedavnu prošlost i stradanja koje smo imali u BiH", prenela je Fena.

Predsednik RS, Milorad Dodik, koji je prisustvovao sednici, demantovao je da je Vlada dobila kompletnu informaciju o mogućem terorističkom napadu u BiH.

"To je bila uopštena informacija da je moguć teroristički napad negde na području BiH, ali je rečeno da nemaju pojma gde. Tako su nam prenele obavještajne strukture i ta informacija nije bila upotrebljiva" rekao je Dodik.

On je u izlaganju nagovestio da bi RS mogla da formira svoju obaveštajnu agenciju, jer na to po Ustavu BiH ima pravo.

Vlada je podržala Dodikovu inicijativu da za danas sazove sastanak s predstavnicima RS u organima vlasti BiH i zvaničnicima RS.

ZUKORLIĆ: UDAR NA ŽIVOT I DRŽAVU

Napad na policijsku stanicu u Zvorniku je za svaku osudu i predstavlja udar na ljudske živote, državne institucije i međunacionalne odnose, poručio je sandžački muftija Muamer Zukorlić i dodao da ovaj događaj ne može da koristi ni Bosni ni Bošnjacima.

Zato, smatra on, pozadinu krvavog napada u Zvorniku treba potražiti među onima koji priželjkuju cepanje i uništenje bosanske države.

"Nije slučajno da krvavi napad na policijsku stanicu u Zvorniku dolazi samo nekoliko dana nakon najave predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da je spreman na sveopšti dijalog srpskog i bošnjačkog naroda", naveo je muftija ubeđen da će, kako kaže, ovaj put snage u bošnjačkom i srpskom narodu, koje veruju u zajedničku budućnost i rešavanje problema dijalogom, pobediti one koji bi nasiljem održavali ambijent za očuvanje ličnih i uskopolitičkih interesa i privilegija.

Komentari 38

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mikan

@kumaz pa i ne bih rekao da si bas nesto obavesten, ajd navedi mi jednu posleratnu muslimansku vlast koja nije antisrpski nastrojena, takve nema, a ko bira i glasa za tu vlast nego vecina muslimana, po tebi izgleda da je biraju vanzemaljci. Sa njima posle svega nikad vise ne mozemo biti prijatelji, uvek smo to skupo platili, brzo zaboravljamo a i istorija nas nicemu nije naucila, zato nam se sve lose ponavlja.

FAKE

ma jel moguće,to su pravi jugosloveni,oni su uvek širili bratstvo-jedinstvo, čak su od uvek poštene medjunarodne zajednice čiji su ljubimci od početka dobili ime-tzv-bošnjaci

poštar

SRBI SU BILI U BOSNI PRE TURAKA I BIĆE UVEK TU.BES,SRDŽBA,NEMIR SU STVARI KOJE NETREBAJU NIKOME.ZAPAD ČINI DA SVE UNIŠTI SRBE I PRAVOSLAVLJE ALI NEĆE MOĆI.1 LASTA NEČINI PROLEĆE.OVA GODINA BIĆE GRDNA ZATO GLEDAJTE USE I U SVOJE KLJUSE.

special image