• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

APRIL PRED LAPTOPOM

 Edin Avdić
Autor Edin Avdić

Povrede. Podmukli udarci. Metle. Jedna serija dostojna finala konferencije. Prva runda NBA plej-ofa uvijek nudi jedno iznenađenje, nekoliko antologijskih mečeva i neka rijetko pominjana imena koja iskoče u prvi plan...

Prva runda, serija po seriju...


CLIPPERS - SPURS

Da je San Antonio dobio u New Orleansu (poslednju utakmicu pred plej-of) bio bi drugi i imao prednost domaćeg terena. Ali nije. Docu Riversu se smračilo pred očima kada je shvatio da je uz sve muke koje je njegov tim imao, protivnik u prvom kolu odmah nesalomivi San Antonio. Šta može. Mora da se igra. A igra se odlično.

Clippersi su najbolji napad lige. Chris Paul je složio možda i dvije svoje najbolje partije u plej-of karijeri. Blake Griffin je pokušao da ubije Baynesa, zatim odradio vrhunski posao na obje strane parketa u četvrtom meču. JJ Redick igra najbolju sezonu u životu. Opet, sa druge strane je stoglava aždaja. Tim sa par miliona života. Šta više reći ili napisati o Timu Duncanu. O želji jednog čovjeka da igra košarku i pobjeđuje. Način na koji je povukao ekipu u drugom meču sa gotovo 40 godina na leđima je fascinantan. Kawhi Leonard je izgledao kao Scottie Pippen u trećoj utakmici u kojoj su Spursi razmontirali Clipperse. Nevjerovatan napredak igrača koji je na koledžu šutirao 26% sa distance.

Rivers je nakon trećeg meča odlučio da uopšte ne zakaže trening, nego je njegov tim tri sata gledao video sa te utakmice. Onda su dobili četvrtu. Klupa Clippersa je tanka kao papir, vrte oko šest i po igrača, ali odnekud je izronio konstantno osporavani Austin Rivers. Tatin sin je ubacio 16 poena u četvrtom meču. Rivers mlađi je prošao put od najboljeg srednjoškolca preko pravog privatnika na Dukeu koji je izluđivao Krzyzewskog na svakom koraku (doduše, jeste zabio trojku za pobjedu protiv North Caroline) do potpunog fijaska u prvim NBA godinama. Uvijek ima dribling viška, šutira iz nemogućih situacija i ne vidi ništa osim koša. Ukratko, radi sve ono što tata nije radio kao igrač, ali je u nedelju spasio svoju i klupsku sezonu.

Spurse muče zdravstveni problemi. Parker ponovo vuče povredu tetive i za sada ga Paul uništava na obje strane parketa (kao i Danny Greena, koji je druga opcija u odbrani i još nakon čuvanja Chrisa gubi snagu za napad). Splittera takođe muči povreda, Patty Mills je odigrao odlično u drugom meču ali nema konstantu koju je imao prošle sezone. Joseph je uglavnom neupotrebljiv napadački. Clippersi puštaju šut Borisa Diawa, dok taktika fauliranja DeAndre Jordana za sada nije dala željene rezultate, jer Clipsi uz sve cigle koje ispaljuje, hvataju 20% njegovih promašaja drugog penala. Chris Paul je u četvroj utakmici ubacio 34 poena, od čega samo dva(!?) na obruču, sve ostalo iz svog kraljevstva - poludistance, gdje je ove sezone daleko najbolji u ligi.

Spursi za sada nikako ne mogu da rješe dupli blok Jordan - Griffin za Paula na centralnoj poziciji. Chris Paul je najbliži u karijeri prolasku u finale konferencije bio 2008, kao član New Orleansa. Vodili su 2-0 pa 3-2 i imali sedmu tekmu kući. Nije pomoglo. Znate ko je bio sa druge strane? San Antonio...

CHICAGO - MILWAUKEE

Kakav je bućkuriš uprava Chicaga. Kao da su praksu radili u ruskoj ili grčkoj ligi. Rat na relaciji Tom Thibodeau - uprava tima traje već barem četiri godine, ali ove sezone je potpuno eskalirao. Do te mjere da niko više nema dilemu da će Thibs dobiti otkaz, pa čak i ako osvoji titulu. Ratovali su oko minutaže igrača, oko izgleda stručnog štaba, oko novca, oko svih mogućih stvari. Thibs je čovjek kojem možete da zamjerite štošta, ali posvećenost pozivu i košarci - ne možete. Osoba koja provodi 12 sati dnevno (nije pretjerivanje) u svojoj kancelariji sklapajući petorke i sisteme odbrane i napada, ipak zaslužuje malo više poštovanja. Poodavno iz Chicaga otjerani Ron Adams, Thibsov pomoćnik je samo pomogao Golden Stateu da postane najbolja odbrana u ligi. U Bullsima su ga smatrali ishlapjelim starcem koji više prati poeziju nego košarku.

Uglavnom, Bullsi su lako dobili prva dva meča, a nakon što je Derrick Rose briljirao u trećoj utakmici jasna je bila samo jedna stvar - ovo će vjerovatno biti metla. A pogledajte sada. Jason Kidd je dobio odriješene ruke da Buckse pretvori u svoju laboratoriju. Nakon što mu nije uspio puč u Brooklynu, ovo je za njega bio idealan scenario. Još da Larry Sanders nije izgubio razum, zamislite kakva bi to odbrana bila.

Čitav tim Bucksa izgleda kao plod genetskog inženjeringa. Od ruku uglavnom ne vidite koš. Hanson, Carter Williams, Giannis Antetokounmpo, Middleton, Pachulia, Ilyasova, Dudley. Svi su od 200 do 211 cm visine. Ruke? Pa, ima jedno 30 metara ruku u ovoj rotaciji. Bitan podatak. Druga najbolja odbrana u ligi ove sezone je Milwaukee. Sinoć su izlupali osam blokada samo u četvrtoj četvrtini!! Michael Carter Williams je čitav peti meč išao pravo na Derricka Rosea ili prodorom ili leđima prema košu. Još kada Middleton, Mayo i Dudley pogađaju izvana, Bucksi su sve osim naivne ekipe. Na ovo dodajte da nema najtalentovanijeg u ekipi Jabari Parkera, koji je zbog koljena rano završio sezonu.

Bullsima su svi stari problemi ponovo isplivali na površinu, uz par novih. Čitavu sezonu duo Noah - Gasol ne može da nađe ritam, posebno u odbrani. Nekako na prvu pomislite da će igrači sa takvim pregledom igre i košarkaškom inteligencijom lako pronaći način da se upare, ali to jednostavno nije bio slučaj. Noah - Gibson je mnogo jača defanziva, ali i mnogo slabiji napad. Jimmy Butler je stao u zadnja dva meča, a korak nazad je napravio i Rose. Nakon "Vratio se stari Rose" treće utakmice, u četvrtoj je ispao na fintu koju je spremio Jason Kidd i dopustio Baylessu da poentira sa zvukom sirene, a zatim je sinoć bio vrlo loš. Kidd je još uvijek mlad trener ali ima ono što je imao i kao igrač - izuzetan instinkt. Jednostavno, osjeća kada napraviti izmjenu, kada promjeniti odbranu, kada ostaviti igrača na terenu...

ATLANTA - BROOKLYN

Opa. Odjednom čitavu sezonu klinički mrtav Brooklyn zadaje udarac za udarcem Atlanti. Bili su vrlo blizu da otkinu jednu tekmu u Georgiji. Sada su sa dvije pobjede bacili u nervozu najbolji tim na Istoku.

Atlanta ne izgleda dobro već neko vrijeme. Dodatak je bio onaj incident u New Yorku, gdje je nervozna policija bez razloga slomila nogu Thabu Sefoloshi. Kyle Korver je bio na pragu istorijske sezone što se tiče procenata šuta, ali je u plejofu trenutno na 33% šuta za tri poena. Paula Millsapa muči povrijeđeno rame. Mike Scott ne igra odbranu i Hawksi izgledaju vrlo ranjivo.

Mike Budenholzer je pokušao sve u sinoćnjoj utakmici ali su Netsi imali odgovor u svakom trenutku. Atlanta čitavu seriju nema pravu odbranu protiv centralnog pick and rolla Brooklyna, bez obzira igrali ga Deron Williams ili Jarrett Jack. Ukoliko ne nađu neki prihvatljiv sistem odbrane vrlo lako bi se mogli oprostiti već u prvom krugu.

Kada već pominjemo Williamsa, sinoć je nakon duuuugo vremena podsjetio na dane kada je bio možda i najbolji plej u ligi. Ubačenih 35 poena, asistencije, sve ono što smo navikli da gledamo od njega, a što je u jednom trenutku naprasno zaboravio da radi. Nekada i sam vrhunski plejmejker, Lionel Hollins mu je ulio potrebno samopouzdanje i Williams je sinoć sam nosio Netse.

Brook Lopez prilično lako dolazi do poena protiv Hawksa, Joe Johnson igra svoju standardnu porciju "jedan na jedan" košarke uz promjenjive rezultate. Mirza Teletović se čudesno oporavio od ugrušaka u plućima (najbrže ikada) i čak odigrao par minuta u drugoj i trećoj tekmi, mada je vidljivo da je zahrđao od duge pauze. Bojan Bogdanović odlično šutira u ovoj seriji i to je vrlo bitno za Netse, da imaju konstantnu prijetnju sa distance koja će otvoriti prostor u reketu.

Atlanta i dalje ima prednost ali ovo je neki drugi Brooklyn od onog koji se patio tokom čitave godine...

CAVS - CELTICS

Metla, ali i najprljavija serija prvog kruga. Brad Stevens je odlično pripremio utakmice ali koja korist kada nema osoblje da se na pravi način suprotstavi Cavsima. Tim koji je pod najvećom lupom ove sezone i u kojem sve što se desi možete da pomnožite sa 100, prošao je dalje ali i platio visoku cijenu.

Celticsi su pokušali kod kuće da odigraju čvršće, da uvedu Cavse u nervozu. U izjavama i potezima na terenu prednjačio je Jae Crowder, ali je i izvukao najdeblji kraj. Udarcem ala Chuck Norris (kružni šakom) njega je nokautirao JR Smith koji voli da udari u Bostonu (sam je sebe izbacio iz ritma prije par godina nakon one suspenzije zbog udaranja Jasona Terrya) te zaradio čini se preblagih dvije utakmice pauze. Crowder je onako onesvješten u padu povrijedio koljeno (podsjetilo je na način kako je sebi skočni zglob slomio Mirko Filipović). Prije toga Jae je imao bliski susret i sa Kendrickom Perkinsom (ili kako ga Kevin Love zove "daleko najduhovitijim igračem u timu"). Povreda ramena Kevina Lovea će ga natjerati da propusti čitavo polufinale Istoka. Scenario podsjeća malo na povredu Chrisa Bosha u seriji protiv Indiane tokom prve titule Miamija u "Lebron eri". Love smatra da ga je Kelly Olynyk namjerno povrijedio, što naravno u Celticsima demantuju (Olynyka pamtim sa žurke 50 centa u New Yorku tokom All Stara. Sapleo je sam sebe na stepenicama i pao gotovo na glavu. Teško da je sposoban da nekome isčupa rame namjerno).

U svakom slučaju povreda Senjora Amora je došla u najgorem trenutku. U ovoj seriji je sipao trojke kao lud i generalno izgledao možda i najbolje u napadu Cavsa ove sezone. Tristan Thompson će zauzeti njegovo mjesto u petorci, nakon što je uništio Boston ofanzivnim skokom. Kyrie je poentirao sa lakoćom, što se i očekivalo protiv svih bekova Celtsa osim možda Bradleya, mada ni on nije imao uspjeha defanzivno (Irvinga je zaista teško čuvati). Treba očekivati da se Lebron sada opet više spušta na niski post...

HOUSTON - DALLAS

Baxter Holmes je napisao odličan članak o Rajonu Rondu, pod nazivom "Odličan u matematici, loš sa ljudima". Dallas je zaista puno dao za igrača koji je u kratkom vremenskom intervalu uspio na mrtvo ime da se posvađa sa trenerom Rickom Carlisleom. Carlisle se svađao i sa Kiddom, ali prvo Kidd je drugačija ličnost od Rajona, drugo Kidd je uspio da se potpuno prilagodi stilu igre Mavsa, što Rondo nije ni pokušao.

Sa Rondom nije lako, to smo naučili i tokom njegovih godina u Bostonu. Nisu samo u pitanju rasprave oko stila igre. Rondo ne trpi autoritete, stalno kontrira i postavlja neka pitanja, što većini ljudi, posebno trenerima, neopisivo ide na živce. Na sve to dajte njegovu kamenu ruku sa distance i penala, te je onda jasno zašto njegovu ćudljivost u Dallasu nisu bili spremni da trpe.

Dallas je sezonu počeo kao najbolji napad u ligi. Dolazak Ronda ne samo da to nije podigao, nego su u jednom trenutku potonuli kao brod. Ekipa koja puno polaže na dobru atmosferu, zezanje i međusobno druženje odjednom je morala da bira strane između trenera i vrlo često bez razloga ljutog plejmejkera. Mavsi su gerijatrija. Samo dva igrača ispod 30 godina. Jednostavno nemaju vremena za bejbisiting. Nakon izmišljene povrede Rondo je odstranjen iz tima, a Mavsi su se vratili svojim starim navikama "možda ne možemo da sačuvamo stolicu, ali ćemo da ubacimo 150 poena u napadu".

Dirka Nowitzkog je nemoguće sakriti u odbrani u ovim godinama. Ellis i Barea nikada u životu nisu ni pokušali da odigraju nešto na toj strani terena. Aminu je od svih ljudi uradio dobar posao protiv Hardena u četvrtoj i to nakon što se ovaj poigravao u trećoj sa 42 poena. Aminu dobro brani Bradu "jedan na jedan" ali kada ga provuku kroz blokove ne zna baš gdje se nalazi.

Howard i drugu godinu zaredom igra odlično u plej-ofu. Potpuno je razbio Chandlera, te što je najvažnije, zatvorio reket u tri tekme. Ako Dwight bude na nivou, Houston će biti tim za poštovanje, posebno jer je živnuo njegov drugar iz srednje škole Josh Smith. Kada ga gledate u drugoj i trećoj tekmi ove serije zapitate se kako je takva zvijer dopustila sebi da bude predmet ruganja čitave lige. Smith kada hoće, može da brani barem tri pozicije, ima sjajan pregled igre i u stanju je da saigračima namješta lake poene. Ali toga nema svaki dan, pa je u četvrtoj tekmi Smith kao skretničar gledao dok pored njega poentiraju svi igrači Mavsa...

MEMPHIS - PORTLAND

Čim se pomenu povrede jasno je ko je prva asocijacija. Portland. Tetiva i kraj sezone za Wesa Matthewsa. Slomljeni prst sa kojim igra Aldridge. Na povredu se žali i ove sezone kardinalni Batum. Povrijeđeno rame ima Afflalo. Memphis je također imao problema u zadnja dva mjeseca sezone. Gubili su u serijama, odbrana je značajno popustila, ali su dobili najboljeg mogućeg protivnika u prvom krugu.

Damian Lillard je odigrao svoju najgoru sezonu u ligi. Odbrana koju igra je vjerovatno najlošija od svih startnih plejmejkera u ligi. U prilog toj tvrdnji ide i činjenica da su ga u ovoj seriji zasada potpalila sva tri pleja Memphisa: Beno Udrih, Mike Conley i sinoć Nick Calathes. Možda se Terry Stotts konačno odluči da ga stavi na Tonya Allena. Tu bi šteta valjda bila najmanja.

I ovdje bi pričali o metli da nije bilo nehotičnog udarca u lice Mikea Conleya. Nakon operacije Conley će odsustvovati možda i do kraja plej-ofa. Uglavnom, prve prognoze nisu optimistične. Kada je Jeff Green u petorci Memphisa napad izgleda puno bolje, ali je odbrana mnogo slabija. Marc Gasol i Zach Randolph igraju osrednje, ali i to je bilo dovoljno za vodstvo od 3:1.

S obzirom na sve povrede Blazersa, Stotts je veliku minutažu dao CJ McCollumu, koji posebno u ranoj fazi napada uspijeva da driblinzima izlomi svoje čuvare i poentira iz reketa ili šalje povratne lopte. LaMarcus Aldridge je sinoć imao 0-10 šut u drugom polouvremenu ali je konačno proradio Lillard. Mnogo veće pitanje za Blazerse je mogu li da zadrže svog najboljeg igrača i narednih godina. San Antonio i Dallas, kao i New York, upustili su se u trku za jednim od najboljih krlinih centara u ligi. Kako sada stvari stoje, šanse da Aldridge ostane u Portlandu nisu velike. Teško je očekivati da Blazersi ovo produže dalje od pete utakmice, ali s obzirom na težinu povrede Conleya polufinale Zapada je u ovom trenutku maksimum za Memphis...

GOLDEN STATE - NEW ORLEANS

Najbolja odbrana u ligi i drugi najbolji napad. Jeste da šutiraju puno trojki. Jeste da se u plej-ofu igra sporije, ali ovaj Golden State nije tipična šuterska ekipa. Uostalom, kada ste zadnji put čuli da klasična šuterska ekipa bude najbolja odbrambena, a oni to jesu i to uprkos činjenici da igraju daleko najbrže u ligi!!(niko drugi nije ni blizu). Zaista čudesan tim su ovi Warriorsi.

New Orleans je igrao dobro, Anthony Davis je bio na momente fantastičan, ali to nije bilo dovoljno ni za jednu pobjedu protiv Golden Statea. Kada Currya i Thompsona ide šut onda je to kraj priče, kada ne ide - onda Warriorsi mogu da se oslone na odbranu i opet izvuku pobjedu. Pelicansima nije bilo dovoljno ni 20 razlike u trećoj utakmici da ostvare makar jedan trijumf. Kada je sa druge strane Steph Curry nijedna razlika nije sigurna. Draymond Green je ove sezone postao možda i drugi najvažniji igrač ove ekipe. Nabacio je odličan šut za tri poena, pride je bio drugi u glasanju za najboljeg odbrambenog igrača lige.

Warriorsi preuzimaju gotovo sve, ali ta šema je toliko uigrana da im se vrlo rijetko dešavaju propusti tako karakteristični za timove koji vole da preuzimaju. Golden State čeka boljeg iz serije Memphis - Portland. Djeluje da je put ka finalu konferencije otvoren...

WASHINGTON - TORONTO

Nek' se zna istina, po ko zna koji put. Čika Pierce je ponovo otpremio kući Toronto Raptorse. Drugu godinu zaredom. Sada kao lažna "četvorka" u dresu Wizardsa.

Uzalud psovke Masaija Ujirija. Kao i prošle sezone, tim koji je on sklopio se oprašta u prvom krugu, ovaj put bez ijedne pobjede. Kyle Lowry je valjda zbog povrede odigrao najlošija tri mjeseca svoje NBA karijere. Sve je veće pitanje može li se oko DeRozana graditi tim za ozbiljan rezultat i kada će konačno proigrati Valančiunas.

Wizardsi, sa druge strane, imaju odličnu kompoziciju tima, ali su u drugom dijelu sezone igrali ispod svake kritike. Dobili su samo dvije ekipe sa pozitivnim omjerom pobjeda i poraza, gubili i sa 40 razlike. Svi su tražili smjenu Randy Wittmana, koji je vrlo rigidan u postavci igre, ali ga je to dovelo do drugog polufinala Istoka zaredom. Pride je potpuno taktički nadmudrio Dwanea Caseya.

Petorka Washingtona Wall-Beal-Pierce-Hilario-Gortat uz Portera, Seraphina, Sessionsa i Goodena čini tim koji zaista ima rješenja u raznim stilovima igre i gdje Wall, Beal ili Pierce mogu da donesu prevagu u bitnim trenucima. U plej-ofu je konačno proigrao i bojažljivi Otto Porter, momak za kojeg Pierce tvrdi da je jedan od najvećih talenata na svojoj poziciji u NBA.

Da li je Washington uhvatio pravu formu, ili su Raptorsi u raspadu sistema, odgovor će dati Atlanta ili Brooklyn, mada nijedan tim po prikazanom ne djeluje kao nešto što bi trebalo da impresionira Washington...

Istok i Zapad su iz ove perspektive potpuno otvoreni. Cavsi bi bili prvi favorit Istoka da su kompletni. Ovako, bez Kevina Lovea i dvije tekme suspenzije za JR Smitha, ta opklada je daleko od sigurne. Chicago je kompletan, ali su pali u formi, kao i Atlanta koja se žestoko muči protiv Brooklyna.

Na Zapadu se nazire nešto lakši put do finala konferencije za Golden State, sa druge strane će da ratuju Spursi, Clippersi i Houston. Nakon gotovo 10 godina put do NBA finala je potpuno otvoren sa obje strane....

Komentari 19

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

neko

Da li bi mogao da napišeš nešto o Džejsonu Vilijam?

глас из Народа

A jel moze jos neka kolumna?

Mario

Edina moze naka od sledecih kolumna da bude o Blejku...pokidao je ovaj playoff zasad. hvala

Najnovije

Kolumnisti