• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko gde ide: Top 10 NBA slobodnih agenata!

Autor Nikola Janković

Leto 2015. moglo bi da bude veoma uzbudljivo, kada aktuelni ugovori isteknu nekolicini fantastičnih igrača.

Novo leto, nova drama.

Da li će ekipe koje u sastavima imaju buduće slobodne agente uspeti da ih zadrže i za narednu sezonu. I da li će želeti uopšte...

I leta 2015. godine, u NBA ligi biće mnogo igrača koji će biti slobodni u izboru nove sredine, kao i limitiranih slobodnih agenata, koji će moći da izaberu novi klub samo ukoliko ponuda bude unosnija od one koju će izneti aktuelni klub.

Krenimo redom...

1. Lebron Džejms (Klivlend Kavalirs)

"King", koji ove sezone beleži prosečno 25,3 poena, 7,4 asistencija i 6 skokova po meču nije praktično slobodan agent, ali će narednog leta imati pravo da iskoristi "player option" i raskine ugovor prema kom mu pripada 20.644.400 dolara.

Međutim, teško je uopšte zamisliti da će se Džejms samo sezonu posle emotivnog (neki će reći i patetičnog) povratka u Klivlend, ponovo pokupiti i otići negde daleko, poput 2010. godine kada je izabrao Majami Hit.

Džejmsov ugovor sa Kavsima zapravo je preuzet iz Majamija i njega tek u budućnosti očekuju pravi pregovori o primanjima u Klivlendu. Prvi pik sa čuvenog Drafta 2003. godine do sada je od bavljenja košarkom zaradio 149.800.313 dolara.

2. Mark Gasol (Memfis Grizlis)

U NBA ligi veoma cenjeni španski centar privodi kraju aktuelni ugovor sa Grizlisima prema kojem mu za ovu sezonu pripada 15.829.688 dolara i što on "isplaćuje" sa 17,4 poena, 7,8 skokova i 3,8 asistencija ove sezone. Poznavaoci prilika u NBA tvrde da je Gasol zaljubljen u Memfis i franšizu za koju nastupa od kada je kročio u Ameriku, 2008. i od koje je dobio za sada 67.317.097 dolara.

Sajt "Hoops Hype" čak ga proglašava za najboljeg centra na svetu trenutno i svodi šanse za njegov odlazak na minimum, mada bi trebalo biti obazriv jer će Gasol svakako biti zanimljiv najtrofejnijim franšizama, koje će mu izložiti svoje šampionsko prstenje.

3. Lamarkus Oldridž (Portland Trejlblejzers)

Sve su prilike da će fantastični krilni centar, kojeg skoro da nema ko da čuva u NBA ligi kada nije povređen, narednog leta pokušati da se odseli iz Oregona, posle još jedne sezone sa Portland Trejlblejzersima koja je izgleda završena prerano, već u prvom kolu plej-ofa (doduše "samo" je 1:3 u seriji sa Memfisom).

Iz SAD stižu vesti o tome da brojni agenti i generalni menadžeri pokušavaju da dobiju Oldridža na telefon, a njegov broj ove sezone je 23,4 poena i 10,2 skoka po utakmici (malo li je?). Od kada je stigao u Oregon kao drugi pik sa drafta 2006. godine, Oldridž je zaradio 85.276.907 dolara u Portlandu, od čega 15.200.000 ove sezone.

Mogao bi sigurno da dobije jaču platu i u Blejzersima i negde drugde.

4. Kavi Lenard (San Antonio Spars)

Percepcija prosečnog košarkaškog navijača je takva da je prva pomisao na San Antonio Sparse i dalje jeste trio Tim Dankan, Manuel Đinobili, Toni Parker. Ali, realnost je takva da petostruki NBA šampioni moraju da razmišljaju šta posle.

Dugo već Kavi Lenard je igrač od kog mnogo zavisi igra ekipe Grega Popoviča, a on ove sezone izlazi iz veoma, veoma skromnog ugovora od 3.053.368 dolara po sezoni. S obzirom na to da je limitirani slobodni agent, Sparsi će morati da odreše kesu i ponude mu dovoljno razloga da ne izabere neku drugu ponudu, kakvih će verovatno biti.

Lenard je od 2011. godine zaradio 8.535.088 miliona dolara u Sparsima, a pred njim je leto tokom kojeg će moći da zahteva mnogo više, s obzirom na to da ima titulu najboljeg defanzivca lige i MVP finala iz prošle sezone, a ove beleži prosečno 16,5 poena, 7,2 skoka i 2,3 asistencije po meču.

5. Kevin Lav (Klivlend Kavalirs)

Poput Džejmsa, i Kevin Lav ima "player option" na kraju svoje prve sezone od dolaska u Klivlend iz Minesote Timbervulvs. S obzirom na to da je veoma skromno počeo sezonu, kao i ceo tim Kavsa, negde do Ol-stara konstantno se pričalo da će krilni centar iskoristiti pravo da napusti Ohajo i proba u nekoj novoj sredini.

Međutim, te priče utihnule su kada je Dejvid Blat posložio kockice i kada su Džejms, Lav i Kajri Irving počeli da igraju kao kandidati za titulu, a ne samo da izlaze na teren tako. Međutim, u četvrtoj utakmici prvog kola plej-ofa, pre dve večeri, Lav je doživeo tešku povredu ramena u duelu sa igračem Boston Seltiksa Kelijem Olinikom, i sigurno će propustiti bar drugu rundu, a možda i više od toga.

To će možda i ovu sezonu učiniti lošom za Kavse, ako ne uspeju da nadoknade njegov izostanak, pa će biti zanimljivo videti kakva će biti atmosfera među njima narednog leta.

Lav je ove sezone beležio prosečno 16,4 poena i 9,7 skokova po meču, zarađivao je 15.719.063 dolara, a tokom karijere, u kojoj je nastupao samo još za Minesotu Timbervulvs od 2008. do 2014. godine, zaradio je 58.894.420 dolara od košarke.

Amerikanci predviđaju da Lav neće dugo izdržati da bude treća napadačka opcija, što mu je možda i sudbina dok su u timu Džejms i Irving.



6. Džimi Batler (Čikago Buls)

Čovek koji je učinio da hronične i teške povrede Derika Rouza ne unazade Čikago Bulse koliko je to možda bilo očekivano, ograničeni je slobodni agent na kraju sezone i biće u situaciji da izabere novu sredinu ukoliko stigne unosnija ponuda od Čikagove.

Batler nije vlasnike slavne franišize oduševio samo igrama ove sezone, tokom koje prosečno beleži 20 poena, 5,8 skokova i 3,3 asistencije po meču, već i odlukom prošlog leta da produži saradnju sa Bulsima, iako je bio gotovo na mininalcu.

Verovatno u ligi ne postoji bek koji beleži prosečno 20 poena, a zarađuje 2.119.214 miliona dolara po sezoni, tako da je za očekivati da mu Bulsi u junu ponude maksimalu koja će ga zadržati na Jezeru Mičigen.

Batler je od 2011. do danas, a stigao je kao 30. pik u prvom krugu drafta, zaradio samo 5.350.574 dolara. Blagajnik!?

7. Dvejn Vejd (Majami Hit)

Legendarni košarkaš Majamija možda nema više ona kolena koja su ga učinila najubitačnijim akterom neke finalne serije NBA lige svih vremena, te 2006. godine, kada je u transu napadao obruč Dalas Meveriksa i doneo prvu titulu prvaka na Floridu.

Ali, u trenutku dok se Džejms zabavlja u Klivlendu, a Kris Boš u bolnici pokušava da pobedi opasnu bolest, pomalo umorni Vejd u 34. godini i dalje neumorno vuče Hit za sobom. Ove sezone beležio je prosečno 21,5 poena, uz 4,8 asistencija i 3,5 skoka po meču, zaradio je 15.000.000 dolara i kompletirao 121.321.666 dolara od kada je 2003. kao peti pik sa Drafta stigao u Majami.

Da li će na leto iskoristiti "player option" i napustiti bukvalno rečeno svoj klub? Pa, mogao je to da uradi mnogo puta do sada i nije... Nije da nije bilo igrača koji su pred kraj karijere odradili nekoliko minimalaca jureći još poneki šampionski prsten, ali želimo da verujemo da Vejd nije takav.

Možda ga nije trebalo ni upisivati na ovu listu...

8. Deandre Džordan (Los Anđeles Klipers)

Deandre Džordan je u NBA ligu stigao 2008. godine kao 35. pik u drugoj rundi Drafta i odmah pokazao da su se skauti o njega ogrešili, ali i potvrdio da je ipak košarkaš fantastičnih atletskih sposobnosti i limitiranih ofanzivnih poteza.

Međutim, nisu retko NBA klubovi preplaćivali baš takve. Šta bi Džordan, koji će na leto biti slobodan igrač u svakom smislu, moći da ponudi nekoj drugoj franšizi ako Los Anđeles Klipersi ne budu baš zapeli da ga zadrže?

On izlazi iz ugovora sa platom od 11.440.123 dolara i 45.179.863 zarađena do sada u karijeri, a cenu će mu ponuditi činjenica da je drugu godinu zaredom lider NBA lige u skokovima i procentu uspešnosti u šutu iz igre.

Ove sezone beleži prosečno 11,5 poena, 15 skokova i 2,2 blokade. Biće zanimljivo videti ko će ga pozvati na razgovore i kakva će biti reakcija Klipersa...

9. Tim Dankan (San Antonio Spars)

Legendarni košarkaš 25. aprila napunio je 39 godina, igra 18. sezonu u NBA ligi, pet puta bio je šampion sa Sparsima, ove sezone brani titulu i troši kratkoročni ugovor prema kojem mu pripada 10.361.446 dolara (zaradio je 224.709.155 od Sparsa).

Da skratimo – ako odluči da odigra još jednu sezonu, to će biti u San Antoniju, drugi nemaju šanse. "Karl Maloun scenario" u ovom slučaju ne važi!

10. Goran Dragić (Majami Hit)

Slovenac je u dresu Finiks Sansa izborio status šestog igrača lige, u Arizoni je imao veliki uticaj i na igru ekipe i na konačne rezultate utakmica, ali se onda pravo niotkud našao na Floridi u dresu Majami Hita, koji je preuzeo njegov ugovor prema kom mu sleduje 7,5 miliona dolara ove sezone (zaradio je 30.116.000 do sada).

Čovek je verovatno naučio da napada iz drugog plana, iza Vejda je uspeo da isporuči prosek od 16,3 poena, 4,5 asistencija i 3,5 skokova ove sezone, što će ga svakako učiniti primamljivom metom narednog leta.

Da li će i prihvatiti da posle sunčane Arizone napusti i sunčanu Floridu? Nedavno je rekao da se nada da će ostati u Majamiju, ali ukoliko bi neko pojačao tu platu od 7,5 miliona, ne treba se začuditi ukoliko Dragić iskoristi "player option" koji ima u rukama.

Otežavajuća okolnost u eventualnim pregovorima sa nekom novom franšizom moglo bi da bude eventualno insistiranje 28-godišnjeg Gorana da deo "dila" bude i njegov tri godine mlađi brat Zoran, kojeg je dočekao u Arizonu, pa ga poveo na Floridu.

Anketa

Koji će od nabrojanih igrača promeniti sredinu na leto (moguće više odgovora)?

  • Lebron Džejms

    2.21% (81)

  • Mark Gasol

    8.37% (307)

  • Lamarkus Oldridž

    31.19% (1144)

  • Kavi Lenard

    3.87% (142)

  • Kevin Lav

    14.04% (515)

  • Džimi Batler

    5.94% (218)

  • Dvejn Vejd

    4.14% (152)

  • Deandre Džordan

    10.33% (379)

  • Tim Dankan

    1.04% (38)

  • Goran Dragič

    13.99% (513)

  • Niko

    4.88% (179)

Koji će od nabrojanih igrača promeniti sredinu na leto (moguće više odgovora)?

Rezultati

Komentari 25

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aleksa

Da oce Leonard u Memfis, kakva bi to def ekipa bila.. :)

Nikola

Decko se zove Kavaj Lenard! lol

Ja

Voleo bih da neko od ovih igraca kojima istice ugovor dodju u San Antonio.Da se pojaca konkurencija.Npr. dovesti Vejda,Dragica i Lebrona.Auu kakva bi to timcina bila!!

Najnovije

Kolumnisti